„Neznámý“ Síkela byl u Zemana. Lipavský by mohl závidět. Padl konkrétní návrh pro Česko

08.12.2021 17:59

Kandidát na ministra obchodu a průmyslu Jozef Síkela (za STAN) po jednání s prezidentem Milošem Zemanem hovořil zejména o nutnosti transformace české ekonomiky, což podle něj musí být provázáno s evropským green dealem. „Je to šance k transformaci českého průmyslu a energetiky, pokud ji nevyužijeme, ekonomické náklady budou velmi vysoké, protože ztratíme konkurenceschopnost,“ prohlásil Síkela.

„Neznámý“ Síkela byl u Zemana. Lipavský by mohl závidět. Padl konkrétní návrh pro Česko
Foto: Repro ČT
Popisek: Jozef Síkela

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí
Síkela jako kandidát na ministra obchodu a průmyslu nahradil původně navrženého Věslava Michalika (STAN), který se raději nominace vzdal kvůli spekulacím o svém podnikání. Síkela nemá politické zkušenosti, posledních třicet let byl vrcholným manažerem v bankách po celé střední a východní Evropě.

„Bylo to velmi otevřené a věcné setkání, trvalo asi padesát minut a nebude překvapením, že dominovala ekonomická témata,“ spustil Síkela na tiskové konferenci. „My jsme se s panem prezidentem shodli, že naše země se nachází ve velmi složité situaci a že před vládou stojí celá řada výzev,“ pokračoval Síkela a přešel ke třem hlavním bodům, na které se chce jako ministr soustředit.

Tím prvním je podpora podnikání a zejména malých a středních firem. „Ty jsou páteří ekonomiky, je to segment, který zaměstnává největší část obyvatelstva a má vysoký investiční multiplikátor. Pan prezident zdůrazňoval, že by se ta podpora neměla zaměřovat jen na ty malé a střední, ale i větší podniky, a shodli jsme se na tom, že cílem je transformace ekonomiky a to, čemu politicky říkáme přechod z montovny k mozkovně,“ představil první zásadní bod Síkela. „Je to podpora výzkumu a vývoje a koncentrace na finální produkt, na výrobu a služby s vysokou přidanou hodnotou jako významného předpokladu růstu HDP a životní úrovně,“ dodal Síkela.

Síkela prý prezidenta Zemana seznámil se svým pohledem na Green Deal, který považuje za velkou příležitost, kterou si nemůžeme dovolit promarnit. „Je to šance k transformaci českého průmyslu a energetiky. Ta Evropa a zejména Německo se k tomu výrazně zavázaly a my se musíme rozhodnout, zda se k tomu přidáme, nebo nám ten vlak ujede. Já si myslím, že pokud tu příležitost nevyužijeme, tak ty ekonomické náklady budou velmi vysoké, protože ztratíme konkurenceschopnost,“ řekl Síkela rezolutně.

Diskuse se prý z velké části věnovala také energetické soběstačnosti, zajištění dostatečných kapacit na výrobu elektrické energie nebo přípravě nového jaderného zdroje. „Já jsem zdůraznil, že se jedná o velmi náročný projekt, kterému jsem se již začal věnovat s plnou pozorností. Informoval jsem pana prezidenta o svém pohledu na věc a dotkli jsme se i tématu, které nesouvisí jen s mým resortem, a to je role finančního sektoru a té státní části finančního sektoru do budoucna, jako podporovatele transformace české ekonomiky,“ uzavřel Síkela bez možnosti dodatečných otázek pro novináře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…