„Fiala tam dál bude pumpovat peníze!“ Obří korupce na Ukrajině. Okamura zuří

28.01.2024 18:08 | Monitoring

Ministerstvo obrany na Ukrajině má problémy kvůli korupci. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) tam rozkryla zpronevěru ve výši zhruba 900 milionů korun. Jak píše server CNN Prima NEWS, někteří úředníci resortu ve spolupráci se zástupci zbrojní společnosti Lviv Arsenal měli získat tyto finance pomocí fiktivního nákupu 100 tisíc kusů minometné munice. Komentují to také komentátor Petr Holec a lídr SPD Tomio Okamura na sociální síti X.

„Fiala tam dál bude pumpovat peníze!“ Obří korupce na Ukrajině. Okamura zuří
Foto: Interview ČT24
Popisek: Předseda hnutí SPD Tomio Okamura

V celé kauze, kterou rozkryli ukrajinští vyšetřovatelé, měli figurovat bývalí i současní vysoce postavení úředníci na ministerstvu obrany, ale i členové managementu Lviv Arsenal. Mělo dojít ke zpronevěře téměř 1,5 miliardy ukrajinských hřiven. Konkrétně mělo jít o smlouvu na nákup minometné munice.

Nákup se měl podle všeho provést přes několik prostředníků, kteří pouze přesouvali peníze za provizi k finálnímu výrobci. Ten měl pak munici dodat. Ukradené finance by se měly díky práci vyšetřovatelů následně vrátit do rozpočtu Ukrajiny.  

„Tak hlavně tam teď rychle poslat těch € 50 mld. z EU a komu se nebude chtít, protože nechce penězi vlastních poplatníků živit ukrajinský zloděje, je ruský šváb. Ještě že máme vládu, co nikdy nepochybuje,“ zmínil s odkazem na tento případ komentátor Petr Holec.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14406 lidí
„Překvapuje to někoho? Další nekonečná mega korupce na Ukrajině. Přesto Fialova vládní pětikoalice za souhlasu hnutí ANO pumpuje na dluh na Ukrajinu další miliardy z našich peněz. Hnutí SPD je jedinou stranou v Parlamentu, která hlasuje proti posílání zbraní a našich peněz na Ukrajinu. Jsme protikorupční hnutí a chceme mír a normální životy, ne válku a bídu. Pět vysoce postavených úředníků ukrajinského ministerstva obrany a šéfů přidružených společností je na Ukrajině vyšetřováno v korupční kauze. Ukrajinská bezpečnostní služba uvedla, že jde o zakázku v přepočtu za zhruba 900 milionů korun,“ okomentoval kauzu také lídr SPD Tomio Okamura.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lumpárna, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 29.01.2024 11:31:39
Myslím, že korupce v souvislosti s Ukrajinou probíhá i zde. Podivná záložna, kde jsou uložené, zřejmě odkloněné, peníze politiků z ODS. Údajně se jednalo o peníze z darů na Ukrajinu. Vyšetřit pravdu bude složité. Všichni mají strach.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…