„Petříček vyvolává skrytou válku s Ruskem“. Konečná prozradila Witowské, jaké sprosťárny jí kvůli Sputniku lidé píšou

02.02.2021 22:27

Problémy s nedostatkem vakcíny proti covidu-19 by mohla vyřešit ruská vakcína Sputnik V. Ta má podle agentury Reuters účinnost přes 90 procent, v Evropské unii ale nemá zatím registraci. Komunisté požadují, aby ji Česko koupilo i bez ní. „Petříček ale vyvolává s Ruskem skrytou válku,“ zlobila se v pořadu Interview na ČT24 europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná, podle které jsme měli postupovat jako Maďarsko. „Chci co nejvíc vakcín do České republiky,“ reagovala na dotaz moderátorky Světlany Witowské, která namítala, že tato vakcína neprošla standardním schvalovacím procesem. Konečná také kritizovala premiéra, že nerespektuje podmínky KSČM. Sama by proto hlasovala pro ukončení toleranční dohody s hnutím ANO.

„Petříček vyvolává skrytou válku s Ruskem“. Konečná prozradila Witowské, jaké sprosťárny jí kvůli Sputniku lidé píšou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Petříček se podle Konečné zřejmě „zbláznil“, když Česko řeší nedostatek vakcín, s čímž by mohla pomoct ruská vakcína Sputnik V, ale místo toho řeší ruské sankce. Petříček tak odsoudil násilné zákroky proti opozici v Rusku. „Ministr Petříček vyvolává další skrytou válku. Nejdříve si máme řešit své problémy doma a až pak někoho školit,“ myslí si europoslankyně, která nepovažuje dění okolo ruského předáka Alexeje Navalného za tak jednostrannou záležitost jako šéf české diplomacie.

Jedním dechem dodala, že i náš západní soused chce, aby Rusko bylo partnerem v jeho očkovací strategii. „I kancléřka Angela Merkelová si telefonuje s Putinem. Tato prohlášení jsou možná silná pro volební klání pana Petříčka, ale k ničemu dobrému nepřispívají,“ dodala europoslankyně k sankcím, které EU zvažuje proti Rusku.

Svým postojem překvapila moderátorku Světlanu Witowskou. „Je dobře a v pořádku dávat do souvislosti politiku a obchod s vakcínami?“ upozornila Konečnou, že obchod se zdravím a demonstrace v Rusku jsou dvě zcela odlišné věci.

„Paní redaktorko,“ nadechla se politička a spustila: „To nedělám jen já, ale i čeští politici!“ upozornila. „Ti samí politici, co říkají, že potřebujeme vakcíny, a do toho z druhé strany dávají politiku a říkají, že s Rusy jednat nebudou,“ dodala.

Kvůli tomu, že se zasazuje o dodávky očkovací látky z Ruska, jí chodí prý výhrůžné dopisy. „Když jsem před měsícem v České televizi řekla, že by premiér měl jednat s Ruskem o dodávkách vakcíny, přišlo mi neskutečné množství výhrůžných e-mailů, ať si Sputnik píchám sama,“ postěžovala si Konečná.

Následoval dotaz, zda je jako členka europarlamentu tedy pro obcházení Evropské unie, když vakcína Sputnik V stále nemá v EU registraci. „Ale my bychom ji nemuseli obcházet. Maďarsko nám ukázalo cestu, vakcínu si vyjednalo dopředu, schválilo si ji v rámci krizového režimu. Dnes i sama EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) přiznává, že Maďaři nedělají nic proti pravidlům EU, pokud s ní budou očkovat,“ zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Místo toho, aby pan premiér nadával na Evropskou unii a říkal, jak nic nezařídila, sám se mohl pokusit něco zařídit, tak jak to udělalo Maďarsko, ale i další země, které dnes očkují ruskou vakcínou Sputnik V,“ poznamenala Konečná.

„Chceme být jako Maďarsko? Obcházet EU?“ ujišťovala se znovu Witowská s poznámkou, že Sputnik V navíc neprošel standardním schvalovacím procesem ani v Rusku. „Vy se toho nebojíte?“ zajímala se.

„Já chci co nejvíc vakcíny do České republiky,“ odvětila Konečná rezolutně s tím, že jde o jediné možné řešení situace, ve které se necházíme. „Pokud by ji Česká republika povolila, stejně by zde autorizačním procesem projít musela,“ řekla.

Witowská vzpomněla opačného názoru šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové, která tvrdí, že si Česko ruskou vakcínu samo schválit nemůže. „Nedomnívám se, podle legislativy, jak je nastavena v Evropské unii...,“ kroutila Konečná nesouhlasně hlavou, Witowská ji upozornila, že tak říká šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. „Ta asi bude mít správné informace,“ namítla moderátorka.

„Pokud budeme postupovat v krizovém scénáři, sami si ji schválit můžeme, jen musí projít hodnoticím procesem. To neznamená, že tu lidem dáme jakékoliv léky,“ vysvětlovala Konečná, že zde jsou kontrolní orgány, které musejí potvrdit, že je vakcína bezpečná.

Na přetřes přišel i možný konec tolerance vlády ze strany KSČM. „Jsme velmi, velmi zklamaní postojem Babiše v otevírání škol. Byla to jedna z podmínek KSČM v rámci nouzového stavu. Babiš si přesto dělá, co chce,“ rozčilovala se místopředsedkyně KSČM.

Užší vedení komunistů i proto navrhne v pátek výkonnému výboru strany usnesení, že porušení některých dohod z poslední doby je důvodem pro ukončení toleranční smlouvy s hnutím ANO, ale také usnesení s opačným závěrem.

Osobně by zvedla ruku pro to, aby KSČM ukončila toleranční dohodu s hnutím ANO. „Za sebe jako Kateřina Konečná bych byla pro, ale netvrdím, že to tak v pátek dopadne. Možná z krajů přijdou argumenty, které budou natolik závažné, od členů strany, že to zvážím,“ uzavřela Konečná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…