„Nebudeme hrát s Putinem poker“. Němečtí Zelení tvrdě požadují zavřít Rusům plynovod

22.10.2021 8:43

V Německu už započala jednání o novém kabinetu a Zelení předestřeli svým potenciálním koaličním partnerům v rodící se vládě výbušný požadavek na přehodnocení projektu Nord Stream 2 a čerstvě dokončený plynovod alespoň prozatím neuvádět do provozu. Jedním z důvodů je možné vydírání ze strany Ruska, informuje Mladá fronta Dnes.

„Nebudeme hrát s Putinem poker“. Němečtí Zelení tvrdě požadují zavřít Rusům plynovod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Otázka o budoucnosti a využití plynovodu se řadí mezi klíčové sporné body, na nichž se musí shodnout sociální demokraté (SPD), Zelení a liberální demokraté (FDP) jednající o nové vládě. Výhrady vůči Nord Stream 2 dlouhodobě projevuje FDP, ač ne tak výrazně.

Naopak sociální demokraté se v předchozí koaliční vládě s konzervativní unií CDU/CSU na výstavbě a dokončení 1200 kilometrů dlouhého potrubí na dně Baltského moře přímo podíleli a jeho spuštění podporují.

Zelení plynovod dodávající do Německa ruský plyn považují za nepřijatelný. Je podle nich „vážnou ranou pro ochranu klimatu“ a představuje prý „podporu Putina a jeho zkorumpovaných struktur“.

Po volbách ale Zelení ještě přitvrdili. „Tento plynovod, obzvlášť za současné cenové situace na trhu s energiemi, nepřispívá k energetické bezpečnosti Německa ani Evropy. Nord Stream 2 je od začátku namířen nejen proti Ukrajině, ale také proti společné evropské politice dodávek energií. Proto je podle mě špatné, abychom se touto cestou dostali do dalšího závislého postavení, které může vést k další krizové situaci, v jaké se nacházíme teď,“ prohlásila spolupředsedkyně Zelených a kandidátka strany na kancléřku Annalena Baerbocková.

Německo podle ní ohledně cen energií „nemá hrát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem poker“. Aby Rusko nemohlo využít plynovod k „vydírání“ a k umělému navyšování cen energií, dodavatelem plynu nesmí být podle ní stejná firma jako provozovatel plynovodu. Tím je nyní konsorcium Nord Stream 2 AG, který vlastní ruský státní koncern Gazprom.

Požadavek nezávislosti dodavatele a provozovatele ve společném prohlášení podporují také SPD a FDP. Potenciální koaliční strany se nyní musejí shodnout, jak k otázce dodávek ruského plynu budou přistupovat – zda vnímat záležitost jako hrozbu geopolitického konfliktu, nebo jako čistě byrokratické rozhodnutí. Zelení a do určité míry také FDP zastupují první možnost, sociální demokraté se přiklánějí k té druhé. Případem se již zabývá spolkový regulační úřad pro infrastrukturu v Bonnu, spadající pod ministerstvo hospodářství a energetiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …