„Pokud jde o paní Lipovskou...“ Kardinál Duka uzemnil Kalouska, Schwarzenberga i další

25.11.2020 21:46

Kardinál Dominik Duka sepsal stanovisko k třaskavému aktuálnímu dění v Radě České televize, která na sebe strhla pozornost a kritiku především tím, když před necelými dvěma týdny odvolala svou dozorčí komisi na návrh Hany Lipovské, kterou do funkce radní ČT navrhl právě Duka. Tomu se nelíbí, že se k ní někteří vyjadřují s neúctou, a zároveň zdůraznil, že ji nijak neovlivňuje.

„Pokud jde o paní Lipovskou...“ Kardinál Duka uzemnil Kalouska, Schwarzenberga i další
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

„V poslední době se řada osob vyjadřuje k dění v Radě České televize. Tato vyjádření, ať již pozitivní, či negativní, se týkají i dr. Lipovské,“ všímá si kardinál. Na základě toho měl nutkavou potřebu k situaci nabídnout i svůj osobní pohled.

Anketa

Zažili jste v posledních dnech potíže s nakupováním?

15%
85%
hlasovalo: 8032 lidí

Rada České televize je volena podle zákona č. 483/1991 Sb., o České televizi. Radu ČT volí a odvolává Poslanecká sněmovna na návrhy kohokoliv. Zákon předpokládá různorodou pestrost a potenciální konfliktnost Rady ČT. Jde o pluralitu názorů na pohled dění kolem nás, připomněl Duka.

„Navržení kandidáti prezentují svoje kompetence a znalosti před komisí poslanců (volební výbor), na kterou nemá Česká biskupská konference ani já vliv,“ pokračoval s tím, že tento užší výběr je předložen Sněmovně k tajnému hlasování, které umožňuje poslancům, aby hlasovali nezávisle na stranickém rozhodování. Je tedy odpovědností poslanců, koho chtějí mít v Radě ČT.

Nejinak tomu bylo u Hany Lipovské. „Pokud jde o Ing. Lipovskou, Ph.D., byla navržena z důvodu znalosti jejího rodinného a odborného zázemí, když mi byla osobně známa. Je známa jako praktikující katolička a ekonomka, která má integrální svědomí,“ podotkl k její osobě.

To, že postoupila do užšího výběru kandidátů do Rady ČT, lze podle Duky prezentovat jako fakt, že volební komise byla přesvědčena o vhodnosti této kandidátky. Ke zvolení bylo nutných 97 poslaneckých hlasů. Paní Lipovská obdržela 114 hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. „Z výše uvedeného je zřejmé, že paní dr. Lipovská Poslaneckou sněmovnu Parlamentu ČR zaujala nejvíce,“ dodal.

Vyvrátil spekulace, že by Lipovskou ovlivňoval. „Sám osobně nemám žádné nástroje, abych paní dr. Lipovskou jakkoliv vedl či ovlivňoval. Radní ČT mají být nezávislí, a to respektuji. Podotýkám však, že k demokratickému státu patří slušnost a respekt k odlišným názorům,“ zdůraznil.

„Pokud se politici či jiné osoby vyjadřují ke komukoliv s despektem či neúctou k jeho názoru, pak popírají demokracii, která respektuje pluralitu. Tím se sami diskvalifikují,“ upozornil kardinál Duka závěrem.

Rada ČT na svém dnešním jednání zvolila nové složení dozorčí komise, kterou před 14 dny odvolala.  Atmosféra byla mezi radními ČT opět velmi vyhrocená. Jednání předsedal Pavel Matocha, který se střetával s členem Rady ČT Zdeňkem Šarapatkou.

Radní Zdeněk Šarapatka důrazně požadoval vyřazení bodu volby dozorčí komise. Tento návrh však nebyl přijat, Matocha sám namítal, že postup Rady ČT byl při odvolání dozorčí komise zcela legální. Dozorčí komise by se tak měla volit dnes.

Jak však poznamenal generální ředitel ČT Petr Dvořák, ze strany České televize neproběhlo ověření parametrů kandidátů podle zákona, konkrétně jejich nestrannosti.

Následně vystoupil radní Zdeněk Šarapatka s tvrzením, že dopolední pracovní neveřejné schůzky rady nejsou závazné a nemusejí se jich účastnit všichni členové rady. I z toho důvodu chtěl po Pavlu Matochovi, aby nahlas přečetl právní stanovisko, jímž se řídí. Argumentuje mimo jiné stanoviskem spoluautorky zákona o České televizi Hany Marvanové. Matocha se však bránil a chtěl, aby Šarapatkovi byl vypnut mikrofon.

To se mu však nepodařilo, a tak Šarapatka dál přednášel obsáhlou právní argumentaci a četl i z dopisu generálního ředitele Petra Dvořáka. „Konstatuji, že radní Zdeněk Šarapatka narušuje jednání Rady České televize, protože nerespektuje předsedajícího,“ nevzdával se však Pavel Matocha. Když pak Šarapatkovi odebral slovo, ten se bránil, že zavolá policii. „Nikdy se v radě slovo nikomu neodebíralo. Zavolejte policii,“ nechal se slyšet. 

Po následné diskusi se Šarapatka odmítl účastnit volby do dozorčí komise. Rada České televize podle něj postupuje nezákonně. Hlasovat odmítli i předseda Rady ČT René Kühn a místopředseda Jaroslav Dědič, kteří minulý týden pak ze svých funkcí odstoupili. Ostatní hlasovali a krátce po půl třetí odpoledne bylo jasné, kdo byl do dozorčí komise zvolen v prvním kole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…