„Petře Fialo, co je to za pitomý vtip! Komunista ve vládě?“ Ministr pod těžkou palbou

20.04.2022 15:45 | Ze sítí

Tažení české vlády proti „keťasení“, tedy vysokým maržím, pokračuje. Ministr Nekula se dnes hodlá setkat s předsedou ÚOHS Petrem Mlsnou. A ve čtvrtek se zemědělci, potravináři a obchodníky. Dnes oznámil, že našel případ, kdy se točený salám prodával s obchodní přirážkou 246 %. Prohlašuje, že tohle není možné ani ve volném tržním prostředí.

„Petře Fialo, co je to za pitomý vtip! Komunista ve vládě?“ Ministr pod těžkou palbou
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministr zemědělství Zdeněk Nekula

Jak jsme již informovali, po kontrolách marží benzínek, při kterých se žádné nepravosti nezjistily, se tato vláda hodlá soustředit i na potraviny, jak oznámil lidovecký ministr zemědělství Nekula. „Rozdělení zisku mezi zemědělci, zpracovateli a obchodníky je nerovnoměrné a doplácí na to spotřebitel. To nemůžeme tolerovat. Budeme proto chtít sledovat marži např. u másla, kuřecího masa, vepřového masa nebo pečiva,“ oznámil před týdnem.

V mezičase se ministr věnoval Velikonocům, včera však oznámil, že marže má na mysli stále a jejich problematiku má dnes řešit s Petrem Mlsnou, předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Na čtvrtek jsem inicioval mimořádné jednání se zemědělci, potravináři a obchodníky. Není možné, aby zemědělec byl tlačen do podnákladové ceny, a přitom ceny na pultech rostly o desítky procent,“ prohlásil.

Výsledky své práce pak Nekula prezentoval dnes. Našel prý místo, kde prodávali točený salám s přirážkou 246 %. „Ano, máme volné tržní prostředí, ale není možné, aby zemědělci byli takto zmáčknutí, prodávali za ceny, které jim ani nepokryjí náklady, a přitom jiní měli neúměrně vysoké marže,“ stěžuje si ministr zemědělství. Detaily, kde se takovýto předražený salám prodává, však nesdělil, není tedy ani v nejmenším jasné, jak moc se do ceny salámu promítla doprava či nájem.

Na jeho status reagovali mnozí twitteroví uživatelé.

„K ‚úměrnosti‘ marží a boji s. ministra proti spekulantům a keťasům jsem se už vyjadřoval. Jestli ale mají obchodníci přirážku na točeňák až 246 %, tak ti ‚zemědělci‘ do toho musí sypat piliny a kravské paznehty, aby se dostali na tak nízkou prodejní cenu. A s tou produkcí, co jim nepokryje ani náklady, jak říká s. ministr, oni to mají nějak povinné, vyrábět točeňák? Padl na ně pešek a musí dělat ministerstvem určený sortiment, aby byla na trhu různorodost nabídky?“ poznamenal například Vít Blaha.

"Nejsem komunista, ale..." napsal pro změnu ekonomický novinář Jaroslav Krejčí.

„Ano, produkt s ultralevným (zlí lidé by řekli až odpadním) vstupem má hlavní část ceny konstruovanou v dalších částech řetězce. To je tak nějak vlastnost, no. Ale zase a znovu se tady bude křivit trh, abychom... něco. (třeba udrželi těžce dotovanou produkci masa),“ zmiňuje David F Wagner.

„Občas není snadné poznat, co je parodie a co oficiální prohlášení,“ zareagoval také Petr Kunc.

„Každý má právo na točený salám za cenu blízkou ceně výrobní. Podmínky a omezení stanoví zákon. (Čl. 55 odst. 2 Listiny),“ sdělil novinář Jan Cibulka.

„Pravicová vláda chce regulovat ceny potravin! Bože, kam jsme to dopracovali!? Základním znakem tržní ekonomiky je volný pohyb cen. Když tohle zrušíme, nemáme tržní ekonomiku. To už ve vládě není nikdo kompetentní!? To si fakt myslí, že pravici z nich dělá jen snižování daní!?“ píše na svém twitterovém profilu Anonymní ekonom.

„Petře Fialo, co má být tohle za pitomý vtip? Na co máte ve vládě tohoto komunistu? A na co tam vůbec máte černoprdelníky?“ zeptal se další z uživatelů.

„Pan ministr Nekula má jedinečnou příležitost tyto praktiky omezit. Stačí, když dopracuje zákon o významné tržní síle tak, jak to navrhujeme,“ dodal poslanec za hnutí ANO Karel Tureček (někdejší lidovec a následně představitel topky).

„To je jak za socialismu... Za chvilku se zakáže říkat zisk a nahradíme to ‚výsledkem socialistického hospodářství‘? Haló, haló, svobodný trh? Někdo?“ píše další uživatel.

„Promiňte, ale skutečně nemáte nic zásadnějšího na práci, než regulovat cenu potravinového šuntu zvaného točeňák? Pokud se tímto mikro managementem budete jako ministr?? zabývat, skončíte jako Babiš řešením prkotin,“ zmínil Pavel Burša.

„Strašně doufám, že lidovci s tímhle heslem půjdou do příštích voleb,“ poznamenal další uživatel, jenž svůj tweet doprovodil fotografií Mariana Jurečky držícího nápis Ano, máme volné tržní prostředí, ale...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …