„Makron podrazil spojenectví s USA,“ píše doslova Němcová

10.04.2023 10:33 | Ze sítí

Francouzský prezident se vrátil z návštěvy Číny, kde několik hodin hovořil mimo jiné s čínským komunistickým vůdcem Si Ťin-pchingem. Konstatoval, že Evropa by se měla stát mocností, která stojí mimo spory USA a Číny a která je na Spojených státech nezávislá. Senátorka Miroslava Němcová se rozhodla francouzskému prezidentovi připomenout, kdo Francii osvobozoval od nacistů. Poněkud však přitom popletla jméno francouzského prezidenta.

„Makron podrazil spojenectví s USA,“ píše doslova Němcová
Foto: Twitter
Popisek: Emmanuel Macron, Si Ťin-pching a Ursula von der Leyenová

Francouzský prezident Emmanuel Macron a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen se již vrátili z návštěvy Číny. A francouzský prezident svými vyjádřeními o Číně, Spojených státech a Tchaj-wanu rozčeřil stojaté vody veřejné diskuse.

Podle serveru Politico Macron prohlásil, že když Evropa nedokáže vyřešit ani situaci na Ukrajině, neměla by se tvářit, že dokáže řešit situaci kolem Tchaj-wanu. Naznačil také, že by se Evropa měla stát třetí mocností stojící mimo spory USA a Číny.

„Pokud se napětí mezi oběma velmocemi vyhrotí... nebudeme mít čas ani prostředky na financování naší strategické autonomie a staneme se vazaly,“ varoval také Macron.

Senátorku Miroslavu Němcovou tím rozzlobil. Rozzlobil ji natolik, že ve svém vyjádření na Twitteru použila nepřesně jméno francouzského prezidenta.

„Makron v Číně podrazil klíčové spojenectví Evropy a USA. V červnu se bude předvádět v Normandii na vojenských hřbitovech. Američané, Britové a Kanaďané se tam vylodili, aby osvobodili Francii. První den jich padlo víc než 10.000. Na to byli dobří. Teď do USA kope. Nestydí se?“ ptala se Němcová na Twitteru.

Miroslava Němcová promlouvá

Macron ale v podstatě jen navázal na francouzskou politickou tradici Charllese Da Gaulla, vůdce Svobodné Francie za druhé světové války a pozdějšího francouzského prezidenta. Historik Nathanael Greene v rozhovoru pro France24 připomínal u příležitosti 40. výročí De Gaullovy smrti, že ani tento francouzský prezident nechtěl být podřízen Spojeným státům.

V roce 1966 vyvedl De Gaulle Francii z vojenských struktur NATO. S odůvodněním, že chce posílit nezávislost Francie na USA. Kriticky se stavěl i k americké válce ve Vietnamu. Historik připomněl, že v té době De Gaulle nebyl v USA příliš oblíben.

„Těžko říci, jaký je jeho obraz nyní, ale většina Američanů, kteří de Gaulla zažili, ho nepovažovala za přijatelného. Lidé vylévali francouzské víno a šampaňské do kanálů, když stáhl francouzské jednotky z NATO (v roce 1966) a když pronesl v Kambodži (v roce 1966) projev, který byl velmi kritický k americké roli ve Vietnamu. De Gaulle byl mnohými v USA vnímán jako velmi, velmi protiamericky zaměřený,“ uvedl Nathanael Greene.

Jedním dechem dodal, že De Gaulle nebyl protiamerický. „Nakonec byl velmi spolehlivým spojencem, jen nebyl podřízený Americe,“ prohlásil historik. „Pokud jde o zahraniční politiku, určil Francii roli ve světě. De Gaulle jako první vyzdvihl téma Číny. Nemluvil o Sovětském svazu, ale o Rusku. Byl jednou z mála osobností, které předpověděly konec komunismu. A naznačil, že Evropa bude ‚Evropou národů‘,“ pokračoval historik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mirko,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespicak , 10.04.2023 11:31:20
jen mu dej,co proto, jsme na tvoji debilitu opravdu hrdí.

|  14 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…