Místopředsedy KDU-ČSL jsou Roithová, Bartošek, Mihola, Benešík

23.05.2015 18:00

Lidovci na dnešním sjezdu zvolili čtyři řadové místopředsedy, jimiž se stali Zuzana Roithová, Jan Bartošek, Jiří Mihola a Ondřej Benešík. Neuspěli Miroslav Rovenský a Tomáš Zdechovský, oznámila volební komise. Již před tím bylo do čela lidovců podle očekávání zvoleno dosavadní vedoucí duo předsedy Pavla Bělobrádka a prvního místopředsedy Mariana Jurečky. Dlouholetý místopředseda Roman Línek ani místopředsedkyně Klára Liptákové funkce neobhajovali.

 Místopředsedy KDU-ČSL jsou Roithová, Bartošek, Mihola, Benešík
Foto: red
Popisek: Stovka delegátů na sjezdu KDU-ČSL

Benešík získal 237 hlasů, Roithová 220, pro Bartošku hlasovalo 205 delegátů a pro Miholu 204. 
   
Bartošek se ve svém projevu v podstatě kritizoval koaliční ANO a jejího šéfa Andreje Babiše. "Pokud připustíme premisu, že stát je firma, v tom případě sami pomůžeme destrukci demokracie v této zemi," řekl. Povinností lidovců podle něj je hájit svobodu, která je založena na volné soutěži politických stran. V podobném duchu se dnes na sjezdu KDU-ČSL vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), podle nějž veřejný prostor nelze řídit nebo dokonce zprivatizovat jako firmu. Tezi o tom, že stát lze řídit jako firmu, často opakuje vicepremiér a miliardář Babiš. 
   
Bartošek slíbil, že se bude jako místopředseda věnovat krajům a pravidelně je objíždět. Chce dopomoct k tomu, aby stranu volili lidé, kteří o tom dříve vůbec neuvažovali. Postavil se za větší finanční podporu armády a sociálního bydlení. 
   
Podle bývalé europoslankyně a ministryně zdravotnictví Roithové stojí za návratem KDU-ČSL do Sněmovny odvaha dát si do čela mladé muže, sice talentované, ale bez zkušeností z větší politiky. Omlazení strany tak bylo podle ní ku prospěchu. Varovala před pokušením populismu, které by podle ní mohlo stranu vrátit zpět do situace po volbách v roce 2010. 
   
Předseda poslaneckého klubu lidovců Mihola řekl, že malátnost a vyprázdněnost pravicových stran nahrává podpoře křesťanských demokratů. Klíčovými tématy jsou pro něj, bývalého učitele, rodina a vzdělání. Chce se zasadit o to, aby bylo školství skutečnou prioritou KDU-ČSL. 
   
Poslanec Benešík v projevu zdůrazňoval význam lokálních politiků. Strana by také měla být aktivnější v otázkách migrace. Neměla by opouštět svá tradiční témata, ale věnovat se i novým. "Musíme ukázat, že jsme odborně zdatní, že máme expertizu i v oblastech, které nejsou s KDU-ČSL spojovány. 
   
Europoslanec Zdechovský před delegáty předstoupil se třemi vizemi budoucnosti strany. Měla by podle něj být tradiční ve své značce a zásadách, ale zároveň moderní v prezentaci, a měla by být schopna oslovit středopravé voliče, tedy zklamané voliče ODS a TOP 09. "Nyní k tomu máme jedinečnou příležitost, která se už nemusí opakovat. Musíme si k nim najít cestu," řekl. 
   
Rovenský, předseda středočeské krajské organizace, který se neúspěšně ucházel i o místo prvního místopředsedy, řekl, že strana musí být výrazně aktivnější v komunikaci s médii. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…