„Před volbami se báli, po nich okradli ty nejzranitelnější.“ Schillerová udeřila na Fialu

07.05.2023 9:30 | On-line

Stínová ministryně financí Alena Schillerová je přesvědčena, že vláda premiéra Petra Fialy bude nakonec muset lidem doplácet osekání červnové mimořádné valorizace penzí. Věří, že se tak stane díky stížnosti, kterou hnutí ANO v pátek podalo u Ústavního soudu kvůli změnám v červnové mimořádné valorizaci důchodů, které tak porostou v průměru o tisícovku méně, uvedla to v rozhovoru pro Právo.

„Před volbami se báli, po nich okradli ty nejzranitelnější.“ Schillerová udeřila na Fialu
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

„Je naprosto jasné, že se báli tuto situaci řešit před prezidentskými volbami. Po nich brutálně provedli znásilnění práva a Ústavy a prostě okradli ty nejzranitelnější. To je celé,“ odmítá Schillerová argumenty vlády ohledně nutnosti hledání úspor v řádu desítek miliard. „Fialova vláda v boji s inflací naprosto selhala. Původní zákonný vzorec měl důchodce v této situaci chránit, vláda ho však upravila,“ dodala.

Podle svých slov věří, že se svou stížnosti u Ústavního soudu uspějí: „Nechci předjímat výsledek, ale pevně věříme, že u Ústavního soudu máme velké šance na úspěch, protože náš návrh je skutečně precizně zpracován. A že vláda bude muset tu valorizaci důchodů, respektive to, o co to bylo pokráceno, lidem doplatit,“ uvádí šéfka poslanců hnutí ANO.

Anketa

Jste pro větší zdanění piva a vína?

15%
79%
hlasovalo: 17868 lidí
Vláda podle Schillerové musí okamžitě připravit novelu zákona o státním rozpočtu a představit reálný schodek z reálného rozpočtu. Protože už nyní jsme na 70 procentech celkového schváleného deficitu. „Bohužel se ukazuje, že ministr Stanjura je pro tuto funkci nekompetentní,“ dodává na adresu šéfa státní kasy, kterému vyčítá, že jedinou úsporou, kterou zatím představil, byli bohužel právě důchodci.

„Hrají s námi takovou mediální hru,“ reaguje následně na dotaz, jak je to s důchodovou reformou, kterou vláda slibovala, že s opozicí bude řešit. Ministr Jurečka nám předložil sadu otázek, jak bychom si představovali to či ono. Já jsem si vyžádala podklady a nedostala jsem vůbec nic. Pak byla druhá schůzka a ta se netýkala důchodové reformy, ale valorizací, tedy současných důchodů. Tam máme řadu výhrad, ale je to k diskusi. Třeba u změny parametrů, protože není samozřejmě dobře, když se vyplatí letos předčasný důchod víc než ten řádný.

Byla jsem zvána minulý týden na schůzku, nicméně jsem napsala panu ministrovi, že pokud nedostanu konkrétní návrhy, o kterých máme jednat, nemám důvod tam chodit. Nic jsem neobdržela a od té doby nevím nic.

Z médií jsem se dozvěděla, že plán na valorizaci stávajících důchodů už je projednán v rámci pětikoalice a poslán do legislativního procesu. A důchodovou reformu předložili panu prezidentovi a ten ji pochválil. Takže důchodová reforma asi existuje, když ji pochválil. Já o ní nic nevím, je to tedy pro mě zatím takový yetti,“ dodala Alena Schillerová, která kromě toho kritizovala i možné plány na plošné zvyšování daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Není to úplně jisté,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseborovice , 07.05.2023 9:51:15
Fiala má v Ústavním soudu Rycheckého, a jistě tam není sám !

|  13 |  0

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…