„Mocný kmotr ho zachránil.“ Babiš tvrdě o Michalikovi. A STANu

25.11.2021 6:53

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) požádal seniory, aby se nechali očkovat a aby teď co nejvíc omezili setkávání s dalšími lidmi. Nejen kvůli covidu se pořádně obul do budoucí vlády Petra Fialy (ODS). Jeden silný slovní kopanec uštědřil přímo hnutí STAN Víta Rakušana. Přesvědčte se sami.

„Mocný kmotr ho zachránil.“ Babiš tvrdě o Michalikovi. A STANu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro server iDNES.cz, který přes svěřenecké fondy vlastní, prohlásil, že do Sněmovny zatím moc nechodí, protože stále má hodně práce jako dosluhující premiér. Především v boji s covidem, u kterého má pocit, že příští vláda Petra Fialy (ODS) jen vypouští jednu frázi za druhou, ale reálně nechce dělat nic opravdu potřebného.

„Budoucí vládní koalice nenavrhuje nic nového. Na jednu stranu říká, že podporuje očkování. Na druhou stranu chce dělat kroky, které sníží motivaci nechat se očkovat, a nesouhlasí s povinností očkování ani pro rizikové skupiny. Pokud vím, zrušilo Ministerstvo zdravotnictví uznávání PCR testů primárně kvůli tomu, aby lidi motivovalo k­ očkování, a v posledních dnech jasně vidíme, že to funguje,“ zdůraznil Babiš.    

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

„Zájem o očkování stoupl. Za úterý se naočkovalo 52 tisíc lidí. Ti, kteří se teď hlásí na očkování, většinou přiznávají, že je k tomu přimělo právě toto opatření. Vzali jsme si příklad z Rakouska a Německa, kde k tomu přistoupili úplně stejně. Sice je pěkné, že na tiskové konferenci vystoupili jako na orloji všichni lídři pětikoalice, ale byly to převážně nicneříkající fráze a mluvili o opatřeních, která se už dávno realizují,“ pokračoval ve slovní palbě Babiš.

Data z jiných zemí, např. z Irska, ukazují, že očkování ochrání většinu lidí před tím, aby museli do nemocnice. Proto by se teď měli naočkovat lidé starší šedesáti let. Babiš je o to požádal. Buď prvními dávkami vakcíny, nebo třetí posilující dávkou.

V tuto chvíli je podle předsedy vlády situace v Česku nedobrá, takže je připraven vyhlásit nouzový stav, pokud nebude zbytí.

Poté věnoval pozornost složení vlády Petra Fialy. Prý do toho nechce budoucí koalici mluvit, bude ji kritizovat, až bude opravdu u moci, ale hned zkritizoval kandidáta na ministra průmyslu Věslava Michalika (STAN) a hnutí STAN jako celek. „Nejdříve se přisáli na Kalouska, pak chtěli jít s Bělobrádkem a teď podvedli Piráty a vyšplhali se po jejich zádech do Sněmovny,“ vyložil svůj pohled na Starosty a nezávislé.

Michalik si podle Babiše vleče na zádech problém zvaný střet zájmů, neboť v minulosti investoval do solárních elektráren a teď by jako ministr průmyslu mohl solární byznys ovlivňovat.

„Ten střet zájmů je do očí bijící. Taky jsem četl, že neumí vysvětlit původ peněz z kyperské offshoreové firmy, která podle Michalikových slov patří jeho manželce. Má také zvláštní obchodní vazby na ruské podnikatele,“ zaznělo od Babiše.

„Pan Michalik měl navíc problém už v roce 2008, ale má mocného hlavního kmotra, který ho tenkrát zachránil. Divím se, že byl vůbec nominován do vlády. Ale to není moje starost, budeme budoucí vládu komentovat, až přebere odpovědnost,“ uvedl šéf ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…