Erik Best překvapuje: To, za co kritizují Zemana, dělá i Hillary Clintonová

14.05.2015 11:07

Miloš Zeman v souvislosti se svou cestou do Ruska a návštěvou Vladimira Putina mluvil o tom, že mu hodně záleží na ekonomické diplomacii. Komentátor Erik Best ovšem na svém blogu The Fleet Sheet vyjadřuje značné pochybnosti, co se pod tímto termínem skrývá.

 Erik Best překvapuje: To, za co kritizují Zemana, dělá i Hillary Clintonová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

„Miloš Zeman není prvním politikem, který prosazuje ekonomickou diplomacii,“ připomíná novinář. Bývalá ministryně zahraničí USA dělala něco podobného, jen tomu říkala „obchodní diplomacie“.

Best upozorňuje na knihu popisující, jak se tato obchodní diplomacie dělala. Autor Peter Schweizer ji nazval příznačně: „Peníze Clintonových: Skrytý příběh o tom, jak a proč cizí vlády a firmy pomohly Billovi s Hillary zbohatnout“.

Kniha prý ukazuje mnoho příkladů, jak ministryně zahraničí USA průběžně upravovala svou zahraniční politiku podle toho, odkud zrovna její nadace dostávala velké dary, nebo kde zrovna dostal nabídku na lukrativní přednášky její manžel, prezident na penzi. „Obchodní diplomacie“ prý hájila především obchodní zájmy rodiny Clintonových.

Celý text ZDE

Pokud jde o ekonomickou diplomacii Miloše Zemana, veřejnost prý neví, kdo z ní má tento ekonomický profit mít. Jsou známé pouze střípky, například že v Číně Zeman výrazně pomohl firmám PPF a J&T, při víkendové schůzce s Vladimirem Putinem zase společnosti PSG. Co přineslo například setkání s vietnamským prezidentem v Praze, však již nevíme.

„Alespoň prozatím se zdá pravděpodobnější, že Zeman, tak jako Hillary, uplatňuje ekonomickou diplomacii ku prospěchu hrstky svých kumpánů a sponzorů, spíše než ku prospěchu státu,“ uzavírá komentátor Best. Zemanova „obchodní“ diplomacie by se prý proto měla nazývat spíše „jánabráchovská“. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…