„Pětikoalice! Tvrdí, jak jsou slušní, ale Babišovi posílají ostré náboje.“ Padlo na Václaváku

21.01.2023 18:20 | Reportáž

Na demonstraci v Praze na Václavském náměstí v Praze se po 13. hodině sešlo několik stovek kritiků vlády a občanského prezidentského kandidáta Petra Pavla. Akci organizoval po hlavičkou Česká republika na 1. místě Ladislav Vrabel. Tepali vládu Petra Fialy (ODS) i prezidentského kandidáta Petra Pavla. Na pódiu zasypaném sněhem se objevil expremiér Jiří Paroubek, jenž zdůraznil, že vláda i Petr Pavel musí zmizet. A to byl teprve začátek...

„Pětikoalice! Tvrdí, jak jsou slušní, ale Babišovi posílají ostré náboje.“ Padlo na Václaváku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Vrábel

Na demonstranty padal sníh a expremiér Jiří Paroubek jim poděkoval, že přišli do centra Prahy demonstrovat i v tomto nečase.

„Vláda Fialy je ve vleku Evropské unie. Každý občan se může vyjádřit. Pryč s touto vládou i s jejím generálem!“ burcoval Paroubek. Lidem důrazně doporučil, aby v druhém kole prezidentské volby nedali svůj hlas Petru Pavlovi, neboť by tím z Paroubkova pohledu vyjádřili podporu politice Fialovy vlády.

Za to, že přišli, poděkoval několika stovkám demonstrantů i Vrabel a zdůraznil, že v takovémto zimním počasí nejde o kvantitu účastníků, ale o jejich kvalitu.

Vedle Paroubka vystoupila na demonstraci i šéfka komunistů a europoslankyně KSČM Kateřina Konečná. Také ona se ostře vymezila jak proti vládě, tak proti Petru Pavlovi. „My chceme mír, my chceme mír, my chceme mír,“ volali směrem ke Konečné demonstranti.

Ta žádala, aby vláda přestala se šířením nenávisti vůči jakémukoli státu a aby přestala podporovat zbraněmi jakoukoli válčící stranu. Volala také po odstranění protiruských sankcí, protože podle jejího názoru dopadají sankce na evropské občany a tím i na české občany, kterým by vláda měla pomáhat, a ne jim škodit.

„Proti tomu vystupují média. Toho se všichni lekli. Pojďme vládě říct, že to, co si oni ve Strakovce myslí, prostě není pravda. Že prostě občané České republiky chtějí mír. ... Oni tvrdí, jak jsou slušní, ale posílají prezidentskému kandidátovi Babišovi ostré náboje. To je demokracie v podání pětikoalice, kterou my tady nechceme, protože to začíná být totalita!“ hřímala Konečná.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí
Stejně ostrý byl další neúspěšný prezidentský kandidát Josef Skála (KSČM), který nedokázal sesbírat 50 tisíc podpisů a svou prezidentskou kandidaturu tak ukončil dřív, než pořádně začala. Na lednové demonstraci volal, že vláda se bojí hlasu lidu.

„My nebudeme nikomu kroutit krkem. My je prostě přečíslíme a vyhrajeme nad nimi. Vrátíme moc do rukou českého lidu,“ volal Skála z pódia. Volal po vyhlášení referenda o vztahu Česka k válce na Ukrajině. Vláda Petra Fialy podle jeho názoru demoluje Česko víc, než ho demoloval kdokoli před nimi. Svůj proslov prokládal voláním „fialovej hnus, fialovej hnus!“. Demonstranti se k němu přidávali.

Na akci se také zpívalo a přednášely se básně o „dezolátech“ a o semínku pravdy.

Slovo dostala také politička Vladimíra Vítová, předsedkyně spolku České mírové fórum, podle níž se Česká republika nepostaví na vlastní nohy, pokud bude součástí EU a NATO.

Po patnácté hodině se demonstranti vydali na pochod před Úřad vlády ČR a jak cestou, tak před Úřadem vlády volali po míru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tyto volby jsou referendem o Fialově vládě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSmrček , 21.01.2023 19:26:52
Komu se líbí vysoké ceny energii a potravin, eventuálně ještě větší dotace el. energie pro bohaté sousedy z Německa či Rakouska ať volí Pavla. Komu se zdá, že schodek 350 mld korun, který jde většinou na podporu Ukrajiny je málo, ať to hodí rozvědčíkovi. Kdo souhlasí s razantním snížením živ. úrovně, kvůli green dealu, přenesením většiny pravomocí do Bruselu a výrazným omezením demokracie, ať volí soudruha generála. Druhý kandidát, není pro mě velkou výhrou, ale jsem si jist, že bude protiváhou Fialovým šílenostem.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…