„Hastrmane, tatrmane, melou.“ I za to je Xaver na hanbě. Nová megakauza

18.03.2021 13:07

Radní ČT a moderátor ČRo Luboš Xaver Veselý je opět v hledáčku Hlídacího psa. Za rozhovor s textařem Janem Krůtou, autorem hitů Dalibora Jandy. Tento rozhovor má blíže neurčeným způsobem souviset s tím, že Rada ČRo neshledala, že by se dopustil porušení kodexu ČRo. V radě totiž Krůta zasedá. A v rozhovoru to nebylo zmíněno. Ovšem je otázkou, jak členství v Radě ČRo souvisí s diskusí o písni „Hastrmane, tatrmane, melou“.

„Hastrmane, tatrmane, melou.“ I za to je Xaver na hanbě. Nová megakauza
Foto: Archiv PL
Popisek: Luboš Xaver Veselý

Server HlídacíPes.org na Luboše Xavera Veselého nezapomněl, konrétně na něj nezapomenul jeho pracovník Vojtěch Berger. Tentokrát členovi Rady ČT a moderátorovi ČRo vyčítá rozhovor s Janem Krůtou a spojuje tento rozhovor se stížnostmi, které na něj přišly Radě ČRo.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Berger uvádí, že rozhovor s Krůtou byl familiérní a je dle něj pozoruhodné, že člen Rady ČRo vůbec v pořadu ČRo mluví. Rovněž zmínil, že o členství v Radě ČRo v pořadu nic nezaznělo a Xaver s textařem probíral jeho spolupráci s Daliborem Jandou. Podle novináře z Hlídacího psa na rozhovor vrhá „úplně jiné světlo“ fakt, že Jan Krůta hlasoval v Radě ČRo o stížnostech, které na Luboše Xavera Veselého přišly.

Stížností bylo za únor celkem šest. Jeden občan si stěžoval, že veřejnoprávní médium dává tolik prostoru novinářům, kteří jsou údajně spojení nebo vystupují velmi servilně vůči vrcholným politikům této země, kromě Xavera mu vadila i manželka kancléře prezidenta, Alexandra Mynářová. „Rozhovory pana Veselého mi přijdou plytké, občas slizké a nelíbí se mi často ani výběr hostů,“ uvedl dotyčný.

Kromě toho si posluchači stěžovali na výroky moderátora vůči moderátorce Veronice Sedláčkové a že je prý zaujatý kvůli vystupování v Radě ČT. „Myslím si, že by neměl zároveň vystupovat jako moderátor v jiné veřejnoprávní instituci, neboť tím poškozuje dobré jméno ČRo a legitimizuje své chování a vystupování vůči ČT,“ napsal anonymní posluchač. Jistá Zuzana Straková si pak stěžovala na výpady proti ostatním moderátorům veřejnoprávních médií.

Michal Vilhan dokonce žádal „slušné členy Rady ČRo“, aby „důkladně prošetřili a vyvolali tlak na ředitele Reného Zavorala na ukončení spolupráce Lubomíra Veselého s Českým rozhlasem“. Obvinil Xavera Veselého jednak ze servility a také že jeho názory „hraničí s extremismem“ (sic).

Stěžoval si dokonce i komentátor Fora24, Jiří Doležal. Ten tvrdí, že moderátor nepřípustně a sprostě uráží ženy. „Sprostota k ženám je naprosto nepřijatelná, a nyní již dosahuje té míry, že jako plátce koncesionářského poplatku Českého rozhlasu musím žádat o neprodlené ukončení spolupráce Českého rozhlasu s panem Lubomírem Veselým.“

Rada tyto stížnosti projednala 24. 2. 2021 a dala na ně téměř shodnou odpověď. Jednak uvádí: „V případě práce externího moderátora Luboše Veselého nebyly právní normy porušeny.“ Dále Rada ČRo upozorňuje, že přestože je k tomu vyzývána, tak ukončení spolupráce Českého rozhlasu s některými jeho zaměstnanci nebo spolupracovníky není v její kompetenci. „Rada v personálních otázkách ze zákona pouze jmenuje či odvolává generálního ředitele a ředitele rozhlasových studií. Veškeré další jsou v kompetenci vedení Českého rozhlasu,“ upozorňuje.

Berger píše, že Krůta podpořil toto stanovisko Rady ČRo a připomíná, jaké kauzy Xaver ČRo „vyrobil“, tedy urážku kolegyně, fotografii s Tomášem Vandasem nebo prosazování dobrovolných koncesionářských poplatků či přiznání, že by volil Trikolóru. Na svém twitteru Berger také naznačuje spojitost mezi interview v ČRo s radním a mezi stížnostmi. „V Radě ČRo na něj leží jen za únor šest stížností. Takže si pozve člena Rady ČRo Jana Krůtu, který o stížnostech spolurozhoduje, rozhovor začne větou ‚Ahoj, Honzo, rád tě vidím a moc se na to povídání těším‘ a povídají si o Daliboru Jandovi. Stížnosti budou cajk,“ praví.

 

 

Je toho ale hodně, co Begrer neříká. Například jak by měl Jan Krůta profitovat z rozhovoru s Xaverem Veselým. V článku se nenachází ani žádná konkrétní informace o tom, že by byl Xaver s Krůtou nějakým způsobem domluven, že se ho textař na zasedání rady ČRo zastane a Xaver s ním udělá rozhovor. Zasedání Rady ČRo, na kterém byla odhlasována odpověď na stížnosti, se navíc odehrálo před rozhovorem s Krůtou, neobstojí ani teorie, že by kvůli rozhovoru byl Krůta ke Xaverovi přátelský. Pokud novinář míní, že se Krůta s Xaverem zná, a proto se za něj v Radě postavil, neodvažuje se tuto myšlenku vyslovit.

Na co si tedy konkrétně Berger stěžuje, není jasné. Náznak se dá najít v titulku, tedy: „Když Xaver griluje radního ČRo: Ahoj, Honzo.“ Zde je ovšem namístě položit otázku, proč by měl moderátor radního grilovat, když se rozhovor týká jeho hudební spolupráce s Daliborem Jandou, tedy umělecké činnosti. Ze stejného soudku je pak výtka vůči tomu, že v pořadu nezaznělo, že je Jan Krůta radním ČRo. Vzhledem k povaze rozhovoru je relevance tohoto faktu pochybná. Navíc, moderátorův pořad je deklarovaně apolitický a Xaver byl dokonce svého času serverem kritizován, že nedokázal udržet na uzdě Andreje Babiše a ten o politice v pořadu hovořil.

Pro ukázku z rozhovoru – Xaver se například ptal, zda u Krůty na pouti někdy hráli písně Dalibora Jandy, což textař potvrdil. „My jsme se dostali k sobě náhodou, jeden kamarád klavírista za mnou přivedl do redakce Mladého světa člověka, který měl vlasy do půl zad, byl vousatý a trochu stydlivý. Ačkoliv měl za sebou 10 let neuvěřitelné historie tancovaček, kam chodilo 500 lidí a rvaly se na něj davy už tehdy,“ uvedl s tím, že v Praze byl Janda téměř neznámý.

O poutích mluvil i předtím, když mluvil o tom, jak mu rodiče psaní písní nepřáli. „Počkej, až u nás na pouti na vesnici budou hrát mojí písničku, jak budeš pyšná, že jsem to dokázal. A oni skutečně po roce hráli tu písničku Hastrmane, tatrmane, melou“ pochlubil se a dodal, že mu melodii přivezli jeden večer na kazetě a do rána prý musel být text hotov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…