„Pak by mohli vyšetřovat nás.“ USA do zkoumání ruských zločinů hodily vidle

10.03.2023 10:30

Navzdory tomu, že se množí požadavky na vyšetřování válečných zločinů, ke kterým dochází v rámci rusko-ukrajinského konfliktu, šance na zajištění dostatečných důkazů je zatím malá. Paradoxně vyšetřování brání Spojené státy, přesněji řečeno Pentagon, který nechce sdílet důkazy o zločinech, protože se obává precedentu pro případné vyšetřování vlastních zločinů.

„Pak by mohli vyšetřovat nás.“ USA do zkoumání ruských zločinů hodily vidle
Foto: commons.wikimedia.org/Hypergio
Popisek: Sídlo Mezinárodního trestního soudu v Haagu

„Ukrajina požádala Mezinárodní trestní soud (ICC), aby prošetřil děsivé záběry kolující na sociálních sítích, které údajně ukazují, jak ruské síly zabíjejí ukrajinského válečného zajatce sérií střel z útočných zbraní,“ píše server televize Al Jazeera.

Jde o záběry zajatého ukrajinského vojáka stojícího v mělkém zákopu, v maskáčích a kouřícího cigaretu. Poté, co muž řekl slova „Sláva Ukrajině!“, zaznělo několik výstřelů a muž padl k zemi.

K incidentu se vyjádřil také ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

„Hrozné video neozbrojeného ukrajinského válečného zajatce popraveného ruskými silami pouze za to, že řekl ‚Sláva Ukrajině‘. Další důkaz, že tato válka je genocidní,“ napsal v pondělí na sociálních sítích s tím, že je nezbytné, aby prokurátor Mezinárodního trestního soudu zahájil okamžité vyšetřování tohoto válečného zločinu.

„Pachatelé musí čelit spravedlnosti,“ dodal ministr.

Tomu by měla pomoci i mezinárodní skupina, která vznikla na podporu žádosti Volodymyra Zelenského, aby byl ruský prezident a jeho partneři obžalováni z válečných zločinů. Ta prosazuje mechanismus odpovědnosti za válečné zločiny a je tvořena Francií, Německem, Nizozemskem a severskými, pobaltskými a východoevropským státy. Jak informoval server The Guardian, připojila se k ní i Velká Británie a vyzvala i další země G7, aby se také zapojily.

Zdá se ale, že se zapojením některých zemí, hlavně Spojených států, bude možná problém.

Podle New York Times totiž americký Pentagon blokuje snahu Bidenovy administrativy o sdílení důkazů s Mezinárodním trestním soudem v Haagu shromážděných americkými zpravodajskými agenturami o ruských zločinech na Ukrajině.

Dodejme, že Pentagon je jedním ze symbolů americké armády a sídlem Ministerstva obrany Spojených států amerických.

Američtí vojenští vůdci jsou podle NY Times proti pomoci soudu při vyšetřování Rusů, protože se obávají vytvoření precedentu, který by mohl pomoci připravit cestu ke stíhání Američanů.

Zbytek administrativy, včetně zpravodajských agentur a ministerstva zahraničí a ministerstva spravedlnosti, je pro předložení důkazů soudu, uvedl NY Times.

Bezpečnostní rada Spojených států amerických zatím poskytla prohlášení, ve kterém odsuzuje válečné ruské zločiny.

„Ruské síly se na Ukrajině dopouštějí válečných zločinů a zločinů proti lidskosti a ukrajinský lid si zaslouží spravedlnost Pracujeme také na odhalení ruských zvěrstev na Ukrajině, aby svět viděl, co ruské síly dělají,“ řekla Adrienne Watson, mluvčí Národní bezpečnostní rady.

To, zda se podaří prezidentově administrativě přesvědčit Pentagon k uvolnění potřebných důkazů, je ale otázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

hahahaha, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 10.03.2023 10:38:54
usa dobře vědí, proč to nepodporují. To jen čeští poslanci už ustanovili vyšetřovací a trestné komando. Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá

|  11 |  1

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…