„Potlesk jak hromobití. Pískot zvenku přehlušen.“ Netrebko v Berlíně

19.09.2023 12:41

Ruská operní pěvkyně Anna Jurjevna Netrebko zavítala do státní opery v Berlíně. A ukázalo se, že v Německu na sebe narážejí dva světy. V sále opery slavila Netrebko velký úspěch a dočkala se hlasitého potlesku. Ale před operou proběhla demonstrace proti ruské operní pěvkyni, která podporovala ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Potlesk jak hromobití. Pískot zvenku přehlušen.“ Netrebko v Berlíně
Foto: Staatsoper Unter den Linden
Popisek: Anna Netrebko na jevišti

V sále opery slavila Anna Netrebko obrovský úspěch.

„Publikum ale hned po její první árii v roli Lady Macbeth vycítilo, že pro Annu Netrebko je v sázce víc než jen dělat hudbu během jejího vystoupení ve Staatsoper Unter den Linden po násilných protestech v posledních dnech, a tak propukl v zaplněném sále mohutný potlesk,“ napsal server německého listu Frankfurter Algemeine Zeitung. „Netrebko chvíli mlčela a vstřebávala oddanost jejích obdivovatelů. Hotovo! Pak si přiložila ruku k srdci a rozdávala polibky. Měla publikum v kapse. … Triumfální gesto působilo ještě intenzivněji po bezchybně zazpívané druhé árii: Netrebko si lehla na bílou pohovku, nechala pršet potlesk,“ pokračoval list.

Německý list zdůraznil, že Netrebko sice slyšela v Berlíně i pískání a křik, více před operou než v samotném sále, i když také tam došlo na pískot, ale potlesk podobající se hromobití byl silný, a tak převládal. „Při jejím prvním vystoupení v pátek večer bylo vyprodáno téměř 1400 míst. Netrebko byla nadšeně oslavována minutovými ovacemi za roli v opeře Giuseppe Verdiho Macbeth.“

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34150 lidí

Server amerického listu New York Times připomněl, že Netrebko patří k největším operním hvězdám současnosti.

„Při zvedání opony se jí dostalo vřelého potlesku, i když vystupovala tváří v tvář odporu politických vůdců a mohutným, zlostným protestům před budovou opery, které pokračovaly až do konce představení,“ napsal NYT s tím, že protestující po celou dobu volali „hanba“ a „ostuda“. Místy se pískání ozývalo i v sále, ale překrýval ho mohutný potlesk. Toho si neužila krátce po začátku ruské invaze, kterou sice odsoudila, ale postavila se za ruského prezidenta Vladimira Putina.

Před budovou opery podle berlínské policie protestovalo na 150 lidí, kteří si vedle transparentů přinesli i ukrajinské vlajky.

„Během posledního roku a půl se ale postupně vrátila na jeviště v Jižní Americe a Evropě, včetně Vídeňské státní opery, Pařížské opery a Teatro alla Scala v Miláně. Odezvou byla směs protestů (obvykle venku) a povzbuzování (vevnitř),“ doplnil k tématu server.

Šéf opery Matthias Schulz přiznal, že rozhodnout, zda Netrebko nechat vystoupit, či nikoli, nebylo snadné. „Ale za svým rozhodnutím si stojím,“ okomentoval fakt, že se nakonec rozhodl nechat Netrebko vystoupit.

Operní pěvkyně má dvojí občanství – ruské a rakouské – a žije ve Vídni. Podporovatelé Netrebko prý navíc říkají, že nelze ruské umělce házet do jednoho pytle, protože pokud to budeme dělat, tak z jejich pohledu nahráváme představě Vladimira Putina, že je celý Západ veskrze rusofobní.

„Její budoucnost není zcela jasná. Některá její vystoupení, včetně koncertu v Praze příští měsíc, jsou pod tlakem nadále rušena. … V nadcházejících měsících by se ale měla vrátit do Vídně, Milána a Paříže. Na salcburském velikonočním festivalu začátkem jara příštího roku zazpívá titulní roli v Ponchielliho La Gioconda v režii Olivera Mearse, uměleckého šéfa Královské opery v Londýně,“ upozornil také NYT

V závěru článku je také uvedeno, že je především na Anně Netrbeko, jak si své chování a vystupování srovná sama v sobě se svým svědomím a jednou její chování zhodnotí také historici.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Berlín, Vídeň, Paříž, Miláno, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 19.09.2023 13:29:53
tam všude Anna Netrebko vystupuje. Jen Praha se musela poníženě optat na ukrajinském velvyslanectví, zda by mu její vystoupení nevadilo a poté ho zbaběle odpískat. Prostě opět nejsme suverénní a hrdý stát se suverénními a hrdými politiky, ale se zbabělci, kteří nedokáží udělat samostatné rozhodnutí bez požehnání jejich pána.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…