„Nevěřím, že by se Hašek nebo Tejc stáhli do ústraní z ničeho nic.“ Po výbušných slovech Benešové o praktikách Sobotky a spol. je tu další rána

05.12.2017 21:33

„Poslanecký klub je převážně z většiny hvězdnou pěchotou Bohuslava Sobotky,“ řekla v rozhovoru pro Lidové noviny mimo jiné bývalá poslankyně ČSSD Marie Benešová. K těmto i dalším jejím vyjádřením se pro ParlamentníListy.cz vyjádřili hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, který obhájil jako nestraník letos mandát poslance na kandidátce ČSSD, a předseda místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou David Slepička. Ten při té příležitosti připomněl i to, co se dělo kolem bývalého hejtmana Jiřího Zimoly.

„Nevěřím, že by se Hašek nebo Tejc stáhli do ústraní z ničeho nic.“ Po výbušných slovech Benešové o praktikách Sobotky a spol. je tu další rána
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

K situaci v sociální demokracii se v rozhovoru pro Lidové noviny vyjádřila bývalá poslankyně ČSSD Marie Benešová. Domnívá se, že stranu ovládají funkcionáři, které posvětil Bohuslav Sobotka, a bez jeho souhlasu by se na své pozice nedostali. „Poslanecký klub je z převážné většiny hvězdnou pěchotou Bohuslava Sobotky.“ Právě to, že je Sobotka podle ní obklopen vyvolenými, kteří s ním bezvýhradně souhlasí, je v této chvíli prý zásadní, protože téměř všichni jsou ve vedení a vedení nepřipustí, aby se cokoli změnilo. „Navíc se opírá o krajské bafuňáře, kteří drží moc v krajích, především nechtějí přijít o své kšefty a nějaké ideály je dávno nezajímají,“ popisuje Benešová. Myslí si i to, že prioritou v ČSSD je nepřerušit dosud probíhající kšefty, ne nějaká sebereflexe. Podle Benešové měli po debaklu ve volbách všichni z vedení ihned ohlásit, že odstupují, a to okamžitě po volbách. Strana měla začít hledat nové lidi, ne to jen předstírat. Ve straně se šance podle Benešové dávaly jen těm „všeho schopným“ a zároveň ohebným. Pokud se nějaký talent našel, jako třeba Jeroným Tejc, „byl doslova pronásledován, dokonce i profesně zatrašován a likvidován tak intenzivně, aby své snahy vzdal“.

Benešová říká i to, že nikdo odvážný prapor nezvedne, protože by ho okamžitě zničili. „Pořád mají v ruce moc a tu neváhají použít, čemuž pomáhá agentura Bison Rose a její lidé, kteří spolupracují s ministerstvem vnitra, a lidé, kteří by se i odvážili, se nově bojí případné likvidace přes nějaké to účelově vyrobené trestní stíhání.“ Moc podle ní drží hlavně vládnoucí statutární místopředseda.
Netají se ani obavou, že sociální demokracie vypadne při současném vývoji ze sněmovny. Prognóza je prý taková, že partaj může spadnout i pod pět procent a prohrát komunální volby.

Restart ČSSD

Ke slovům bývalé poslankyně Benešové se vyjádřil pro ParlamentníListy.cz hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

„Názory bývalé kolegyně Benešové jsou vždy jednoznačné a je to její pohled. Nemám informace, které ona uvádí, ale že situace ČSSD není dobrá, je evidentní. Je na jejích členech, jak se s nastalou situací vyrovnají. Je nutné do a na sjezdu provést restart a vrátit ČSSD věrohodnost, tak aby lhostejnost veřejnosti k ní byla překlopena opět do zájmu o ni. Jsem přesvědčen, že na to členská základna má,“ říká Jiří Běhounek.

Anketa

Měla by ČSSD vstoupit do vlády Andreje Babiše či ji podpořit?

34%
hlasovalo: 5156 lidí

Jak uvedl jako reakci na slova bývalé poslankyně Marie Benešové David Slepička, po březnovém sjezdu prý snad nikdo v ČSSD nepochybuje o tom, že celé současné vedení si vybral Bohuslav Sobotka a jeho podporovatelé. „Koneckonců i volbu prvního místopředsedy výrazně ovlivnil svými předsjezdovými proklamacemi. Následně existenci dohod funkcionářů strany potvrdila ve svých vystoupení jak místopředsedkyně strany Marksová-Tominová, tak pan místopředseda Zaorálek. A ještě si je pochvalovali,“ uvedl Slepička s tím, že reakci nejužšího vedení strany na volební výsledek považuje za skandální.

„Bagatelizací debaklu strany počínaje, týdny trvající odmítání vyvození osobní odpovědnosti, nesvolání dalších orgánů strany, až neurčitostí politických priorit konče. O sebereflexi tedy nemůže být ani řeč,“ vysvětluje Slepička pro ParlamentníListy.cz.

„Likvidace“ názorových oponentů?

Připomněl i to, co se dělo kolem bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly. „O likvidaci názorových oponentů v rámci ČSSD by členové jihočeské organizace mohli dlouze vyprávět. Za bezprecedentní považuji zásah současného vedení strany do složení krajských kandidátek. Dosud mi nikdo nevysvětlil, proč Jiří Zimola nemohl projít testem voličů ani z posledního místa kandidátky, zatímco paní Valachová coby zkrachovalá exministryně školství, která svojí nekompetentností v rámci zavádění inkluze a skandálem kolem financování sportu připravila ČSSD o velkou část našich tradičních voličů z řad pracovníků ve školství, sociálních službách i sportovních klubech, tu možnost od Bohuslava Sobotky a jeho stoupenců měla a díky vedením domluvenému druhému místu na kandidátce středočeské ČSSD má nyní i poslanecký mandát,“ říká rázně David Slepička s tím, že to je jen jeden příklad za všechny, jak fungovala privatizace ČSSD Sobotkou a jeho spojenci.

„Co se týče současné situace v ČSSD, jsem přesvědčen, že se jasně ukazuje, jak důsledný byl Bohuslav Sobotka v rámci potírání jakýchkoliv svých oponentů, a to na všech úrovních orgánů strany,“ míní Slepička a dodává. „Jak je možné, že po všech těch porážkách ve všech typech voleb pod jeho sedmiletým vedením, po fatálním debaklu v letošních parlamentních volbách je v plánu půldenní sjezd a volba pouze nejužšího vedení strany? A to i za situace, že hrozí likvidace celé strany. Prostě si to oni mocní zjevně dobře naplánovali. Přesto stále věřím, že masivní apel členské základny bude vyslyšen a dojde ke změnám, které ČSSD dají alespoň šanci obhájit svoji existenci.“

Zareagoval i na slova bývalé poslankyně ohledně agentury Bison Rose. „O zmíněné reklamní agentuře mám informace pouze z médií a komentovat by je měl především současný první místopředseda ČSSD a končící ministr vnitra Milan Chovanec. Zatím mi to ale připadá, že ten podniká veškeré kroky ke zničení strany. Mám velké obavy, že jestli to takto půjde dál, tak se dalšího kulatého výročí strany nedočkáme. To, že dochází k zastrašování hlasitých kritiků, tak to je víc než jasné,“ říká Slepička s tím, že nevěří, že by se například  Michal Hašek nebo Jeroným Tejc stáhli do ústraní jen tak z ničeho nic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…