„Petříček vyvolává skrytou válku s Ruskem“. Konečná prozradila Witowské, jaké sprosťárny jí kvůli Sputniku lidé píšou

02.02.2021 22:27 | Zprávy

Problémy s nedostatkem vakcíny proti covidu-19 by mohla vyřešit ruská vakcína Sputnik V. Ta má podle agentury Reuters účinnost přes 90 procent, v Evropské unii ale nemá zatím registraci. Komunisté požadují, aby ji Česko koupilo i bez ní. „Petříček ale vyvolává s Ruskem skrytou válku,“ zlobila se v pořadu Interview na ČT24 europoslankyně a místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná, podle které jsme měli postupovat jako Maďarsko. „Chci co nejvíc vakcín do České republiky,“ reagovala na dotaz moderátorky Světlany Witowské, která namítala, že tato vakcína neprošla standardním schvalovacím procesem. Konečná také kritizovala premiéra, že nerespektuje podmínky KSČM. Sama by proto hlasovala pro ukončení toleranční dohody s hnutím ANO.

„Petříček vyvolává skrytou válku s Ruskem“. Konečná prozradila Witowské, jaké sprosťárny jí kvůli Sputniku lidé píšou
Foto: Repro Youtube
Popisek: Europoslankyně Kateřina Konečná

Petříček se podle Konečné zřejmě „zbláznil“, když Česko řeší nedostatek vakcín, s čímž by mohla pomoct ruská vakcína Sputnik V, ale místo toho řeší ruské sankce. Petříček tak odsoudil násilné zákroky proti opozici v Rusku. „Ministr Petříček vyvolává další skrytou válku. Nejdříve si máme řešit své problémy doma a až pak někoho školit,“ myslí si europoslankyně, která nepovažuje dění okolo ruského předáka Alexeje Navalného za tak jednostrannou záležitost jako šéf české diplomacie.

Jedním dechem dodala, že i náš západní soused chce, aby Rusko bylo partnerem v jeho očkovací strategii. „I kancléřka Angela Merkelová si telefonuje s Putinem. Tato prohlášení jsou možná silná pro volební klání pana Petříčka, ale k ničemu dobrému nepřispívají,“ dodala europoslankyně k sankcím, které EU zvažuje proti Rusku.

Svým postojem překvapila moderátorku Světlanu Witowskou. „Je dobře a v pořádku dávat do souvislosti politiku a obchod s vakcínami?“ upozornila Konečnou, že obchod se zdravím a demonstrace v Rusku jsou dvě zcela odlišné věci.

„Paní redaktorko,“ nadechla se politička a spustila: „To nedělám jen já, ale i čeští politici!“ upozornila. „Ti samí politici, co říkají, že potřebujeme vakcíny, a do toho z druhé strany dávají politiku a říkají, že s Rusy jednat nebudou,“ dodala.

Kvůli tomu, že se zasazuje o dodávky očkovací látky z Ruska, jí chodí prý výhrůžné dopisy. „Když jsem před měsícem v České televizi řekla, že by premiér měl jednat s Ruskem o dodávkách vakcíny, přišlo mi neskutečné množství výhrůžných e-mailů, ať si Sputnik píchám sama,“ postěžovala si Konečná.

Následoval dotaz, zda je jako členka europarlamentu tedy pro obcházení Evropské unie, když vakcína Sputnik V stále nemá v EU registraci. „Ale my bychom ji nemuseli obcházet. Maďarsko nám ukázalo cestu, vakcínu si vyjednalo dopředu, schválilo si ji v rámci krizového režimu. Dnes i sama EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) přiznává, že Maďaři nedělají nic proti pravidlům EU, pokud s ní budou očkovat,“ zdůraznila poslankyně Evropského parlamentu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…