Když nepotáhneme za jeden provaz, nemáme ve světě šanci. Apeluje v UK Zaorálek

10.05.2018 22:55

Europoslanec Jan Zahradil a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v Událostech, komentářích na ČT24 diskutovali o situaci na Blízkém východě. V Sýrii se odehrál dosud nejtvrdší vojenský střet mezi Izraelem a Íránem. Lídři obou zemí v posledních týdnech stupňují nepřátelské výroky. Obě země představují významné regionální hráče.

 Když nepotáhneme za jeden provaz, nemáme ve světě šanci. Apeluje v UK Zaorálek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

Izrael se cítí podle Zaorálka obklíčen. Že se Golanské výšiny stanou místem konfliktu, rezonuje ve společnosti podle něj poměrně dlouho. „To, co vidíme, jsou ‚šťouchy‘ ze strany Izraele,“ uvádí.

Írán se podle něho bojí not, který určí Izrael. „Myslím si, že proto se Írán bude držet zpátky,“ uvádí Zaorálek s tím, že nepopírá, že situace není nebezpečná. „Situace nebezpečná je,“ uvedl.

Kreml vyzval Írán i Izrael, aby ke svému sporu přistupovaly se zdrženlivostí a řešily ho pouze diplomatickou cestou. „Moskva nemá zájem na tom, aby vznikl v regionu jeden silný hegemon v podobě Íránu,“ myslí si Zahradil a zdůrazňuje důležitost regionální rovnováhy. V opačném případě je pravděpodobnost konfliktu vyšší.

Bývalý ministr zahraničí spatřuje problém také ve viditelném rozkolu mezi EU a USA. Za nejspornější věc považuje krok Donalda Trumpa, který se rozhodl odstoupit od jaderné dohody s Íránem. Několik výroků šéfa Bílého domu považuje za nepravdivé.

Europoslanec Zahradil s tímto tvrzením nesouhlasí. Donald Trump podle něj postupuje kroky, které slíbil před volbami. Sám Zahradil osobně nebyl zastáncem dohody, která podle jeho soudu byla nevýhodná. 

A co by teď měla dělat EU. Podle Zaorálka není Unie klíčovým hráčem v prostoru. „Nemáme na tohle vliv,“ řekl. Podle Zahradila zase Evropa bude hrát soft diplomacii. Vnímá to jako jasný signál Íránu, že nemůže penetrovat do dalších oblastí. Izrael podle europoslance tak za některé státy odvedl špinavou práci. „Když nepotáhneme za jeden provaz, nemáme ve světě šanci,“ apeluje závěrem Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…