„Můžeme to rovnou hodit do koše.“ Zelenskyj naštvaný kvůli Záporoží

19.08.2022 8:30

Svět musí Rusko donutit k odchodu ze Záporožské jaderné elektrárny, jinak můžeme všechny mezinárodní dohody o jaderné bezpečnosti hodit do koše! Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil od plic. Popsal temnou noc, kterou si prošel Charkov.

„Můžeme to rovnou hodit do koše.“ Zelenskyj naštvaný kvůli Záporoží
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj promluvil o setkání ve Lvově, kde u jednoho stolu seděl s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

„Jsme zde od rána. A ještě jednou chci poděkovat městu Lvov, všem obyvatelům Lvova za pozornost, útěchu a emocionální podporu, kterou jsme po celý den cítili,“ pravil ukrajinský prezident hned v úvodu.

„Především jsem navštívil naše obránce - ty, kteří se léčí po zranění v nemocnici. Jsou to velmi stateční a silní chlapci. Poděkoval jsem lékařům, kteří dělají vše pro to, aby se zdraví našich bojovníků co nejdříve obnovilo,“ pokračoval Zelenskyj.

Navštívil prý také studenty Národní akademie pozemních sil a zdůraznil, že je hrdý na to, kolik mladých mužů i žen je odhodláno sloužit své vlasti. Pole Zelenského to dokazuje, že Ukrajinci stále věří, že v boji proti ruskému agresorovi uspějí, že zvítězí. „Jiná alternativa neexistuje - musíme vrátit vše naše a zajistit bezpečnost pro všechny budoucí generace Ukrajiny,“ zaznělo z úst ukrajinského prezidenta.

Pokud jde o samotnou schůzku, Zelenskyj prozradil, že s Guterresem jednal o volné cestě inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) do Záporožské jaderné elektrárny, největší jaderné elektrárny v Evropě.

„Neexistují žádné objektivní překážky, které by bránily misi MAAE dostat se do Záporožské jaderné elektrárny. Dnes jsme s panem Guterresem diskutovali o parametrech této mise a o tom, že se může k elektrárně dostat velmi rychle a zcela bezpečně legální cestou přes svobodné území našeho státu."

Zelenskyj zdůraznil, že Ruská federace, která svým jaderným vydíráním ohrožuje celý svět, nemůže být garantem úspěšnosti takové mise. Zelenskyj je přesvědčen, že svět má dost sil na to, aby donutil ruské vojáky ke stažení ze Záporožské jaderné elektrárny a toto stažení by si měl vynutit.

„Pokud to nezajistí, můžeme celý soubor mezinárodních dokumentů o jaderné a radiační bezpečnosti jednoduše hodit do koše. Rusko tento mezinárodní řád ničí,“ rozzlobil se v jednu chvíli během svého proslovu k Ukrajincům i ke světu Zelenskyj.

Ukrajinský prezident prozradil, že vedle otázek jaderné bezpečnosti řešil s generálním tajemníkem OSN také otázku, jak Ruská federace dbá o práva ukrajinských válečných zajatců.

„Druhým mimořádně důležitým bodem jednání jsou ukrajinští váleční zajatci držení Ruskou federací. Vyzval jsem pana generálního tajemníka, aby využil všech možností OSN a zajistil, aby Rusko dodržovalo všechny normy mezinárodního práva týkající se válečných zajatců. A diskutovali jsme o vyslání vyšetřovací mise do Olenivky. Musí být a bude zjištěna úplná pravda o tomto ruském teroristickém útoku,“ vyjádřil se Zelenskyj.

Do třetice spolu prý řešili i otázku vývozu ukrajinského obilí do světa, aby se co nejvíce podařilo zmírnit hrozící potravinovou krizi. Aby se to opravdu podařilo, podle Zelenského je nezbytné, aby ještě více lodí s ukrajinskou zemědělskou produkcí mohlo vyjet z přístavů a bezpečně doplout až do konkrétních cílových přístavů.

S tureckým prezidentem Erdoganem prý Zelenskyj jednal mimo jiné o obnově Charkova.

„Dnes jsem velmi věcně jednal o mnoha tématech s prezidentem Erdoganem. Jsem mu vděčný za jeho neochvějnou podporu suverenity a územní celistvosti našeho státu. Jednali jsme o obranné, hospodářské a energetické spolupráci. Jsem Turecku vděčný za ochotu převzít záštitu nad obnovou Charkova a Charkovské oblasti. Je to poslání pro skutečně silnou zemi. Dnes byl učiněn první krok - byla podepsána dohoda o obnově infrastruktury," pravil Zelenskyj.

Se speciální výzvou se Zelenskyj obrátil jak na Erdogana, tak na Guterrese.

„Vyzval jsem pana prezidenta i pana generálního tajemníka, aby vyjádřili co nejpřísnější postoj k plánovaným pseudoreferendům Ruska na okupovaném území. Jakékoli pseudoreferendum bude fackou do tváře mezinárodního společenství,“ zdůraznil Zelenskyj.

Nakonec popsal těžkou noc, kterou si prošel Charkov.

„V Charkově prožili mimořádně těžkou noc - zemřelo více než deset lidí. Mykolajiv a Záporoží byly opět ostřelovány. Ruská armáda vynakládá obrovské prostředky, aby se zmocnila alespoň jednoho dalšího kilometru v Donbasu. Ruští představitelé znovu vyhrožují Oděse a dalším ukrajinským městům. Vidíme, co se děje v Záporožské jaderné elektrárně. Vidíme, co se stalo v Olenivce,“ řekl Zelenskyj.

Poté se jen rozloučil zvoláním „sláva Ukrajině“, přičemž zdůraznil, že nic než obnova Ukrajiny a vytlačení agresorů z ukrajinského území není přijatelné. „Vyhrává ten, kdo bojuje a bojuje moudře,“ uzavřel svůj proslov Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…