„Hnus fialovej“. Vláda, ODS, Rakušan. Hejma rozkopl vše, i na Havla došlo

26.10.2022 11:05 | Ze sítí

Místopředseda Trikolory, rocker a showman Petr Štěpánek provozuje internetový pořad Studio Triko. Do jeho posledního dílu přišel jeho kamarád rocker a také zapřísáhlý svobodomyslný pravičák Ondřej Hejma. Povídání o médiích, ODS i horlivých válečnících rámovala Hejmova hláška, kterou řekl na jaře 1989 Václavu Havlovi: „No je to v prdeli, ale nikdo neví, co s tím“.

„Hnus fialovej“. Vláda, ODS, Rakušan. Hejma rozkopl vše, i na Havla došlo
Foto: Screen Facebook
Popisek: Ondřej Hejma ve Studiu TRIKO Petra Štěpánka

Hejma na úvod vzal v ochranu „militantní rockery“, kteří podle Štěpánka zrazují rockerskou svobodomyslnost a jedou v dobových trendech války a boje proti dezinformacím. „Možná tomu věřej, že je to podle jejich svědomí. Určitě je tam část, která jde jen s proudem,“ přemýšlel. Umělci podle něj vlastně nejsou moc zvyklí dělat vlny, třeba český herec hraje za všech politických pořádků. „Všichni byli národní umělci a pak zjistili, že jsou vlastně napůl disidenti,“ vzpomínal. On sám za to nikoho nepranýřuje.

„Ale my se do nich nemontujeme, oni do nás jo,“ namítal Štěpánek. „Nejsme v hlavním proudu, to je riziko podnikání“ uzavřel Hejma.

Ten pak vzpomínal na svá léta novináře pro agenturu AP, když jeho hostitel otevřel téma médií. Jeho kariéra zahrnuje i rok 1989.

„V osmdesátých letech už toho bolševika nikdo nebral vážně. Husák byl fackovací panák, Jakešovi se smáli. Ale nebylo moc jasný, co bude dál,“ pustil se do výkladu.

Vzpomínal, jak poznal Václava Havla, když tlumočil jeho rozhovor pro americkou novinářku. „A on mi najednou povídá: A co vy si o tom myslíte? No je to v prdeli, ale nikdo neví, co s tím. A on se tak podíval, jako kdyby on věděl,“ vzpomínal Hejma se smíchem. Po několika měsících se ukázalo, že když doba uzraje, tak se vždycky najde někdo, kdo ví.

Dnešní nezájem o oficiální režim a politiku a oddělení elit od společnosti je podle něj stejný jako v osmdesátých letech. „Doba nazrává, ale nevíme, jestli se píše rok 1982, nebo už 1989,“ myslí si.

Štěpánkovi některé nápady ministra vnitra Rakušana připomínají ne léta osmdesátá, ale padesátá. „V tomhle směru je to strašný,“ připustil Hejma. A vzpomněl si, že dnes oblíbené slovo „antisystémový“ slýchal už tehdy, přičemž největší perlou bylo hodnocení „antisystémové sklony k Bundeswehru“.

Mocní podle něj mají strach. Represivní složky je třeba hlídat nejpřísněji, proto Rakušan sepisuje manuály pro úředníky. Obyčejným lidem to může být víceméně jedno. „My si tu klidně natáčíme protistátní řeči a nic se nám nestane,“ zasmál se Hejma. Do České televize nic takového ale samozřejmě nesmí.

Hnus fialovej...

Pak si povídali o skandálu rockera Rogera Waterse, který řekl, že na Ukrajině by měl být hlavně mír a v Polsku i u nás mu chtějí rušit koncerty. „Ona je to legrace, protože on vždycky byl levičák, a mě ty jeho ideový věci nikdy moc nebavily. Muzika samozřejmě super. Ale oni tihle kluci jsou mazaný jako prériový lišky, i on ví, že se o něm bude psát v novinách a zákaz je nejlepší reklama,“ smál se kapelník skupiny Žlutý pes.

Explicitně ale Hejmu zklamal postoj Michaela Žantovského, že bychom „neměli zůstat pozadu“, což je přesně termín od komunistů, kterému se Žantovský jako jeho kolega novinář v osmdesátých letech smál.

Podobně Štěpánka zklamal Saša Vondra, když podpořil vypínání webů. Podle Hejmy toto skutečně bylo hrozné. „Protiproud, na ten občas taky kliknu,“ pronesl bojovně.

On sám má zkušenost s komentováním aktuálního dění v internetovém pořadu Hejma show. Ten po několika letech skončil, spíše pro vyčerpání tvůrce, který na hodinovém streamu s týdenní frekvencí musel pracovat prakticky nonstop. Vždy prý jeden doma v šatně odvysílal a už musel chystat další.

Jeho vysílání přišlo zrovna do časů covidových lockdownů, které Hejma nesl velmi těžce. A dával to najevo. „Já jsem nikdy nebyl nějakej antibabiš, ale za tohle jsem ho nenáviděl. To bylo hrozný, ta segregace, hnus fialovej“. Kvůli tomu se rozhádal i s Xaverem Veselým, který očkování a další opatření podporoval.

Hejma bral boj za svobodu tak zarputile, že to začalo vadit už i jeho rodině a začala mu to dávat najevo. „Tak jsem si řekl, že si dám pauzu, ohlásil jsem to, a dva dny na to vypukla ta válka. No já si gratuloval,“ vzpomíná. „Hele, já se znám, já bych něco řek. Ono to zvlášť v těch začátcích bylo hodně hustý,“ vzpomínal na atmosféru února a března.

Poznámka o „hnusu fialovém“ přiměla Štěpánka k dotazu na ODS. Hejma je autorem slavné písně „Modrá je dobrá“, teď ale říká, že se do té modré přimíchala rudá a vznikla z toho fialová. „No modrá je furt stejná, ale ódéeska je teď fialová. Když nastoupil Fiala, tak bylo jasný, že to jde jiným směrem,“ říká.

Jsou k dispozici archivní videa, kde Petr Fiala nadává na EU, a dnes na to zapomněl a teď „se tam s nima voplácává“. Slovní hříčka s fialovou je hezká, osud pravicové strany podle Ondřeje Hejmy smutnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…