„Jsem Ukrajinec, dejte mi peníze!“ Jenže je to jinak. Nový problém

09.05.2022 8:14

I válka na Ukrajině ukazuje, že se najdou lidé, kteří se snaží na lidském neštěstí vydělat. Množí se případy, kdy se podvodníci vydávají za válečné uprchlíky, kteří prchají před ruskými agresory, ale ve skutečnosti jde o lidi, kteří sedí v teple svých českých či jiných domovů a sledují, zda jim někdo pošle peníze.

„Jsem Ukrajinec, dejte mi peníze!“ Jenže je to jinak. Nový problém
Foto: Dollarphotoclub
Popisek: Peníze

Ruský vpád na Ukrajinu započal z rozkazu ruského prezidenta Vladimira Putina před deseti týdny a Česko je jednou ze zemí, které se rozhodlo pomoci Ukrajině v obraně země nejen zasíláním humanitární pomoci, ale také zbraní. Nezisková organizace Člověk v tísni získala ve sbírkách na humanitární pomoc stovky milionů korun. Totéž platí o ukrajinské ambasádě v Česku, která spustila sbírku na nákup zbraní. I na tuto sbírku Češi věnovali stovky milionů korun.

Našli se ale také lidé, kteří této dobroty Čechů zneužívají. Pondělní Lidové noviny informují českou veřejnost o „falešných Ukrajincích“ kteří z Čechů tahají peníze. Nejde však o lidi, kteří by skutečně prchali před ruskými dělostřeleckými granáty, ale o podvodníky.

Více ZDE

„Útočníci se vydávají za Ukrajince ve finanční tísni, objevili se už se začátkem války. Ve většině případů se v důvěřivých uživatelích snaží vzbudit emoce a pocit naléhavosti,“ uvedl pro LN Alexej Savčin, bezpečnostní expert ze společnosti Avast. Firma už od počátku ruské invaze mapuje podezřelé e-maily, každý den narazí dokonce na stovky.

„Píšu z dětské nemocnice v Mariupolu, která je úplně zničená, všude jsou trosky. Prosím, přispějte nám na jídlo a zdravotní péči, pomozte nám ukrýt děti,“ stojí v jednom podvodném e-mailu.

„Obvykle požadují platbu v kryptoměnách. Existují také případy, kdy pošta obsahuje odkaz na předem připravenou podvodnou stránku vydávající se za charitu,“ popsal IT expert Alexej Savčin.

Všem lidem, kteří dostanou podezřelý e-mail s žádostí o pomoc Ukrajincům, policie doporučuje, aby se obrátili na strážce zákona. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …