„Já jsem úplný b*b.“ Moravec vypěnil. Tohle si Fialův ministr za rámeček nedá

27.03.2022 14:42

V druhé části nedělních Otázek Václava Moravce se setkali ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), prezident Agrární komory ČR Jan Doležal a generální ředitel a předseda představenstva společnosti Madeta Milan Teplý. Debatovali o cenách potravin nejen v souvislosti s válkou na Ukrajině. Moravec debatu odstartoval zostra. „Já jsem úplný blb z Orlických hor,“ zaznělo v jednu chvíli od Moravce. A Teplý ještě zvýšil obrátky debaty. České zemědělství je podle něj před pádem.

„Já jsem úplný b*b.“ Moravec vypěnil. Tohle si Fialův ministr za rámeček nedá
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec

„Drahé všechno,“ zahájil Václav Moravec závažné téma cen potravin. A poukázal na to, že rostou nejen ceny energií, ale také na to, že o Ukrajině se mluví jako o obilnici Evropy. A na tuto obilnici teď Rusko útočí.

„České zemědělství je na špičkové úrovni,“ začal Nekula. Ministři zemědělství EU podle něj debatovali o situaci a shodli se na tom, že EU vydá na podporu zemědělství až 12 milionů eur, Česko by mělo dostat asi 270 milionů korun a z národních zdrojů k tomu je možné přidat dalších 549 milionů.

Podle Doležala to je vítaná pomoc, ale nestačí. „My jsme v minulých letech generovali ztráty v řádech miliard, takže těchto 810 milionů je vítaná pomoc, ale je to málo.“

Nekula reagoval, že teď zemědělcům půjde 35 miliard korun, poté každý další rok to bude ještě o 5 miliard víc.

Nekompromisní Teplý: Vláda zatím neudělala nic

Ale pak se o slovo přihlásil Teplý. „Já dělám 46 let mlékařinu a nenechám se opít rohlíkem a nějakejma slibama. Vláda zatím neudělala nic. Já vám to řeknu tak, aby to lidi dobře chápali. Já jsem vloni zaplatit za plyn a elektriku 17 milionů. Letos v lednu jsem zaplatil 52 milionů. Jak to mám schovat do marží? Teď ještě přijde cena nafty. Já tady varuju, že je to před pádem. A to jsem sem nejel proto, abych tady šil do člena vlády, do slušného člena vlády. Ale já mu tady vůbec nezávidím jeho situaci. Já bych teď panu ministrovi přál, aby našel odvahu a aby bouchl do stolu, že se musí zanechat politiky a musí se zajistit občané. ... Když zavoláte v halách státních hmotných rezerv, tak se ozve ozvěna. Možná má pan ministr lepší informace, ale nemá smysl říkat, že ta situace je dobrá, když dobrá vůbec není,“ rozjel se Teplý.

Doležal dal Teplému za pravdu, upozornil, že objemy pšenice na příští rok jsou vyprodány, a to i kvůli tomu, že nakupuje Polsko. Vláda podle něj musí zasáhnout a myslet na to, že nejsme stoprocentně soběstační v produkci vepřového, v produkci zeleniny, ovoce a tak podobně. Podle Doležala by mohlo dojít k tomu, že zkrachuje nejeden chovatel krav a pak nebude z čeho vyrábět máslo.

Nekula nabídl trochu jiný pohled. „My jsme členy EU a nemůžeme jednat proti Evropské unii. My máme obrovskou nadprodukci obilí, tak nemůžeme postupovat proti nim a bránit jim v tom, to jejich obilí prodat,“ upozornil ministr Nekula. „Žijeme a pracujeme na společném evropském trhu a na tomto trhu budeme muset tuto situaci řešit,“ dodal ještě ministr.    

Zdůraznil také, že vláda se snaží udržovat zásoby ve státních hmotných rezervách, ale nebude to dělat dál za tu cenu, že by to vyvolalo další tlak na trhu.

A tady Teplý znovu vyrazil do útoku „Já počítám, že kostku másla prodám za 65 korun od řetězce. Je to astronomickej nárůst,“ varuje šéf Madety s tím, že až si obchodní řetězce přidají vlastní marže, může kostka másla stát 80 až 85 korun.

„A když to vezmu podle sebe, já jsem z vesnice, tak tam babička přijde do krámu, uvidí kostku másla za 85 korun, pak pojedou s tátou na pumpu a ten řekne, vezmu jen půl nádrže, protože na víc nemáme. A na chatu se nepojede,“ dal příklad Teplý.                                                          

Na vládu se zlobí, protože podle něj chce dávat dotace i těm malým zemědělcům, kteří nic nedělají. Jen jednou za čas posečou trávu. „Říkejte mi klidně agrobaron, ale já říkám, že ty dodávky potravin zajistí z 96 % ti velcí dodavatelé,“ zdůraznil šéf Madety.

Nekula sliboval, že bude pomáhat českým zemědělcům a potravinářům tak, aby se udrželi nad vodou. A přislíbil, že bude pomáhat i českým spotřebitelům.

A Moravec vypálil: „Já jsem úplný blb z Orlických hor. Tak můžete mi říci, co budete projednávat na vládě, na čem budete vy trvat a ze kterých priorit neslevíte?“ rozčílil se moderátor s tím, že chce slyšet konkrétní kroky, co ministr opravdu provede. Zda např. sáhne ke snížení DPH u potravin.

„Snížení DPH nepovede k poklesu cen potravin. Nemalujme si to na růžovo. Jen to vytvoří další díru ve státním rozpočtu,“ konstatoval ministr.

Nechme Green Deal na dýl

Když znovu dostal slovo prezident Agrární komory ČR, volal po tom, že je na čase odložit evropský Green Deal. „Já bych v tuhle chvíli řekl: Nechme Green Deal na dýl. To byl plán do mírových časů, ale teď je potřeba ho přehodnotit,“ volal Doležal ve studiu.

Podle něj je teď třeba řešit jinou věc. „My se musíme bavit o tom, jestli chceme k obědu vepřo, knedlo a zelo, nebo jestli tu chceme mít jen ten suchý knedlík, protože to vepřové tu prostě nebude,“ varuje. Vláda by podle něj měla pracovat na posílení potravinové soběstačnosti Česka, protože teď bude třeba vypořádat se např. s tím, že ve Španělsku omezují chovy prasat, protože na jejich krmení dováželi obilí z Ukrajiny, což teď končí. Takže vepřové podle Doležala zkrátka a dobře tak levné nebude.

Také šéf Madety Green Deal rozmetal na kousky. „To je pitomost, která se prostě někomu zrodila v hlavě a někdo se to bojí říct, že nějaká elektrifikace kombajnů je hloupost. Pane ministře, přestaňme se starat o to, aby měli co jíst lidi v Řecku, a starejme se o to, abychom my měli plné krámy, protože jinak nám lidi dají přes hubu,“ řekl Teplý.

Ministr Nekula ujišťoval, že vláda českým zemědělcům i potravinářům pomůže, ale nebude dělat kroky, které by v konečném důsledku poškodily české spotřebitele. Zdůraznil také, že vláda chce podpořit malé a střední zemědělce.

A tady narazil u Teplého. „To je ta tragédie víte? Já doufám, že budete dlouho ministrovat a že se dožiju toho, že se sejdeme na Tišnově a budeme řešit potravinovou krizi. Rodinné zemědělství nenadojí dost mlíka. Já to nerad říkám, ale musím stavět na těch velkých. Sýry taky neuplácáte na dřezu doma. Já musel koupit drahou linku za 800 milionů a dneska uživím tu republiku, když budu mít mlíko,“ volal ve studiu Teplý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…