„Jako kdyby vám vykradli byt. Přišli jste o třetinu všeho.“ Silná slova k vládě

13.02.2023 7:54 | Ze sítí

Fialova vláda neřeší inflaci a médiím je to úplně jedno. Vlastně nikdo moc neřeší, že spořivým lidem za poslední dva roky z jejich úspor reálně zmizela čtvrtina. Tak to vidí novinář i předseda Svobodných. Vláda sama je ale s mediální prezentací své politiky nespokojena a hádá se o slovíčka.

„Jako kdyby vám vykradli byt. Přišli jste o třetinu všeho.“ Silná slova k vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné odpolední interpelace na premiéra Petra Fialu

Předseda Svobodných Libor Vondráček upozorňuje, že od ledna 2021, za dva roky, už díky inflaci ceny narostly přes 29 procent. „Během pouhých dvou let přišli Češi o čtvrtina úspor v penězích,“ podotýká.

 

A klade řečnickou otázku, co by udělal člověk, kterému vykradli byt a přišel o třicet procent svého majetku. Nejspíš by se k nějaké reakci zmohl.

Zato my se tváříme, že se nic neděje, všechno funguje a kabinet má dále naší důvěru.

 

 

Dokonce se zdá, že si přejeme, aby se „ze státního“ rozdávalo stále více peněz. Přitom přesně toto, tištění a rozdávání peněz, vedlo k likvidaci úspor, kterou dnes zažíváme.

Premiér Petr Fiala k tomu ujišťuje, že vláda inflaci řeší. Jako politolog prý věří expertům a ti mu říkají, že ve druhé polovině roku bude inflace jednociferná. Česká národní banka přitom odhaduje až do konce roku inflaci přesahující deset procent.

Novinář Petr Holec k tématu poznamenává, že novináře cosi jako inflace vzrušovalo naposledy za vlády Andreje Babiše. To prý „skákali“, když index narostl na přibližně pět procent.

Když jsme na 17,5 procenta, údajný pokles se nám proměnil v další růst, tak raději koukají jinam. Třeba řeší jakýsi party stan na pražském Hradě, kvůli kterému nahánějí kancléře Vratislava Mynáře.

 

 

„I Putin musí závidět takový média,“ poznamenal znechuceně novinář.

Vláda si však vstřícných médií neváží, spíše naopak. Mluvčí Václav Smolka aktuálně viní Českou televizi, že zveřejňuje informace o chystané důchodové reformě. Ty jsou prý „nesprávně prezentovány“.

Mluvčí tvrdí, že návrh ještě neschválila koaliční skupina K 5 a je to jen jeden z návrhů ekonomů.

Redaktor Petr Vašek mluvčího upozornil, že ČT netvrdila, že materiál byl schválen koaliční radou. Je to ale podle něj tak, že koalice návrh projednala a padla na něm „zásadní shoda“, s otevřenou možností parametrických změn.

Realita je taková, že zvýšení odchodu věku do důchodu podporují čtyři koaliční strany – ODS, TOP 09, lidovci a STAN. Piráti přitom nemají sílu jej v případě nesouhlasu sami zablokovat.

A hlavně Vašek upozorňuje, že nejde o jeden z návrhů ekonomů, ale o oficiální návrh MPSV.

„Takže pokus o bagatelizaci dobrý, chápu, že většinu koaličních lídrů mrzí, že se jim nepodařilo důležitý návrh týkající se zhruba 7 milionů lidí utajit, ale tohle mi přijde skoro zbytečné,“ dodal redaktor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…