„Proti nelegální migraci a islamizaci!“ V evropské frakci vedle ODS někdo přibyl

13.02.2024 21:33

Francouzská krajně pravicová nacionalistická strana Reconquete se připojila k Evropským konzervativcům a reformistům (ECR). Reconquete do eurovoleb povede Marion Maréchalová, rozená Le Penová. Strana obhajuje konzervativní hodnoty, respektuje národní identity a bojuje proti nelegální migraci. Ve frakci ECR má své členy i česká ODS. Do eurovoleb 2024 však ODS míří spolu s TOP-09 a KDU-ČSL.

„Proti nelegální migraci a islamizaci!“ V evropské frakci vedle ODS někdo přibyl
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

Dne 7. ledna byla ve Štrasburku dokončena dohoda o vstupu francouzské krajně pravicové strany Reconquete, kterou v roce 2021 založil neúspěšný kandidát na prezidenta v roce 2022 Éric Zemmour, do frakce Evropských konzervativců a reformistů v Evropském parlamentu.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Předseda frakce ECR Nicola Procaccini oznámil vstup nové strany, francouzské krajně pravicové Reconquete, již zastupuje europoslanec Nicolas Bay, který je místopředsedou strany, informoval server EUnews.it. Podle Baye se jedná o politický převrat, a to jak z národního, tak z evropského hlediska.

„Je mladý, ale má již dlouholeté politické zkušenosti na evropské, národní i teritoriální úrovni; do skupiny ECR přináší své zkušenosti a dědictví konzervativních hodnot,“ představil Procaccini nového člena frakce novinářům. „Dlouhá léta pracoval ve výboru LIBE, kde jsou pro nás obzvláště důležité otázky spravedlnosti a boje proti nelegální imigraci,“ dodal Procaccini.

Do příštích evropských voleb 2024 povede Reconquete Marion Maréchalová, za svobodna Le Penová – neteř pravicové francouzské političky Marine Le Penové.

Program strany Reconquete se skládá z boje proti nelegální migraci a islamizaci Evropy, obrany konzervativních hodnot. Strana respektuje národy a jejich národní identity.

Ve frakci Evropského parlamentu Evropští konzervativci a reformisté má své členy i česká Občanská demokratická strana.

Do voleb do Evropského parlamentu tento rok míří ODS společně s TOP-09 a KDU-ČSL v rámci koalice SPOLU, a to navzdory poměrně rozdílným názorům na zásadní evropské otázky.

Koalice se dohodla na programovém desateru, se kterým míří do červencových voleb. Mezi body programu patří bod Evropa vnitřně svobodná, obrana Evropy před hrozbami zvenčí, zelená Evropa pro člověka nebo například Evropa sociálně a kulturně rozmanitá.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …