„Průs*r za průs*rem. A není problém?! Nerudová, odstupte!“ Významná advokátka toho má dost

03.01.2023 17:45 | Ze sítí

Advokátka Klára Long Slámová tvrdí, že by se bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová měla kvůli svým „kauzám“ vzdát kandidatury. Kromě již mediálně hojně propíraných „rychlotitulů“ se nyní objevila také zpráva o střetu zájmů, kdy Nerudová jako rektorka objednávala pro univerzitu advokátní zakázky u firmy svého manžela.

„Průs*r za průs*rem. A není problém?! Nerudová, odstupte!“ Významná advokátka toho má dost
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová na besedě v Berouně

„Skandál kolem Nerudové nabírá na objemu,“ píše advokátka Klára Long Slámová na svém facebookovém profilu a vyzývá Nerudovou, aby se okamžitě vzdala kandidatury. „Pokud to neudělá sama, nechť ji k tomu okamžitě vyzve pětikoalice, která jí na počátku vyjádřila podporu,“ apeluje advokátka.

Slámová se zaměřuje zejména na poslední odhalení, podle kterého Nerudová jako rektorka objednávala advokátní práci u firmy svého manžela. „Nejen že Nerudová nemá žádný problém s ‚malou domů‘, ale ještě k tomu lže. Nejen o finančním objemu zakázek pro firmu svého manžela, ale i o jejich důvodu a obsahu. Navíc lže i v tom, že s tím Neruda nic nemá společného. Je přitom společníkem a partnerem uvedené firmy,“ hřímá Slámová.

„Jeden průser za druhým má tato osoba na triku a nic pro ni stále nepředstavuje problém. Podvádění při znalostním testu, kupčení s tituly a potopení celé univerzity, státní zakázky ve prospěch manžela, jehož kancelář ovlivňuje přijímání zákonů (už média psala) a podílí se na odporném obchodu s chudobou (nikoliv jako zástupce účastníka, ale jako obchodní partner vymahačské agentury),“ tvrdí Slámová.

Krátce se k tomu vyjádřil i glosátor Miroslav Macek. „V době, kdy byla kandidátka na prezidenta Danuše Nerudová rektorkou brněnské Mendelovy univerzity, nasmlouvala tato univerzita s advokátní kanceláří, kterou spoluvlastní její manžel, pět objednávek za celkem 270 000 korun. Podle kandidátky na prezidentku o střet zájmů nešlo. Samozřejmě že ne. Správně česky se tomu tradičně říká ‚malá domů‘,“ napsal Macek ve svých pravidelných glosách.

Samotná Nerudová jakýkoliv střet zájmů, ať už v budoucnu na Hradě nebo dříve na univerzitě, popírá s tím, že zakázky byly dány nadstandardním zkušenostem firmy v požadované oblasti. „S prací mého muže to nijak nesouviselo a ani nemohlo souviset, protože se věnuje úplně jiné oblasti práva a na právních radách ani zajištění se nijak nepodílel,“ reagovala Nerudová pro Seznamzprávy.cz.

Anketa

V případě, že by se tito kandidáti dostali do 2. kola, koho byste volili?

hlasovalo: 11102 lidí
„Šlo konkrétně o právní rady spojené se zakázkou na nový ekonomický informační systém. V dané oblasti práva patří oslovená právnička k nejlepším na českém trhu,“ podotkla Nerudová k jedné ze zakázek a dodala, že Mendelova univerzita hospodaří s ročním rozpočtem 1,5 miliardy korun. Zakázky za několikaleté období přitom v součtu nepřesáhly částku 270 tisíc korun.

„Po celý náš společný život s Danou máme oddělené profesní dráhy, tak by tomu bylo i po dobu jejího zvolení na Hradě,“ uvedl manžel Danuše Nerudové v listopadu v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že zvažuje i přerušení advokátní činnosti, pokud to bude nutné.

„Z profesních důvodů bych se rád alespoň částečně i nadále advokacii věnoval. Navíc upřímně, pravomoci prezidenta týkající se oblasti práva jsou naprosto vzdálené mé specializaci. Přijmeme taková opatření, která zcela vyloučí zbývající riziko střetu zájmů. Pokud by ale čas ukázal, že má role prvního muže s výkonem advokacie není slučitelná, třeba i časově, jsem připraven přerušit výkon advokacie – včetně majetkového podílu v kanceláři,“ uvedl Neruda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ta mladá a krásná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 03.01.2023 17:57:30
v sobě nemá kouska soudnosti

|  7 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…