„Plácání.“ „Sjezd KSČ.“ Fiala oznamoval, toto znělo bokem

11.05.2023 12:35

Vláda symbolicky za pět minut dvanáct začala představovat kroky proti zadlužování státu a reformu penzí. Zadlužování Česka je hrozivé, řekl premiér Petr Fiala (ODS). První půlhodina, která měla konkrétní opatření uvozovat, připomněla mediální analytičce Ireně Ryšánkové sjezdy KSČ a ideové plácání.

„Plácání.“ „Sjezd KSČ.“ Fiala oznamoval, toto znělo bokem
Foto: FCB
Popisek: Petr Fiala ohlašuje balíček opatření

„Vítám vás na této netradiční akci, kterou jsme svolali za pět minut 12, abychom představili několikaměsíční výsledek práce našich expertů,“ sdělil úvodem tiskové konference premiér Petr Fiala (ODS). Výsledkem práce je podle něj balíček státních financí a související důchodová reforma.

„To celé jsme pojmenovali Česko ve formě. Tento název vystihuje hlavní cíl této vlády, dostat naši republiku do situace, kdy zásadně změníme trend,“ dodal Fiala. „Tempo zadlužení České republiky je hrozivé. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, odnesli by to naše děti a naši vnuci. A tato vláda je a bude rozpočtově zodpovědnou vládou,“ řekl.

„Dnes prezentované záměry nejsou nahodilým výsledkem. Tato vláda si svůj úkol tvrdě odpracovala. Jsme reprezentanti demokratických stran, nejsme technokraté ani populisté. Máme svoje názory, svoje ideje, ne na všem se shodneme. To je podstata demokratické politiky,“ řekl Fiala

 

„Zrušíme 22 daňových výjimek. DPH bude mít nově dvě sazby namísto současných tří. Celý systém se tak více zpřehlední,“ podotkl dále premiér. „Většinu snížení schodku zajistí úspory, omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard, provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard,“ řekl premiér Fiala.

Důchodová reforma podle Fialy stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změně valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů. Vláda chce také více zdanit alkohol a tabák, zlevnit chce potraviny, bydlení nebo léky.

„Chceme dostat naši ekonomiku do formy. Soubor opatření znamená, že naše ekonomika může v dalších letech výrazným způsobem růst. A z růstu budou těžit veškeré vrstvy naší společnosti. Pokud máme být zodpovědnou vládou, nechceme našim dětem odevzdávat stát, kdy budou muset platit za naši nezodpovědnost.“

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) pak zdůraznila, že vláda počítá s nulovou sazbou DPH na knihy, nižším DPH na potraviny, léky, vodné a stočné.

„Nevím proč, ale připomínají mi ústřední výbor,“ komentovala tiskovou konferenci analytička Irena Ryšánková. „Možná by bylo dobré představit ten balíček a vynechat to ideový plácání. Mně se úplně vrací dětství a záběry ze sjezdů... Včetně obsahu,“ dodala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To má paní Ryšánková pravdu, radši jsem to vypla, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepravda vítězí , 11.05.2023 12:52:10
Že uměj v šichni ideologicky kecat to všichni víme, ale že by mluvili konkrétně to se zřejmě nedozvíme. DEMISI!

|  12 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …