„Chcete hrát své hry?“ Po Vystrčilovi mluví Lavrov. Tak jak ho známe

26.08.2021 11:43

Na Ukrajině nedávno skončily oslavy třicátého výročí nezávislosti země, které navštívil i předseda Senátu Miloš Vystrčil a další státníci ze zemí NATO a EU, kteří se sešli na tzv. Krymské platformě. K události se ovšem vyjádřil také Sergej Lavrov, ministr zahraničních věcí Ruské federace. Podle něj státy špatně chápou význam solidarity, a pokud chtějí dělat skutečnou politiku, tak by se měly řídit realitou. „Zajímají vás lidská práva nebo politické hry?“ zaznělo.

„Chcete hrát své hry?“ Po Vystrčilovi mluví Lavrov. Tak jak ho známe
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17641 lidí
Ukrajina oslavila 30 let své nezávislosti. Jak jsme již informovali, na oslavách nechyběl předseda českého Senátu, Miloš Vystrčil, který Ukrajinu podpořil na Krymské platformě. Připomenul, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluvil o roku 1944 a genocidě krymských Tatarů nařízené J. V. Stalinem. „A říkal, že si myslel, že nic takového se už nebude opakovat, že už nenastane situace, kdy budou lidé vyháněni ze své rodné země. Dnes si tady sdělujeme, že tomu tak není,“ zestručnil slova prezidenta Ukrajiny.

Předseda Senátu pak připomenul historickou epizodu z dějin Československa. „Psal se rok 1938. A byl začátek října. Češi byli vyháněni ze své země. Byli vyháněni ze své země, protože došlo k události, která je nazývaná Mnichovská dohoda. Když se ptáme, proč k té události došlo, tak zjišťujeme, že to bylo určitě tím, že Hitler měl velké ambice. Ale to také bylo tím, že nás zradili spojenci. Že v nějakém okamžiku nepodpořili Českou republiku v její nezávislosti, suverenitě a nedotknutelnosti jejího území,“ řekl Vystrčil.

Vystrčil: Psal se rok 1938...

Kvůli své historické zkušenosti bude Česká republika stát po boku Ukrajiny, prohlásil Vystrčil. „Bude hájit nezávislost, celistvost a suverenitu Ukrajiny, protože víme, co to pro nás znamená a víme, jakou cenu má svoboda,“ vysvětlil. Připomenul také známé úsloví vzešlé z tohoto historického aktu, tedy „O nás bez nás“. A parafrázoval: „A my jsme tady proto, pane prezidente, aby to bylo pro vás, pro Ukrajinu, s námi.“

Ovšem ke slovům, která zazněla na Krymské platformě, měl poznámky i Sergej Lavrov, ministr zahraničí Ruské federace. Podle něho státy NATO a EU nechápou v otázce Krymu solidaritu. Uvedl, že Rusko opakovaně zvalo zástupce OBSE, Rady Evropy a OSN, aby zhodnotili, jak jsou dodržována lidská práva. Ale pozvaní činitelé prý chtěli na Krym vstoupit jen z „ukrajinského území“.

Lavrov: Kyjev žebrá o peníze

„Zajímají vás lidská práva nebo politické hry?“ ptá se tedy Lavrov. „Ti, kdo navštíví Krym, vědí moc dobře, co se stalo a co se tam děje. A ti, kdo tento nepochopitelný režim v Kyjevě chtějí podpořit, by měli zároveň říct: Chceme, aby se Kyjev zapojil. Ale to je slepá ulička,“ řekl. Pokud Západ chce dělat skutečnou politiku a ne jen virtuální, tak by se prý měl řídit realitou.

„Solidarita, kterou členové NATO a EU ukázali na včerejší události, byla na ukázku a k ničemu nevede. Špatně chápou solidaritu. S tím nemůžeme nic dělat,“ řekl Sergej Lavrov. „Západ dál slepě podporuje ukrajinský režim, zatímco ten žebrá o ústupky, peníze a politická gesta podpory od Západu. Krymská platforma byla neudálost,“ bagatelizoval setkání státníků na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…