Kritika Jiřího Dienstbiera z řad ČSSD: Ministr prý nepracuje tak aktivně, jak by měl

02.03.2015 15:05

38. SJEZD ČSSD „Komunální volby jasně ukázaly, kde je slabá stránka ČSSD. Naši lidé od nejnižších postů až k vládním představitelům aktivně pracují a mají výsledky. Náš problém ale je, že neumíme svou práci prodat,“ hodnotí stranu krátce před jejím sjezdem šéf okresní organizace ČSSD v Mostě Martin Klika. V rozhovoru ParlamentníchListů.cz se ale Klika kriticky podíval i na jiné věci, rozebral ovšem také chování prezidenta Miloše Zemana. Pochválil jej za „nekompromisní postoj k prolomení těžebních limitů“.

 Kritika Jiřího Dienstbiera z řad ČSSD: Ministr prý nepracuje tak aktivně, jak by měl
Foto: kr-ustecky.cz
Popisek: Martin Klika

Co vás napadá, když se zamýšlíte nad úspěchy a neúspěchy ČSSD v období od posledního sjezdu? V čem strana uspěla, v čem neuspěla? Kteří její na sjezdu zvolení funkcionáři se osvědčili a kteří za poslední dva roky selhali?

Práci sociální demokracie ve vládě ČR považuji za velmi dobrou, plníme, co jsme si předsevzali, a co jsme slíbili voličům. Jen neumíme svou práci tak dobře prodat, jako naši političtí partneři i odpůrci, což je straně samozřejmě ke škodě. Některé věci se v koalici prosazují hůře, ale to je při spojení politických subjektů s různými volebními programy přirozené. Ne zcela pozitivně vnímám práci Jiřího Dienstbiera, který nepracuje tak aktivně, jak by měl.

Jak hodnotit postavení ČSSD ve vládě a výsledky plnění jejího programu v rámci vlády? Je vládní agenda dost levicová? Kteří členové vlády dělají čest ČSSD a kteří na svou práci nestačí? Je premiér dost důrazný vůči koaličním partnerům? Jaká témata a jakou agendu by měla strana ve vládě víc „tlačit“ a co se musí změnit ve fungování vládního kabinetu?

Veřejnost může vnímat práci ČSSD a premiéra jinak, než to vnímáme uvnitř strany. Budu se opakovat, když řeknu, že své úspěchy na všech stupních od komunálních politiků, přes kraje až k vládě dostatečně neprezentujeme. To je bolavé místo ČSSD. Premiéra Bohuslava Sobotku podporuji a rozhodně nehodlám kritizovat jeho postup směrem ke koaličním partnerům. Už při sestavování vlády jsme ale měli jako vítězové voleb více tlačit na získání klíčových ministerstev, tedy Ministerstva financí a Ministerstva pro místní rozvoj. Mou oblastí je bezpečnost a sociální problematika, proto nejvíce sleduji práci vlády v sociální oblasti. Můj názor je, že se povedlo Ministerstvu práce a sociálních věcí prosadit hodně změn směrem k lidem. Pokud bych měl hledat rezervy, které v této oblasti ještě máme, pak je to sjednocení sociálních dávek a kontrola zneužívání sociálních dávek.

Jak hodnotíte prezidenta republiky, který je bývalým předsedou ČSSD? V čem s ním souhlasíte a co mu vyčítáte? Slyšíte vůči prezidentovi na svém okrese spíše podpůrné, nebo odmítavé hlasy, přičemž se ptáme jak na hlasy z členské základny, tak širší veřejnosti?

Prezident republiky má v našem regionu podporu. Vnímám to i na sociálních sítích a ve svém okolí. Pana prezidenta si vážím, byť s některými jeho výroky z poslední doby nemohu souhlasit. Také mu podle mého mínění škodí v očích veřejnosti. Naopak ale jeho pragmatický a nekompromisní postoj například k prolomení těžebních limitů mu u nás na severu přidává „kladných bodů“. Velmi také oceňuji jeho přístup k horníkům, se kterými se sešel a mluvil s nimi otevřeně o podpoře jejich práci.

Pokud se vrátíme do období tzv. lánského puče... Jak tuto událost zpětně reflektujete?

Přímí účastníci tehdejších událostí uvnitř ČSSD měli jednat otevřeně a nikdo by dnes nemluvil o puči.

V posledním roce se široce debatuje o zahraniční politice, zejména v souvislosti s ukrajinskou krizí. Terčem kritiky bývá ministr zahraničí Lubomír Zaorálek za svou, dle některých členů ČSSD, příliš prozápadní pozici. Někteří představitelé ČSSD si přejí vyváženější pozici vůči Rusku. Pravicová opozice současně kritizovala Bohuslava Sobotku za „mnichovanství“, když si přál vyjednávat o výjimkách ze sankcí proti Rusku. Jak Vy hodnotíte všechny tyto i jiné aspekty politiky, kterou prosazovala, nebo by dle vás měla prosazovat ČSSD v rámci krize na Ukrajině? Jak hodnotit Sobotku a Zaorálka?

Politické změny na Ukrajině neprobíhaly podle standardních postupů, to je, myslím, zřejmé každému. V této chvíli podporuji postoj Bohuslava Sobotky.

Jak hodnotíte práci hejtmanů, primátorů a dalších krajských a komunálních představitelů ČSSD? Které z nich považujete za dobře pracující a které ne? Co dle vás řekly o jednotlivých organizacích a skupinách uvnitř strany komunální volby?

Komunální volby jasně ukázaly, kde je slabá stránka ČSSD. Naši lidé od nejnižších postů až k vládním představitelům aktivně pracují a mají výsledky. Náš problém ale je, že neumíme svou práci prodat. Musíme se naučit sebeprezentaci. Řeč ČSSD by měla být vůči veřejnosti jasná a čitelná, naše práce by měla být vidět. Zatím v této oblasti máme značné mezery, což se projevilo i při komunálních volbách. Pokud jde o naše hejtmany, jejich oblíbenost je všeobecně známá. Právě hejtman ČSSD je nejoblíbenějším hejtmanem v ČR.

Prezident Zeman není pozván na sjezd ČSSD. Je to chyba? Měl by být pozván dodatečně? Případně, jste pro to, aby byl vznesen přímo na sjezdu požadavek na účast prezidenta?

Prezidenta Miloše Zemana si vážím, nicméně respektuji rozhodnutí vedení strany. Jestliže se vedení strany rozhodlo prezidenta na sjezd nepozvat, pak nechci prosazovat opak. Sjezd, který je před námi, je výjimečný napjatou situací, která nyní ve společnosti vládne.

Kteří kandidáti mají jistý váš osobní hlas při boji o funkce místopředsedů a 1. místopředsedy? A které kandidáty podpoří vaše okresní organizace? Podpora Bohuslavu Sobotkovi, coby jedinému kandidátovi na předsedu, je z řad delegátů vašeho okresu bezvýhradná?

Bohuslav Sobotka má naši bezvýhradnou podporu. Ve funkci 1. místopředsedy podpořím Milana Chovance. Dále podpořím Michaelu Marksovou Tominovou, protože se snaží pro náš region působit pozitivně. O podpoře dalších kandidátů budeme ještě jednat, pravděpodobně ale budeme ctít výsledky krajské konference.

Které věci se dle vás musí v ČSSD změnit, aby strana fungovala lépe? Dokáže při současném kurzu udržet svou pozici dominantní politické síly v České republice? Které hrozby jí tuto pozici mohou sebrat a jak se s nimi má strana vypořádat?

Ohrožuje nás naše vlastní neschopnost prezentovat svou dobrou práci a její výsledky. Musíme se naučit to, co některé politické subjekty ovládají velmi dobře, tedy mluvit o tom, co děláme a jak to děláme. Nesmíme nechat politické rivaly poškozovat ČSSD bez relevantních důkazů, jen tak, slovem. ČSSD řešila v minulosti vše pragmaticky a bez politikaření. To bylo veřejnosti blízké a k tomu se musíme vrátit. Je nutné dodržovat názorovou shodu. Mezníkem prosazování názorové shody by mohlo být rozhodnutí o prolomení těžebních limitů, které ČSSD na severu Čech prosazuje. ČSSD musí mít jasný a čitelný názor na věci veřejné. Jen tak můžeme oslovit voliče.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…