„Idiot. Jako Karel Gott.“ Kritik Fila se nestydí použít mrtvého slavíka k politice

29.07.2022 9:07 | Komentář

Šéfredaktor Kinobox.cz a filmový kritik Kamil Fila přirovnal čínskou filmovou megastar Jackieho Chana ke Karlu Gottovi s tím, že Gott byl idiotem hudby a Chan je idiotem kung-fu. Slitování neměl ani s jeho posledním filmem, který točil Chan v kulisách válkou zničeného syrského města. To přirovnal k natáčení porna v koncentračním táboře.

„Idiot. Jako Karel Gott.“ Kritik Fila se nestydí použít mrtvého slavíka k politice
Foto: Repro YouTube Karol Farkaš
Popisek: Karel Gott a jeho poměrně jasný vzkaz kritikům

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39127 lidí
Ve svém článku na serveru Kinobox.cz popisuje Fila za pomoci citací z deníku The Guardian a serveru iRozhlas.cz natáčení posledního filmu, ve kterém Chan sice nehraje, ale jako Executive producer (výkonný producent) na něj sháněl peníze. Je tedy vyloučeno, že by nevěděl, o čem film pojednává. Jde totiž o film, který oslavuje hrdinství komunistických čínských funkcionářů, kteří byli evakuováni z Jemenu po vypuknutí občanské války v roce 2015.

Podobenství s Karlem Gottem spatřuje Fila v tom, že oba posloužili jako užiteční idioti komunistických režimů. Jackie Chan toho současného čínského a Karel Gott toho minulého československého.

V článku Fila řeší i zapojení Číny do syrského konfliktu. Film byl totiž natáčen v ruinách zničeného syrského města a s pomocí tamní vojenské techniky. Čína se podle článku do konfliktu přímo nezapojila, ale režimu Bašára al-Asada podle Fily stranila, čímž si chtěla vybudovat vliv v zájmu svých obchodních aktivit v této oblasti.

Podle Fily se filmem zabýval i Deník The New Arab, který citoval syrského novináře Farída Mahlúla.

„Je ostudné natáčet takové filmy v troskách syrských domů, které byly zničeny Asadovým režimem, Ruskem a Íránem… Čínský fašistický režim je syrským spojencem a pomocí podobných filmů se snaží své zločiny malovat narůžovo.“

Fila dokonce Chanův film přirovnává k nápadu českého producenta pornofilmů Roberta Rosenberga natáčet v koncentračním táboru Terezín.

„Je nesmírně těžké si připustit, že jeden z nejoblíbenějších, nejzábavnějších, nejkreativnějších a nejroztomilejších filmových tvůrců, jakým Jackie Chan je, zároveň od konce 90. let slouží jako oportunistická loutka totalitnímu čínskému režimu,“ vyznává se autor ze svého obdivu k Chanovým filmům a zároveň kritizuje jeho pomoc čínskému režimu.

 „Jackiemu Chanovi může být úplně jedno, co si o něm myslí lidé mimo zemi, kde žije a kde je nucený hrát nedůstojnou existenciální hru. Prostě jen zabil v mnoha lidech jejich dětskou lásku. Zničil v nich víru, že pokud je někdo věčný filmový sympaťák, měl nebo by jím aspoň mohl být i v reálu,“ uzavírá Fila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…