Nizozemský premiér dal pokyn k pozastavení pátrání po ostatcích

07.08.2014 6:40

Nizozemský premiér Mark Rutte dal pokyn k pozastavení pátrání po zbývajících ostatcích obětí havarovaného malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Rutte podle agentury AP řekl, že pokračování v hledání je příliš nebezpečné. V blízkosti trosek letadla totiž pokračují boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci.

 Nizozemský premiér dal pokyn k pozastavení pátrání po ostatcích
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

Nizozemský ministerský předseda včera na tiskové konferenci v Haagu ocenil dosavadní úsilí záchranářů a slíbil rodinám obětí, že hledání bude pokračovat někdy v budoucnu, až bude situace stabilnější.

"Bezpečnostní situace na východní Ukrajině a v místě dopadu letu MH17 se každým dnem zhoršuje," prohlásil Rutte. Experti tak podle něj nemohou dělat svou práci a pokračování operace za těchto podmínek nemá smysl.

Tým už ale mnoho ostatků nenašel

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Zemřelo všech 298 lidí na palubě, z toho 196 Nizozemců. Rakve s ostatky velké většiny z nich už dorazily do Nizozemska. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.

V oblasti dopadu letounu pracovalo v uplynulých dnech kolem 70 expertů z Nizozemska, Austrálie a Malajsie. Jejich úkolem bylo shromáždit zbývající těla obětí. Tým už ale mnoho ostatků lidských těl nenašel a podle Rutteho v tomto ohledu místní týmy, včetně 800 dobrovolníků, ve dnech po katastrofě odvedly lepší práci, než se dosud předpokládalo.


 

reklama

autor: dkr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …