„Péťa Nutella. Nejhorší vláda od roku 1918, v jedné věci.“ Petr Žantovský jasně

15.11.2023 14:35 | Monitoring

Péťa Nutella aneb Vichřice diletantismu. Tento podtitul má už sedmý díl rozprav Vladimíra Franty s Petrem Žantovským v YouTube cyklu O lecčems a mnohém. „Rozhovor odstartovala dnes už celonárodní ostuda premiéra Petra Fialy, který poměřoval v německém supermarketu tamní kečup či Nutellu s těmi dostupnými u nás a dospěl – světe, div se – ke zjištění, že ta naše Nutella je menší, ale zato dražší než ta německá. To je tedy objev!” uvádí Žantovský.

„Péťa Nutella. Nejhorší vláda od roku 1918, v jedné věci.“ Petr Žantovský jasně
Foto: archiv Petra Žantovského
Popisek: Petr Žantovský

„Pan premiér zřejmě nechodí na nákupy, jinak by takovou banalitu, která platí o řadě jiných komodit, musel vědět už léta a nemusel by se teď ztrapňovat ve virálním videu, které je právem srovnáváno s rétorickým výkonem Miloše Jakeše na Červeném Hrádku. Jenže problém není v Nutelle, nýbrž v panu premiérovi a v celé naší vládě, která se natolik zaobírá svou vlastní genialitou a bezchybností, že už ani nemá čas si všimnout, že v zemi jsou také nějací občané. Vláda, které nevadí, že je lidem k smíchu, je trapná. Ale vláda, které nevadí, že zvysoka kašle na svou práci pro občany, je nebezpečná. A to je náš případ,“ uvádí Žantovský v upoutávce na pořad. Z mnoha úhlů se touto tezí zaobírali právě Vladimír Franta s Petrem Žantovským.

„Už jsem slyšel, že se panu premiérovi říká Péťa Nutella. To mi ještě přijde jako něžné označení. Uměl bych si představit nějaké pádnější. Ale protože jsem slušně vychovaný, tak ho nepoužiju,“ řekl Žantovský, že on sám povytahuje obočí nad tím, jak diletantsky se naše politická reprezentace chová. „Jakými pitominami žije, jakými pitominami nás krní a co nám předkládá jako obrovitánské objevy,“ dodal Žantovský. 

„Když máte vládu plnou neschopných, nevzdělaných v tom oboru... Ministr vnitra je němčinář, ministr místního rozvoje je knihovník... To jsou samí perfektně graduovaní a věci znalí lidé. Ministr financí je inženýr elektro. Když vypnou proud, tak asi nejdou bankomaty, to je všechno, co o těch financích ví. Ale tak to je, smutná historie sama o sobě. Máme nejhorší vládu nejenom od roku 1989, to zcela jistě, ale v jednom aspektu i nejhorší od roku 1918. Od vzniku československé samostatné republiky, protože v této vládě nesedí ani jeden ekonom. To je obrovská katastrofa, protože ti lidé nejsou schopní dohlédnout důsledků svých činů. A tím, že nerozumějí svým resortům, tak se zabývají kravinami, jako je Nutella,“ dodal.

„Tato vláda je zcela ve vleku nadnárodních a mezinárodních institucí a vůbec nemám dojem, že by si všimla, že má také nějaké občany,“ podotýká Žantovský. 

Dále hovořil o tom, jak jsme v minulosti byli potravinově soběstační. „Najednou jsme na pokyn odněkud začali vybíjet stáda, začali jsme nakupovat argentinské steaky a polské korbáčiky. Přijedete do Tater, jdete do prvního Lidlu a chcete si koupit korbáčik, protože to máte rád. A spoléháte na to, že je to ten původní bačovský korbáčik, co znáte odjakživa. A ono ejhle: Je tam Made in Poland, protože Poláci dokázali vylobbovat v těch evropských strukturách různé výhody a například také určité monopolní postavení v šíření sýrů tohoto typu. A to je velmi špatné. My jsme si takovéto postavení nedokázali získat nikdy, pro nic, pro nikoho. Proto říkám, že si naše vláda málo všímá, nebo vůbec nevšímá, že má nějaké občany,“ sdělil dále Žantovský.

Zhlédnout nový díl můžete zde:

A všechny díly cyklu O lecčems a mnohém najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…