„Malí zelení mužíčci k vám vtrhli.“ Ukrajina má srandu z Ruska

24.05.2023 7:40

Ukrajinská strana ocenila snahy nezávislých ruských ozbrojenců, kteří v Bělgorodské oblasti „osvobodily“ část své vlasti od Putinova režimu. „V naší zemi nastal čas změn. Země je připravena na osvobození,“ uvedli ozbrojenci. Ukrajinská strana se prý celou situací snad i trochu baví. BBC nabídla vysvětlení, proč k útoku v Bělgorodské oblasti došlo.

„Malí zelení mužíčci k vám vtrhli.“ Ukrajina má srandu z Ruska
Foto: Repro twitter
Popisek: Útok na Bělgorodskou oblast

Ruská federace oznámila, že ozbrojenci ve službách Ukrajiny nezávisle operující na území Ruska, konkrétně v Bělgorodské oblasti, byli poraženi. Anglicky mluvícím čtenářům zprostředkovala zprávu britská veřejnoprávní BBC.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

„Rusko tvrdí, že 70 útočníků bylo zabito, a trvá na tom, že bojovníci jsou Ukrajinci. Kyjev však účast popřel a dvě ruské polovojenské skupiny uvedly, že za vpádem stojí. Pondělní nálet vedl Moskvu k vyhlášení protiteroristické operace, která úřadům dává zvláštní pravomoci k omezení komunikace a pohybu osob. Opatření byla zrušena až v úterý odpoledne, a i poté jedna z polovojenských skupin tvrdila, že stále kontroluje ‚malý, ale náš vlastní kousek vlasti‘, “ uvedla také britská veřejnoprávní stanice.

Ukrajinci prohlašují, že akci v Bělgorodské oblasti provedli ruští vlastenci z uskupení Legie Svobody Ruska a Ruského dobrovolnického sboru (RVC). „Jsou to ruští vlastenci, kteří chtějí změnit politický režim v zemi,“ řekla ukrajinské televizi náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová.

BBC upozornila, že Legie Svoboda Ruska v pondělí na twitteru uvedla, že „zcela osvobodila“ pohraniční město Kozinka a že její jednotky dosáhly až do města Grayvoron dále na východě. Obě polovojenské skupiny také ukrajinské veřejnoprávní televizi Suspilne sdělily, že na hranici s Ruskou federací vytvářejí „demilitarizovanou zónu, ze které nebudou moci ostřelovat Ukrajinu“.

Americká zpravodajská stanice CNN k tématu uvedla, že konečným cílem obou skupin je kompletní osvobození Ruské federace. „Legie, která je napojena na ukrajinskou armádu, rovněž prohlásila, že v úterý zničila motostřeleckou rotu ruské armády a zničila obrněná vozidla,“ lze se taktéž dočíst na CNN s dovětkem, že zpravodajská stanice toto tvrzení nemohla ověřit.

„V naší zemi nastal čas změn. Země je připravena na osvobození. A především budou osvobozena území hraničící s oblastí bojů: Kursk, Brjansk a Bělgorod,“ oznámili podle serveru Kyiv Post útočníci z nezávislých skupin.

Kyiv Post také upozornil, že útok může být vzpruhou pro Ukrajinu, jejíž představitelé teď v souvislosti s děním v ruském Bělgorodu používají stejný propagandistický slovník, jaký používá Ruská federace při ospravedlňování agrese proti Ukrajině již od roku 2014, kdy se na ukrajinském poloostrově Krym objevili tzv. zelení mužíčci bez patřičných označení.

„Navíc se zdá, že ukrajinští představitelé se tímto jednáním baví, a dokonce ironicky opakují věty, které sám Kreml použil v roce 2014, kdy na Krym vtrhli ‚malí zelení mužíčci‘ a poté se v Donbasu objevili ‚místní‘ s autobusy,“ uvedl server.

„Ukrajina se zájmem sleduje události v ruské Bělgorodské oblasti a studuje situaci, ale nemá k ní přímý vztah. Jak víte, tanky se prodávají v každém ruském obchodě s vojenskými přebytky a podzemní partyzánské skupiny se stále skládají z ruských občanů,“ uvedl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Podle BBC je navíc pravděpodobné, že má útok odvézt alespoň část sil ruské armády z jihu Ukrajiny, kde by mohlo dojít k tolikrát probírané protiofenzivě.

„Navzdory oficiálnímu popírání ze strany Kyjeva je těžké uvěřit, že tento nálet byl proveden bez pomoci ukrajinské vojenské rozvědky. To nahrává kremelskému narativu, že vlastní suverénní bezpečnost Ruska je napadána zlovolnými silami podporovanými Západem. Tento narativ pravděpodobně podpoří zprávy, že někteří z účastníků jsou spojeni s krajně pravicovým extremismem, což posílí tvrzení Moskvy, že se snaží zbavit Ukrajinu neonacistů,“ upozornila také BBC.

Ruskem dosazený správce nad okupovanými oblastmi na Ukrajině Denis Pušilin mezitím prohlásil při své cestě do Bachmutu, že město Bachmut „mělo tu smůlu, že bylo ukrajinské. Ale teď už je ruské. A není to Bachmut. Je to Artěmovsk,“ oznámil. A přislíbil, že město bude kompletně obnoveno, budou zde vystavěny nové domy, školy, obchody, vzniknou tu nová pracovní místa.

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Celý svět ukrajinské nacky živí,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusespartyza8 , 24.05.2023 7:55:51
...a oni se vesele baví.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …