„Chtěli mě vyrazit za to, že mám rád Havla.“ Nová aféra na světě

26.02.2019 9:32

Podepsali petici, jež žádala pojmenovat pražské ruzyňské letiště jako Letiště Václava Havla. Uplynulo sedm let a nyní autorovi petice, režiséru Fero Feničovi, začaly chodit e-maily s žádostmi, aby někteří signatáři byli vymazáni. Píší o tom Lidové noviny.

„Chtěli mě vyrazit za to, že mám rád Havla.“ Nová aféra na světě
Foto: letistevaclavahavla.cz
Popisek: Letiště Václava Havla (fotomontáž)

Režisér Fero Fenič před sedmi lety po smrti prezidenta Václava Havla spustil petici požadující přejmenování pražského letiště. Když se tak stalo, web s peticí pustil z hlavy. Jak však píší Lidové noviny, začali se mu ozývat lidé, kteří na ní byli uvedeni, že mají problémy v práci a že chtějí ze seznamu smazat. 

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

„Psal mi například pán, že pracuje na magistrátu jednoho města. Když se měnilo politické vedení, nadřízený mu dával najevo, že může přijít o práci kvůli svým politickým názorům. Tou dobou jsem ani netušil, že stránky ještě fungují. Pána jsem vymazal ze seznamu, aby neměl potíže,“ uvedl Fenič, pod jehož petici se tehdy podepsalo víc než 80 tisíc lidí. 

Žádost o výmaz ze seznamu nebyla podle Feniče jediná, každý měsíc mu chodily e-maily. Podle něj se tak stalo po posledních volbách do Poslanecké sněmovny a po prezidentských volbách. Rozhodl se tak stránku zcela vypnout a zničí i archiv lidí, kteří se pod ni podepsali. Jak uvedl, jde o to, že příkopy mezi lidmi jsou širší a širší. To potvrzuje i sociolog Jan Herzmann.

Ten uvedl, že hlavní dělicí linie vede už několik let mezi příznivci a odpůrci Miloše Zemana a pan prezident svým vystupováním rozhodně nepřispívá k tomu, aby se uvedený rozpor zmírnil, či dokonce odstranil. „Přibližně v posledním roce se ovšem ještě více vyostřuje nevůle mezi příznivci a odpůrci premiéra Andreje Babiše, respektive podporovateli a kritiky Babišovy vlády. Dostáváme se jako společnost do stavu, kdy téměř nejsme schopni přes tyto názorové dělicí linie diskutovat,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…