„Okradli nás! Zneužili nás!“ Mysleli si, že „Turci jsou hodní lidi“. Teď uprchlíci jen koukají, sděluje reportáž Petry Procházkové

04.03.2020 14:23

Zkušená reportérka Petra Procházková se rozhodla na serveru Deník N informovat o situaci na hranici Evropské unie. Podle jejích slov Turecko použilo uprchlíky jako munici.

„Okradli nás! Zneužili nás!“ Mysleli si, že „Turci jsou hodní lidi“. Teď uprchlíci jen koukají, sděluje reportáž Petry Procházkové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Procházková

Procházková popisuje, v jaké situaci se ocitli uprchlíci z Edirne. Ti uvěřili turecké policii a domnívali se, že je čeká otevřená řecká náruč. Jak však popisuje Procházková, vrátili se bez peněz, bez pasu, někteří i nazí a zbaveni posledních zbytků lidské důstojnosti. 

Vyzpovídala například Afghánce Nomada Nooriho, který si postěžoval, že toto od Turků nečekal. Podle něj jsou hodní lidé, ale... Spolu s dalšími stovkami lidí je nyní naprosto bez prostředků na autobusovém nádraží v tureckém Edirne. Nemá již ani mobilní telefon. Afghánec není jediný, koho tato situace potkala. 

Uvěřili totiž výnosu prezidenta Erdogana, že země nemůže už čelit další migrační vlně a že cesta na západ je volná, že jim nebude bránit. Erdogan také uvedl, že 18 tisícům migrantů se hranici do Řecka překonat povedlo. A to byla právě naděje pro uprchlíky, kteří se vydali na cestu. 

„Začalo se říkat, že hranice s Řeckem je konečně volná, že je všechno otevřené. Že se evropští politici dohodli s Erdoganem a že kdo přijde včas na hranice, toho přijmou a pošlou do nějaké vybrané země, kde je ještě volno. Strašně rychle jsme si vzali, co jsme měli, a vyrazili autobusem z Istanbulu do Edirne,“ popisuje jeden z migrantů v reportáži Procházkové. 

Ti pak za draho využívali dopravců, za draho si koupili nevýhodný tarif u mobilních operátorů. „Když jsme si cokoliv kupovali v tureckém obchodě, říkali nám – ano, ano, to ví přece každý, přes hranici normálně můžete. A na nejlepší místo vás doveze támhleten taxikář… Přitom už věděli, že nás tam zmlátí a okradou,“ dodal Afghánec. 

Když však přebrodili řeku, vrhli se na ně ozbrojení řečtí policisté. „Nám vzali všechno – peníze, telefony, dokumenty o tom, že jsme uprchlíci, zavazadla. Tady děda před nimi klečel, aby nám nebrali tašku s pamperskami, aspoň ty plenky, aby nám nechali. Ale nic nepomohlo. Vzali i výživu pro kojence,“ uzavřel Afghánec. Uprchlíky Řekové zahnali. 

Nyní se mnozí chtějí vrátit do Istanbulu, ale jsou bez prostředků. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…