„Nikoho neposloucháte.“ Pavel jede na konferenci, která vadí Číňanům

16.02.2023 11:25

Nově zvolený prezident Petr Pavel se chystá na Bezpečnostní konferenci v Mnichově a čínský státní deník China Daily se nahlas ozval. Čínským komunistům se nelíbí, že na konferenci nebude podán také ruský pohled na válku na Ukrajině.

„Nikoho neposloucháte.“ Pavel jede na konferenci, která vadí Číňanům
Foto: z internetu
Popisek: cold war 2

V pátek budoucí prezident Petr Pavel vyrazí na Bezpečnostní konferenci v Mnichově. 59. Bezpečnostní konference přichází v době, kdy už téměř rok trvá ruská agrese proti Ukrajině. Čínským státem řízený deník China Daily však v souvislosti s konferencí napsal, že konferenci ovlivňuje ještě jedna věc. „Snaha USA rozdělit svět.“

Podle Číny je chybou, že je na jedné straně tématem konference ruská válka proti Ukrajině, ale na straně druhé tam nepromluví nikdo z ruské strany. „To samo o sobě je vadou na kráse takzvaného mnichovského pravidla o vzájemném zapojení a interakci bez pedagogiky a vzájemného ignorování. ... Rusko-ukrajinský konflikt není možné vyřešit tím, že budeme k požadavkům Ruska hluší a místo toho zesílíme hlas Ukrajiny nebo NATO,“ napsal komunistický list.

Ale to z čínského pohledu není jediný problém.

„Nadměrné zastoupení Spojených států a členů NATO na mnichovské konferenci znamená, že zbytek světa, zejména země globálního jihu, nebude během akce náležitě vyslyšen,“ uvedl dále China Daily s tím, že Západ ani zdaleka nereprezentuje většinu světa, což je vidět i na tom, kdo všechno se nepřipojil k proitiruským sankcím uvaleným na nejrozlehlejší zemi po vpádu ruské armády na Ukrajinu. Podle China Daily se tyto země nepřipojily proto, protože si pamatovaly, co Spojené státy a jejich spojenci prováděly v Iráku, v Afghánistánu a v dalších zemích.

Tyto země se podle Číny také obávají, že konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou může přerůst ve třetí světovou válku, což si nikdo nepřeje.

„Dokonce i Mnichovská bezpečnostní konference, která se chlubí tím, že je platformou pro dialog a řešení konfliktů, bude jen těžko hledat odpověď na otázku, proč v uplynulém roce tolik chyběla diplomacie a jednání. Co se týče představitelů USA a NATO, ti budou z konfliktu jednoduše obviňovat Rusko, místo aby provedli určitou sebereflexi a napravili chyby, jako například neuvážené snahy o rozšíření NATO,“ napsal komunistický státní list.

Čínská strana dává najevo, že udržuje kontakty s ruskou i s ukrajinskou stranou a oba státy vyzývá k vedení diplomatických jednání. Podle Číny však místo výzev k jednání na Mnichovské konferenci uslyšíme nemalé množství amerických klišé. Žádné klišé však podle Číny nedokáže zabránit tomu, že se kdysi bipolární uspořádání světa promění v multipolární. Američané tomu podle China Daily nedokážou zabránit.

Na Mnichovské konferenci se objeví i nově zvolený prezident Petr Pavel. Pavel má naplánováno několik bilaterálních rozhovorů. Kupříkladu s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, jehož přátelství se opakovaně dovolával Pavlův protikandidát v prezidentské volbě Andrej Babiš. O chystaném setkání s Macronem promluvil Pavel po pondělním setkání s dosluhujícím českým prezidentem Milošem Zemanem.

Pavel dal najevo, že mu leží na srdci nutnost předat Ukrajině další vojenské vybavení a to co nejrychleji.

„Z různých zdrojů vyplývá, že Ruská federace připravuje protiofenzivu. Může být poměrně zásadní. Pokud nebude Ukrajina dostatečně vybavená k tomu, aby mohla ofenzivě čelit, mohlo by dojít i k poměrně zásadnímu zvratu ve vývoji konfliktu,“ řekl Pavel. Na jeho slova upozornila CNN Prima News.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mnichov to už tu jednou bylo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseporta , 16.02.2023 17:34:28
v 38 šlo o zničení Sovětského svazu i za cenu obětování Československa. Teď jde o zničení Ruska, možná za cenu zničení lidstava. Pavel je válečný štváč.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…