„Nacisti taky posílali rodinám popravených fakturu za exekuci.“ Žena nic nedlužila, exekutor jí i tak zničil život

15.08.2020 14:52

Hrozí českým dlužníkům obdoba nacistické stigmatizace, za tichého souhlasu zblblého obyvatelstva? Gestapo a exekutoři toho mají prý hodně společného. Myslí si to Jan Brezáni, viceprezident spolku Česká asociace povinných. Za své radikální názory se nestydí – sdílí je na sociální síti. I jeho názorový souputník si myslí, že nezastavíme-li legální lichvu, bude národ volat po diktátorovi jako v Německu. Nadzdvihl je případ ženy, která nic nedlužila, ale exekutor jí vydražil dům.

„Nacisti taky posílali rodinám popravených fakturu za exekuci.“ Žena nic nedlužila, exekutor jí i tak zničil život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Takhle vypadají exekuční polepky

Anketa

Vážíte si Spojených států amerických coby klíčového spojence ČR?

9%
91%
hlasovalo: 36727 lidí
Osmačtyřicetileté Jindřišce Komárkové z Ovčár na Mělnicku soud potvrdil, že se stala obětí podvodu. Skončila totiž v exekuci, když naletěla kolegyni, od které chtěla půjčit na opravu domu. O ten přišla. Kamarádka z Raiffeisen stavební spořitelny jí sice úvěr zařídila, ale finance si ponechala – do dokumentů totiž vepsala číslo vlastního bankovního účtu. Věc projednal Rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře, a ten oklamanou paní poslal do exekuce. Ač Komárkové nakonec česká justice dala za pravdu a „přítelkyni“ odsoudila za úvěrový podvod, nemovitost už je dávno prodaná. V takové chvíli už je dle českých zákonů exekuce majetku nezrušitelná.

Na případ, o kterém aktuálně informoval SeznamZprávy.cz, dnes na stránce České asociace povinných upozornil Jan Brezáni, viceprezident tohoto spolku.

Exekutor podle vydaného exekučního titulu rozhodl (viz obrázek) vymoci po paní Komárkové půlmilionový dluh formou vydražení domu. Obdržel zákonnou provizi ve výši skoro 370 tisíc korun.

„Tak co? Pořád jde o právo věřitele? To, že z dražby dostane exekutor 370 litrů odměnu, to už ani nemám sílu komentovat,“ napsal nejprve na sociální síti. Když k jeho příspěvku začaly chodit reakce, přitvrdil.

Anketa

Chtěli byste na území ČR nastálo vojáky USA, jak si přeje Alexandr Vondra?

6%
94%
hlasovalo: 23671 lidí
Moderátor facebookové skupiny Česká asociace povinných Lukáš Musil zahájil diskusi konstatováním, že v civilizaci, „když se něco pos*re, soud řeší, proč se tak stalo a vydá rozsudek, aby došlo k rozumné nápravě“. U nás prý nikoli. „U nás se to bere jako byznys, na kterém se dá vydělat lépe, než na původním plánu. Všechna zátěž se přenese na dlužníka, který ještě nedobrovolně královsky zaplatí brutální vymáhání proti sobě,“ uvedl – s tím, že vydělají věřitelé, v naprosté většině lichváři, nebo obrovské zahraniční kolosy, tak i justiční mafie a na ni napojené „elity“. „Proto se s tím tak těžko bojuje, tahle privatizace práva přináší strašné zisky a ti lidé jsou fakt vysoko. Nějaký milion lidí na dně, v exekucích, mají úplně u p*dele,“ dodal.

Viceprezident spolku na to konto opáčil, že  „nacisti taky posílali rodinám popravených fakturu za exekuci“.

Jiný moderátor skupiny dlužníků Václav Černý jeho slova doplnil: „Jeden z důvodů vzestupu nacismu v Německu byla mimo hyperinflaci i lichva a keťasení. Národ volal po diktátorovi sám. Pokud podobné praktiky nepřestanou v ČR, můžeme očekávat obdobné.“

Podle Musila se toho ale bát nemusíme, protože tady „nejvíce řve podnikatelský projekt SPD, který se na lichvě sám podílí a rozhodně nemá v plánu nic měnit“.

Brezáni je přesvědčen, že obecně toho mají gestapo a exekutoři mnoho společného. „Snad mimo fyzické ataky mohou (činit) podobné a jsou při tom chráněni zákonem. A obému předcházela stigmatizace jedné skupiny obyvatel, která byla následně zákonně okradena – bez možnosti řádné obrany a za tichého souhlasu zblblého zbytku obyvatelstva,“ podotkl.

Pomůže změna zákona?

Co se týče případu Jindřišky Komárkové, jde o záležitost, kterou by mohl změnit pozměňovací návrh zákona od poslance Jana Farského (STAN), který cílí mimo jiné na problematiku tzv. nezákonných exekucí, tedy situací, kdy probíhá řízení na základě nezákonného titulu (například protiprávního rozhodčího nálezu). V takovém případě neoprávněně označený dlužník nemá možnost zastavit nezákonné řízení.

Obdobný názor už judikoval v květnu 2017 Nejvyšší soud, když ve svém rozhodnutí 20 Cdo 3688/2016 sdělil, že v případě, kdy důvody pro zastavení výkonu rozhodnutí / exekučního řízení existovaly před vydáním zmíněného usnesení, lze řízení zastavit – v případě, že o těchto důvodech soud věděl nebo vědět mohl. „Vzhledem k tomu, že je tento názor závazně judikovaný, považuje předkladatel v souladu se zásadami právní jistoty a zákonnosti, aby se již závazné rozhodnutí soudu promítlo i do zákonné úpravy,“ uvedl v odůvodnění svého návrhu Jan Farský.

Jde o návrh s názvem „Možnost zastavit výkon rozhodnutí po provedení dražby“, vedený Polaneckou sněmovnou pod číslem 4549. Novela je ve fázi projednávání sněmovními výbory.

Případ ještě dostane na stůl Ústavní soud. Advokát Petr Němec usiluje o to, aby se v zákoně zrušilo sporné ustanovení o exekucích, tedy aby oběť mohla svůj dům získat zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…