„Byla tu jedna v burkinách. Hodně lidí uteklo z vody. Ne, k nám v burkinách nesmí.“ Toto zaznělo na plovárnách na jihu Čech

22.07.2017 17:12

Obrovskou diskusi vyvolaly fotky dvou žen, které se nedávno koupaly v akvaparku v Čestlicích v burkinách. Řada lidí napříč celou republikou koupání v tomto oděvu odsoudila. S burkinami mají už své zkušenosti i na plovárně v Hluboké nad Vltavou na jihu Čech. Podle vedoucího plovárny žena v burkinách návštěvníky zaskočila. „Hodně jich uteklo z bazénu,“ říká Roman Rákosník.

„Byla tu jedna v burkinách. Hodně lidí uteklo z vody. Ne, k nám v burkinách nesmí.“ Toto zaznělo na plovárnách na jihu Čech
Foto: Archiv
Popisek: Ženy v burkinách

Jak vedoucí hlubocké plovárny Roman Rákosník říká, žena v burkinách přišla do bazénu v minulém roce. „V burkinách sem pochopitelně můžou. Zatím jsme to ale zažili jen jednou. Minulý rok v nich byla v bazénu nějaká slečna nebo paní,“ vzpomíná Roman Rákosník. Dodává, že žena měla burkiny od výrobce plavek, takže s tím neměli žádný problém. 

Přiznal ale, že mnozí návštěvníci byli ženou v burkinách dost zaskočeni. „Docela koukali, hodně jich uteklo z bazénu. Ale pak si zvykli a provoz pokračoval normálně,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Rákosník.

Vyjádřil se i k tomu, zda je podle jeho názoru koupání v burkinách dostatečně hygienické. „Já myslím, že ano. Bylo to od výrobce plavek, to jsme se koukali, šlo tedy o koupací oděv. Že by se někdo koupal v teplácích nebo v sukních, tak to určitě ne, to bychom nedovolili,“ vysvětluje Roman Rákosník.

Šortky ke kolenům

Například na českobudějovické plovárně by zahalené ženy do bazénu nepustili. Mají tady totiž přesně daný oděv, ve kterém se mohou návštěvníci koupat. 

Anketa

Vadí vám burkiny na českých koupalištích?

hlasovalo: 26634 lidí

„V našem návštěvním řádu máme popsáno, jaké plavky jsou akceptovatelné pro to, aby návštěvník mohl jít do bazénu. Pokud bychom akceptovali burkiny, musíme pak akceptovat koupání v neoprenu, koupání v celooblečení. To je prostě pro nás nepřijatelné,“ říká ParlamentnímListům.cz ředitel sportovních zařízení České Budějovice Tomáš Novák s tím, že podle návštěvního řádu mohou mít lidé v bazénu na sobě klasické nebo celotělové plavky, případně plavkové šortky s délkou maximálně po kolena. Jak Tomáš Novák dodal, nevybavuje si ale případ, že by se v bazénu českobudějovické plovárny někdo už v burkinách koupat chtěl. 

Dodržujte naše tradice

Někteří lidé, kteří si užívali sluníčka na hlubocké plovárně, tomu, aby se zde někdo koupal v burkinách, příliš nakloněni nebyli. 

„Mně by to vadilo. Měli by se přizpůsobit, kde jsou, v jakém státě, a ne prosazovat nějaký svůj zvyk nebo něco takového. Ovšem, když to dovolí vláda… Ale měli by se přizpůsobit našim zvykům. Aby třeba ve školách nosili nějaké ty šátky, to nevím,“ sdělil svůj názor pro ParlamentníListy.cz Josef Maťa. 

Koupání v burkinách nepřišlo jako hygienické ani dalšímu návštěvníkovi plovárny, který sem prý chodí pravidelně. „Mně osobně by to asi nějak nevadilo. Ale co se týče hygieny, moc vhodné mi to nepřijde, hlavně tady, kde ten bazén není až tak velký,“ vysvětlil.  

Koupání v burkinách se příliš nelíbí ani Boženě Růžičkové. Té prý navíc vadí, že nám, jak říká, pořád někdo něco nařizuje. „Já si myslím, že každá země by měla mít takovou svou image a své zvyklosti, kterých by se držela,“ řekla ohledně koupání v burkinách a pokračovala ve výčtu, co jí v současné době vadí. „Mně vadí třeba, že chtějí do všeho euro. Proč? Vždyť jsme Češi, tak ať máme svoje. Když budu potřebovat, tak půjdu a koruny si na eura vyměním. Proč nám mají oni diktovat támhle od zeleného stolu, co můžeme a co nemůžeme?“ ptá se paní Božena. „Já už si pamatuji válku, Němce, potom Rusáky, teď tohleto. Kroutím hlavou, kam se tohle všechno řítí. Každý by nám jenom poroučel. My jsme sice malinký stát, to je pravda, ale proto nás nemusí takhle utiskovat,“ míní Božena Růžičková. 

Muslimové z Rakouska

Jak se lidé v Českých Budějovicích shodují, příliš žen v hidžábu nebo třeba v burkách zde nepotkávají. „Posledních několik měsíců občas vídávám takové menší skupinky nakupovat v těch větších supermarketech, ale nikde jinde jsem je ani neviděl. Vím ale, že v Rakousku kousek od hranic žije poměrně početná komunita, tak jestli jezdí odtamtud?“ zauvažoval důchodce, který se na Hlubokou přijel vykoupat z Českých Budějovic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…