„Krejčířův muž, tak jsem ho poznal.“ Šel varovat Gazdíka, byl prý za b*bce

22.06.2022 10:54

„Je naprosto vyloučené, že by Starostové nevěděli, kým je Michal Redl. Že pracoval pro Krejčíře věděli všichni,“ sdělil bývalý elitní vyšetřovatel organizovaného zločinu Karel Tichý na DVTV. Ten Martinu Veselovskému prozradil i své vlastní dojmy z tohoto „nedoučeného kuchaře“, se kterým při vyšetřování několikrát osobně hovořil.

„Krejčířův muž, tak jsem ho poznal.“ Šel varovat Gazdíka, byl prý za b*bce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kriminalistka Karel Tichý

Podle jeho názoru, jak poznal Michala Redla, aktivity jeho skupiny nebyly v Praze omezeny jen na dopravní podnik. Někteří podnikatelé, kteří před dvaceti lety působili v síti Radovana Krejčíře, jsou dnes významní developeři a advokáti a dá se očekávat, že s Redlem se na pražský magistrát dostali i oni.

Někdejší elitní vyšetřovatel, který byl posléze od policie „odejit“, s Martinem Veselovským znovu hovořil i o tom, jak před pěti lety vyhledal Petra Gazdíka, tehdy ještě předsedu STAN, a popsal mu, co je Redl zač.

Stejně jako dříve v rozhovoru pro iDnes.cz Tichý vzpomínal, co mu na téma Redl Gazdík odpověděl. „Říkal, že si ho nějak matně vybavuje, ale že on nic, že všechno pan Polčák,“ popisoval reakci. Pak mu ale poděkoval a ujišťoval, že je to závažná informace, se kterou se STAN musí vypořádat. Tichý mu potom prý do sněmovní kanceláře nesl ještě nějaké dokumenty, které jeho varování před Redlem potvrzovaly. Dnes je mu jasné, že tam bohužel byl za blbce.

„Ptal jsem se ho, jestli se nezbláznil, že s ním jako hnutí komunikují,“ vzpomíná bývalý detektiv, který od devadesátých let vyšetřovat ty nejzávažnější případy včetně kapitánů českého podsvětí. Tedy i Radovana Krejčíře, u kterého se Redl „vyučil“. Trestnímu stíhání pak unikl, když si opatřil papíry na hlavu, které si od té doby průběžně prodlužuje, naposledy letos v květnu.

„Nechápal jsem, jak se tento Krejčířův poskok dostal na magistrát. Nevěřil jsem, že to je opravdu on,“ divil se Tichý. Proto si myslí, že jeho kauza bude mnohem rozsáhlejší a teď z ní vidíme jen špičku ledovce.

Když se Martin Veselovský zajímal, zda by Tichý dokázal popsat Redla jednou větou, tak si na to netroufl. Byl to podle něj člověk, který pro Krejčíře realizoval jednu akci za přibližně 150 milionů, dokonce použil označení „bílý kůň“.

  • Na celé video se můžete podívat ZDE

Vzpomínal, jak se k němu přes tehdejšího majitele fotbalu v Drnovicích Jana Gottwalda dostal a jak jej poznal jako nedoučeného kuchaře, který byl ale svým způsobem velmi inteligentní. Byl prý Krejčířovým specialistou na čachry s DPH a i Tichému během hovoru udělal naprosto brilantní přednášku, jak se s touto daní dá manipulovat.

Tichý sám prý Redla zažil ještě jako vyšetřovatel od roku 2002. „Dělal na mě velice dobrý dojem. Orientoval se v obchodních záležitostech a ve financích. Působil jako naprosto normální, logicky uvažující člověk. Bál se Krejčíře. Naprosto chápal, co se děje,“ vzpomínal pro iDnes.cz.

Pak prý podnikatel zcela nečekaně změnil přístup, podle vyšetřovatele poté, co se jeho advokát zúčastnil porady v jedné významné pražské advokátní kanceláři. „Zakázal mu s námi komunikovat a místo toho na nás hned na místě podali trestní oznámení,“ vzpomínal dále. Nakonec se ale podařilo odsoudit celou skupinu kromě Redla, který si obstaral „papíry na hlavu“. Podle Tichého jednoznačně účelové. Dodal, že poznámky o platbách lékařům za zajištění neschopnosti nástupu do vazby se našly i u samotného Radovana Krejčíře.

Ještě více se ale Tichý rozhovořil na CNN Prima News, kde mluvil o tom, že Redl si vodil politiky dávno předtím, než vůbec vzniklo hnutí STAN. Hovořil o lidech z ODS i ČSSD. Kontakty měl vždy zejména ve Zlíně, kde jeho otec vlastnil velký hotel Moskva, kde se konaly klíčové schůzky.

  • Celý pořad ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…