„Počkejte, počkejte. Tak pozor.“ Redaktorka ČRo pořádně nadzvedla Vojtěcha Filipa, když došla řeč na Nikulina

23.04.2018 20:02

Po loňských sněmovních volbách se zdálo, že jsou komunisté na kolenou, získali totiž nejméně hlasů v novodobé historii. Svolali proto mimořádný sjezd a rozhodli si vybrat nové vedení, jenže pak začali spolupracovat s hnutím ANO a situace se otočila. Komunisté by se tak poprvé od revoluce mohli podílet na vládě, byť jen formou její tolerance. O tom, co za to budou chtít, a zda budou spolurozhodovat o ministrech, promluvil ve Dvaceti minutách na Radiožurnálu staronový předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Počkejte, počkejte. Tak pozor.“ Redaktorka ČRo pořádně nadzvedla Vojtěcha Filipa, když došla řeč na Nikulina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Znovuzvolení Vojtěcha Filipa šéfem komunistické strany podle jeho slov znamená i to, že KSČM bude pokračovat v rozběhnutých jednáních o příští vládě s hnutím ANO. „Je to tak, usnesení sjezdu nic nezměnilo na vyjednávacím týmu a na podmínkách, za kterých s hnutím ANO jednáme,“ upřesnil Filip s tím, že po svém zvolení už měl příležitost hovořit jak s Andrejem Babišem, tak i s Janem Hamáčkem, se kterým se prý dnes dohodli, že se zítra sejdou a domluví termín schůzky ve třech.

Prezident Miloš Zeman na víkendovém sjezdu KSČM mimo jiné pronesl větu: „Nepromarněte příležitost podílet se na vládě a neklaďte si přehnané požadavky.“ Komunisté si pro toleranci vlády ANO a ČSSD budou prý klást podmínky, které jsou známé už od ledna. „Jsou to růst minimální mzdy, valorizace důchodů, ochrana přírodního bohatství,“ řekl a dodal, že další podmínkou je například i nepodporování privatizace ve zdravotnictví.

Co se týká podmínek personálních, zopakoval předseda KSČM, že stále platí názor komunistů, že do problematických resortů chce dohodu všech tří stran. „Jde zejména o resorty vnitra, spravedlnosti, zdravotnictví a financí, to jsou resorty silové a mohou být i konfliktem zájmů buď u sociální demokracie, nebo u hnutí ANO,“ zdůraznil s tím, že sice nenavrhují členy vlády, ale chtějí, aby o nich byli informováni dopředu, a byly tak zváženy všechny věci, které k tomu patří. „Jestli se ten člověk nedostává už svým původním zaměřením do konfliktu zájmů,“ dodal.

Podle informací unikajících z jednání mezi hnutím ANO a sociálními demokraty by si Ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a financí mohlo ponechat právě hnutí ANO. S některými současnými ministry na těchto postech by však byl Filip prý velmi nespokojen. „Pokud jde o Ministerstvo spravedlnosti, Robert Pelikán by mi vadil. Postupuje totiž způsobem, který nezavdává důvěru v to, že by vyřešil problémy, které jsou na Ministerstvu spravedlnosti,“ sdělil Filip.

„Vy si myslíte, že to bylo v pořádku?“ vyjel Filip na moderátorku poté, co se jej zeptala, zda mu nevadí spíše to, že Pelikán vydal hackera Jevgenije Nikulina do Spojených států. „Obejít zadrženého Nikulina a jeho advokáta a nedát právo na spravedlivý proces, to je velké selhání u ministra spravedlnosti,“ rozhořčil se a zmínil, že za jeho tříletého snažení, nesnažení nedokázal udělat vůbec nic se státním zastupitelstvím. „Vždyť tomu se smějí už všichni,“ dodal.

Na otázku moderátorky, jestli máme v ruce nějaké důkazy o tom, že šlo o nezákonný postup, mu pak ujely nervy podruhé. „Počkejte, počkejte. Tak pozor. Jestliže jste mi tohle teď řekla, tak já vám na to odpovím, že opravdu zásadním způsobem musím odmítnout, když pan ministr něco oznamuje pět minut před půlnocí advokátovi zadrženého a toho Nikulina pak sedm minut po půlnoci odváží letadlo, které tu šest dní čekalo. Jestli si myslíte, že tohle je postup odpovídající trestnímu řádu, tak říkám, že není a ministr se zachoval v rozporu s českým právním řádem,“ zuřil Filip, který nechápe, za co Pelikán dostává odměnu, že bude přednášet na amerických univerzitách. „Jestli za tento postup, tak děkuju pěkně,“ řekl.

A problém by měl prý i se současným ministrem zdravotnictví Vojtěchem Adamem. „Zajímalo by mě třeba, co se děje v Nemocnici Na Bulovce. Jak je možné, že když někoho odvoláváte, nepřinesete zároveň jmenovací nebo pověřovací dekret, kdo to bude zastupovat? To je přece fabrika na zdraví, kde je obrat čtyři miliardy,“ uvedl předseda KSČM, který pro to prý má důkazy a bude to součást jejich politického postupu, tedy interpelací. „Jeho chování je za hranou možného, jestli ho tam premiér nechá, je to jeho rozhodnutí, ale já v jeho postup nemám důvěru,“ dodal.

Kdo je podle Filipových slov přijatelný, je naopak Alena Schillerová, která zastává post ministryně financí. „Při jednání se chovala velmi slušně, vstřícně, i když jsme měli velký rozpor v daňovém systému, který máme ve volebním programu jiný než hnutí ANO, což byl jeden z důvodů, proč jsme nechtěli vstupovat do vlády, tak jsme u Schillerové našli pochopení alespoň pro to, jak zabránit nelegálnímu vývozu zisku.“

Ministerstvo vnitra by zase údajně mohlo připadnout sociálním demokratům. „Pokud komunisté chtějí mluvit do jmen ministrů, ať vstoupí do vlády, ale to tam nebude ČSSD. My budeme pečlivě poslouchat, jakou roli si KSČM představuje. Dovedu si představit konzultace, ale ne tak, aby mluvili do personálního složení,“ řekl místopředseda ČSSD Martin Netolický dnes ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Jeho vyjádření neznělo tak, že by si od KSČM chtěl ve výběru ministra nechat radit. „Já neříkám, že akceptujeme to, že smíme, nebo nesmíme. Já panu Netolickému mohu vzkázat docela jednoduše, že když by sociální demokracie přišla s tím, že by tam pokračoval pan Chovanec, to je dost nepřijatelné pro všechny,“ míní Filip, podle kterého působení některých ministrů ČSSD vedlo k tomu, že sociální demokracie skončila ve volbách ještě hůře než komunisté. „V tomhle ohledu by pan Netolický měl mírnit tón,“ zdůraznil.

S personáliemi souvisí ještě jedna podmínka ČSSD, která se dnes probírá v médiích, a to je návrh na to, aby funkcionáři strany SPD přišli o své pozice, které zastávají ve Sněmovně. To podle Filipa komunisté rozhodně podporovat nebudou. „Občané volili poslance a hnutí SPD má stejná práva jako ČSSD. Navíc postoj sociálnědemokratických poslanců při volbě a tlaku na Zdeňka Ondráčka svědčí o tom, že nemám v tomto ohledu proč ustupovat,“ uzavřel Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…