„Nu...“ Zeman zfackoval Hřiba, lidovce i USA. V dobré společnosti

24.08.2021 14:30

Prezident republiky Miloš Zeman promluvil na Pražském hradě během každoroční porady s českými velvyslanci. V projevu se pustil například do pražských politických elit a předpověděl další vývoj okolo Afghánistánu.

„Nu...“ Zeman zfackoval Hřiba, lidovce i USA. V dobré společnosti
Foto: Reprofoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman.

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12721 lidí
Zeman nejprve předeslal, že ve svém proslovu o zahraniční politice víceméně jen zopakuje své pohledy z minulých let. „Vycházím z toho, že malá až střední země má založit svoji zahraniční politiku na ekonomické diplomacii, to znamená na podpoře exportérů, samozřejmě i na získávání zahraničních investic, a nemá být tou zemí, která bude poučovat ostatní, zejména pak velmoci, co všechno mají, nebo naopak nemají dělat, protože to mnohdy působí docela směšně,“ řekl Zeman za přítomnosti ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Zeman připomněl, že například tragicky zesnulý miliardář Petr Kellner své bohatství do velké míry vybudoval na východních trzích typu Rusko a Čína.

Odmítnout investiční příležitosti na takových trzích je podle Zemana pošetilé. Prezident uvedl, že očekává své opětovné označení za agenta té či oné země, řekl však, že je pouze českým agentem. „Pošetilé jsou proto i studenoválečnické postoje ať už z domácích kruhů, především některých pražských komunálních politiků, nebo některých politiků strany lidové,“ rýpl si Zeman i do (nejen) pražských politických elit a ačkoli přímo nejmenoval, je zcela jasné, že mířil například na primátora Zdeňka Hřiba, nebo starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře. Zeman s velkým zájmem sledoval spor o plynovod Nord Stream 2. Prohlásil, že by jeho dostavba měla díky tranzitním poplatkům a dalším skutečnostem pozitivní vliv i na Českou republiku. Zalitoval však, že se do jednání mezi Ruskem a Německem v této věci „pletly“ i Spojené státy. Takových příkladů je podle Zemana ale více, vzpomněl například kauzu Huawei.

Následně Zeman otevřel téma Dukovan. Připomněl, že snížení počtu účastníků v tendru může vést k růstu ceny zakázky, hovořil o předražení v rámci desítek miliard korun. „Ti, kdo způsobili, že jim nevoní Rusko nebo Čína... tu Čínu bych ještě oželel, ale Rusko má nejlepší reference, tak připravili Českou republiku o několik desítek miliard korun,“ řekl Zeman velvyslancům a kladl jim na srdce, aby při výkonu své práce nedávali přednost „ideologickým a zejména studenoválečnickým výkřikům“, ale raději trpělivé ekonomické práci pro Česko.

Následně Zeman otevřel téma Afghánistán. Vzpomněl dva poslední summity NATO, kde kritizoval odchod spojeneckých vojsk z Afghánistánu a předpověděl, že důsledkem bude to, že zemi opět ovládne Tálibán a svrhne tamní demokratickou vládu. „Ve třetí fázi Afghánistán, pardon, Tálibán, vybuduje nové teroristické centrum, s tím, že bude bohatě financováno z výnosů z prodeje opia,“ uvedl Zeman a významně se podíval na ministra Kulhánka. Čtvrtou fází podle něj budou nové teroristické útoky, které by se co do rozsahu mohly podobat i útokům z 11. září 2001. Zeman uvedl, že zatímco na hlavním zasedání v rámci summitu NATO jeho projev posluchači „ocenili“ mlčením. Řekl: „styděli se, měli sklopenou hlavu, ale americký prezident zavelel...“ Zcela jiná situace pak prý panovala v kuloárech, kde Zemanovi někteří posluchači za projev děkovali.

„Dříve nebo později se budeme muset do Afghánistánu vrátit,“ předpověděl Zeman. Nejprve ale podle něj musí přijít ona vlna teroristických útoků v novém balení, což ovšem může trvat i delší dobu. „To, že porážka v Afghánistánu je debakl a ostuda, snad nikdo nepopírá. Přesto máte dvě možnosti - buď se tvářit, jako že se nic neděje a NATO pokračuje dál. Nebo budete chtít, aby se NATO reformovalo,“ uzavřel svůj proslov prezident republiky. Bez podstatné reformy NATO podle Zemana ztratí smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…