„Jestli to poserete, je to v...“ Ministr Vojtěch ohlásil tiskovku ke koronaviru. A lidé jsou v pozoru

26.01.2020 11:37

Šíření smrtícího koronaviru v Číně pozorně sledují i české úřady. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, jaká dělají opatření pro ochranu českých občanů. Oznámil, že proběhne informační kampaň, která lidi navede, kam se obrátit, pokud se u nich objeví příznaky – čímž u některých vzbudil posměch, u jiných vyvolal paniku.

„Jestli to poserete, je to v...“ Ministr Vojtěch ohlásil tiskovku ke koronaviru. A lidé jsou v pozoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že chystá informační kampaň na Letišti Václava Havla v Praze. Mířit bude hlavně na cestující z Číny. „Situaci v žádném případě nepodceňujeme. Řešíme to intenzivně s hygieniky. Všechny hygienické stanice i infekční oddělení nemocnic jsou v pohotovosti,“ sdělil ve svém tweetu ministr zdravotnictví. Oznámil, že k veškerým opatřením a k připravenosti bude na Letišti Václava Havla v neděli v 15:30 hodin tisková konference.

„Nemoc má poměrně dlouhou inkubační dobu, takže je nutné, aby cestující na letišti měli informace, kam se obrátit, pokud se u nich vyskytnou příznaky. Vycházíme z doporučení WHO. Ta zatím nevyhlásila stav nouze, ale každým dnem se to může měnit,“ uvedl ministr Vojtěch v dalším ze svých příspěvků.

Někteří lidé se však nad informační kampaní nevěřícně pozastavují. „A jak řadový cestující pozná, že se právě u něj „vyskytly příznaky této nemoci“? Info ano, ale tohle je nesmysl,“ myslí si Olga Novotná.

Jiní takové opatření považují za silně nedostatečné. „Jsem rád, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zvolil informační kampaň a tiskovou konferenci jako nejúčinější prostředek proti koronaviru. Věřím, že tento způsob boje proti mutujícímu viru také pomůže 60 mio čínských občanů, kteří jsou v karanténě,“ reagoval ironicky na ministrovo oznámení uživatel Jirka H.

„Stačí tu tiskovou konferenci přeložit do čínštiny a budou zachráněni,“ rýpl si přispěvatel do diskuse Roman Gregor.

„Informační kampaň ? To si snad děláte srandu... Chce to konkrétní a účinná opatření,“ zhrozil se další komentující Martin Lipš.

Pa Well pak apeloval na ministra, aby už poslali kontroly a tipovali lidi. „Jestli to poserete, je to v ..... Buďte připraveni zakonzervovat jménem státu cesty atd. Toto kurva furt trénujete,“ rozčílil se.

Někteří se v kontextu s hrozící nákazou rovnou pustili i do premiéra a prezidenta. „A Bureše se Zemanem naložit na první linku směr Čína by nešlo?“ napsal ve svém komentáři Pai Mei.

Na Letišti Václava Havla jsou také připraveny laboratoře, které dokážou předběžně potvrdit podezření na nákazu do šesti hodin. Zatímco do Francie, kde se nákaza objevila, létají přímé lety z ohniska nákazy, do Česka podle ministra zdravotnictví toto letecké spojení není. „Činíme všechna opatření, která jsou nezbytná, a jsme připraveni postoupit k dalším, bude-li jakékoliv riziko pro české občany,“ uzavřel Vojtěch.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR doporučilo Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej. Oblast místní úřady kvůli nákaze uzavřely. Oficiální úřady provincie Chu-pej hlásí, že koronaviru podlehlo 56 lidí. po celém světě je evidováno přes dva tisíce nakažených. První potvrzený případ hlásí Kanada, podezřelý případ hlásí i Rakousko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…