„Já znám Zemana, já znám Baxu, já jsem o vině v podstatě rozhodnut?!“ V ČT posadili vedle sebe Kalouska a Ondráčka. Dusno se dalo krájet

25.01.2019 9:18

Prezident Miloš Zeman obchoduje své pravomoci s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Pokud se o totéž pokouší i se soudci, je to pro nás velmi nebezpečné, rozjel se Kalousek v pořadu Události, komentáře v České televizi. „Já říkám, že je to nepřijatelné,“ hřímal Kalousek. Komunista Zdeněk Ondráček ho brzdil.

„Já znám Zemana, já znám Baxu, já jsem o vině v podstatě rozhodnut?!“ V ČT posadili vedle sebe Kalouska a Ondráčka. Dusno se dalo krájet
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09) a Zdeněk Ondráček (KSČM) v ČT24.

Před kamerami České televize spolu k jednomu stolu zasedli předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a komunistický poslanec Zdeněk Ondráček, kterého Kalousek nejednou označil za mlátičku. Poukazoval tím na skutečnost, že Ondráček stál v roce 1989 s obuškem v ruce proti lidem toužícím po svobodě. A neváhal tento obušek použít. O 30 let později došlo mezi oběma pány ke slovní bitce.

Kalousek a Ondráček se před kamerami veřejnoprávní televize přeli o to, zda prezident Miloš Zeman překročil červenou čáru, když předával svá doporučení soudcům. Podle Ondráčka pro prezidenta neexistuje hranice toho, co si smí dovolit k soudcům. Kdybychom ji stanovovali, v podstatě bychom prezidentu republiky omezovali prostor pro debaty se soudci, což se Ondráčkovi jeví jako nepřijatelné. „Ona není vytýčena nijak, ona není vytýčena legislativně, není vytýčena nijak,“ řekl Ondráček.    

Jedním dechem dodal, že prezidentovým chováním nedošlo k oslabení nezávislosti justice, což řekl i soudce Josef Baxa ve Sněmovně. Dnes prý Baxa podává jednu stranu debaty s prezidentem, ale šlo o rozhovor mezi čtyřma očima. Ondráčkovi přijde zvláštní, že Baxa o tomto jednání neučinil nějaký záznam, pokud měl za to, že prezident nepostupuje správně.

Kalousek nabídl úplně jiný pohled na celou kauzu, která ho velmi znepokojuje. „Nás to znepokojuje a pokládáme to za velmi nebezpečné pro každého z nás,“ prohlásil předseda klubu TOP 09 za sebe i za své kolegy. Pokud se totiž k soudním sporům vyjadřuje občan, který nemá významné pravomoci dané ústavou, je to prý něco úplně jiného, než když totéž dělá prezident, který ony ústavní pravomoci vůči soudcům má.


Miroslav Kalousek a Zdeněk Ondráček ve studiu ČT. (Screen: ČT24)

Anketa

Líbí se vám Zemanův termín ,,lepšolidé"?

91%
hlasovalo: 13244 lidí
Pokud nabízel „obchod“, o kterém mluvil soudce Baxa ve stylu: vy mně dáte soudní rozhodnutí, já vám dám funkci, je to prý velmi nebezpečné pro všechny občany.

„Tohle prostě vypadá, že tady došlo ke zobchodování těch pravomocí prezidentských za pravomoci soudcovské. Ale náš právní stát je založen na těch vzájemných pojistkách a pokud by si všichni mezi sebou ty pravomoci zobchodovali, tak ta dělba moci, ty pojistky, to, co každému z nás zajišťuje naše svobody, tak to odpadne. A já nemám důvod nevěřit panu doktoru Baxovi, protože dnes a denně v přímém přenosu vidíme, jak prezident republiky obchoduje své pravomoci s premiérem. To samé zkouší vůči soudcům. Já znovu říkám, že je to nepřijatelné, je to skandální a je to podrývání základů právního státu,“ nešetřil ostrými slovními náboji Kalousek.   

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 podle vlastních slov za ta léta, kdy se pohybuje v politice, zná prezidenta Zemana a ví, jak se ve svých funkcích choval Baxa. „A je mi úplně jasné, komu mám věřit,“ zdůraznil Kalousek s tím, že jednání Hradu je zcela nepřijatelné a v konečném důsledku může ohrozit každého občana.

Ondráček Kalouskovi poslední větu okamžitě vmetl do tváře. To, co řekl pan kolega: ‚já znám pana Miloše Zemana, já znám pana doktora Baxu, já jsem o vině v podstatě rozhodnut‘, to je subjektivní vnímání a justice si tohle nesmí dovolit. Proto je spravedlnost slepá a musí věci hodnotit podle důkazů. A tady důkazy prostě nejsou, tady je situace jeden proti jednomu,“ pravil Ondráček.

Kalousek si to však nedal líbit. Tady podle něj nejde o to, aby nějaký policejní vyšetřovatel hledal důkazy, tady jde o to, že sledujeme politický spor, v němž je jasné, že prezident Zeman dnes a denně obchoduje se svými pravomocemi. „Dnes a denně vidíme v přímém přenosu, jak pan prezident Zeman naprosto neomaleně obchoduje se svými pravomocemi, ať už s premiérem, nebo s komunistickou stranou. Nebo s nějakou jinou politickou mocí,“ rozčiloval se Kalousek.  

Ondráček v tu chvíli pokyvoval hlavou a usmíval se od ucha k uchu. Na závěr znovu zopakoval, že prezident má se soudci komunikovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …