Před pražským sněmem ANO se sejde krajské předsednictvo

13.11.2015 6:00

Před sobotním pražským sněmem ANO se dnes odpoledne sejde krajské předsednictvo hnutí. Bude řešit zejména organizaci sněmu, který má zvolit nového předsedu krajské organizace. Diskutovat se zřejmě bude i o koaličních vyjednáváních v Praze. Koalice hnutí s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN) se definitivně rozpadla v úterý.

 Před pražským sněmem ANO se sejde krajské předsednictvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den sněmu ANO se nesl ve znamení voleb a hlavně focení se s předsedou Babišem. Kdo s ním nemá snímek na památku, jakoby nebyl...

Místopředseda organizace a pražský radní Radek Lacko novinářům řekl, že právě do pátečního jednání chce mít hnutí konkrétnější představu o nové koalici. Ta se ovšem možná obejde bez hnutí ANO, které volby v Praze vyhrálo. TOP 09 se totiž ve čtvrtek dopoledne dohodla, že bude jednat o koalici společně s ODS, podobně jako dříve ČSSD s ANO. Babišovo hnutí ale vylučovalo jednání s TOP 09, přičemž názor změnilo až ve středu, čímž podle TOP 09 svou šanci propáslo.

Předsednictvo chce dnes řešit hlavně organizační záležitosti kolem sobotního sněmu

Podle primátorky Adriany Krnáčové jsou ale koaliční rozhovory stále na začátku, protože nikdo zatím nezískal většinu v zastupitelstvu. Podle některých zdrojů z ANO se stále nabízí i možnost "slepit" zpět původní koalici. Trojkoalice je ale podle všeho k takovému kroku zdrženlivá. Jako o partnera k jednání o ní stojí i tandem TOP 09 a ODS, a to buď společně s ČSSD, anebo s Piráty a Klubem nezávislých kolem bývalého primátora Tomáše Hudečka.

Předsednictvo chce dnes řešit hlavně organizační záležitosti kolem sobotního sněmu. Jeho hlavním bodem bude volba nového pražského předsedy hnutí po Radmile Kleslové, která rezignovala po kritice svého působení v městských firmách a spolupráce její právní firmy se státními podniky. Figurovala v představenstvu Pražské teplárenské a dozorčí radě Pražské energetiky. Její firma pak měla smlouvy s Českými drahami, Správou železniční dopravní cesty nebo ČEZ, podle Kleslové ale už byly všechny ukončeny. Podle informací z médií měla pobírat až stovky tisíc korun měsíčně.

Kandidaturu na jejího nástupce zatím oznámil jen ministr Martin Stropnický. Řada členů sněmu ale není nakloněna tomu, aby se ministr předsedou stal. Pokud bude víkendová volba tajná, pak jej více než dvousetčlenný sněm, který z velké části stojí za bývalou předsedkyní Radmilou Kleslovou, patrně nezvolí. Zaznívá to od vysoce postavených zdrojů ze strany i z pražského magistrátu. Stropnického přitom do čela znesvářené pražské buňky navrhuje předseda hnutí Andrej Babiš. Ministr ji má podle Babiše stmelit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…