Ne, nic nekončí. Na cestě je další mohutná vlna uprchlíků k nám: Už žádní Syřané

09.05.2016 8:08

Zimní bouřlivé počasí utlumilo proud uprchlíků mířících do Evropy, se stále příhodnějšími klimatickými podmínkami ale Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) očekává příchod dalších statisíců běženců. Na evropské brány by tentokrát měli bušit zejména příchozí z Afriky.

 Ne, nic nekončí. Na cestě je další mohutná vlna uprchlíků k nám: Už žádní Syřané
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Statistiky UNHCR dle časopisu Týden ukazují, že mezi nově příchozími takřka nejsou Syřané ani Iráčané. Uprchlickou vlnu z těchto zemí se prý skutečně podařilo zadržet v Turecku.

Migranti v drtivé většině pochází z Afriky. K italským břehům jich jen za první čtyři měsíce roku 2016 připlulo takřka třicet tisíc. Další statisíce přitom dle všeho čekají, až se budou moci vydat na cestu.

Zvláštní zmocněnec pro OSN Martin Kobler letos odhaduje minimálně 100 000 příchozích z černého kontinentu. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian jde v odhadech ještě dál – uvádí, že na cestu je připraveno 800 000 lidí. Podle časopisu Týden libyjské úřady označily jeho tvrzení za přehnané, je však prý třeba brát v úvahu, že Francie a její vojenská rozvědka má v Africe exkluzivní postavení i informace.  

Itálie na nastalou situaci chce dle časopisu Týden zareagovat podobným modelem, jaký od poloviny března funguje mezi Řeckem a Tureckem. Součástí plánu by měla být i podpora detenčních center v Libyi, další peníze tamní vládě či vyslání mírové jednotky OSN čítající několik tisíc mužů a žen. Konečné rozhodnutí o ochraně jižní evropské hranice by mělo padnout na varšavském summitu NATO na počátku července.

reklama

autor: luš

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…