Rittigův „zrádce" dál vypovídá o svém bývalém šéfovi. Nyní jde už o miliardy

08.10.2014 8:36

Bývalý Rittigův účetní ve své další výpovědi vyšetřovatelům odhalil údajné zdroje příjmů lobbisty. Spojil ho s firmou Amun.Re, symbolem divokého solárního byznysu a popsal transakce mezi firmou Certonia s investiční společností Penta. Z těchto peněz se podle svědka měla platit i výstavba fotovoltaických elektráren. O kauze informuje dnešní MF Dnes.

 Rittigův „zrádce" dál vypovídá o svém bývalém šéfovi. Nyní jde už o miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely

Jaroslav Kubiska, který pracoval ve firmě spravující účty některých klientů advokátní kanceláře MSB Legal, a tedy i Rittiga, je zjevně pro žalobce zdrojem závažných informací. Zadržen byl spolu se známým lobbistou a dalšími osmi lidmi před čtrnácti dny kvůli podezření z tunelování firmy Oleo Chemical. Finanční specialista se ale rozhodl vypovídat a už popsal vyšetřovatelům řadu transakcí, kterou uzavřela s Rittigem spojovaná firma Certonia s investiční společností Penta. A právě přes ni spojil údajně Ivo Rittiga s projekty společnosti Amun.Re. Ta měla v té době jeden z největších solárních parků v zemi.  Policie se pak zabývala nákupem Amun.Re polostátní společností ČEZ.

Kubiska nyní vypovídal o půjčce, kterou Penta poskytla před pěti lety firmě Certonia, kterou spravovali právníci MSB Legal. Tehdy šlo o půjčku ve výši 145 milionů korun a podle Kubisky byly použity k financování Rittigových transakcí kolem firmy Prospekta moda a také k financování stavby fotovoltaických elektráren společností Amun.Re.

Rittig se k solárnímu byznysu nezná

Penta tuto transakci MF Dnes potvrdila, ale rozhodně podle ní nešlo o dar. Vypovídající účetní totiž při výslechu uvedl: „Na dotaz místních service providerů, jestli bude Certonia schopná v budoucnu hradit úroky z tohoto úvěru, mi bylo právničkou Kateřinou Babákovou řečeno, že se jedná o dar Ivovi,“ vypověděl. Certonia peníze podle Kubisky nakonec skutečně vrátila, když si od jiné firmy půjčila 169 milionů.

O tom, že Rittigovi skutečně patří minimálně část Amun.Re, se už dlouho spekuluje. Ale Rittig i jeho právníci to opakovaně odmítají. Svědectví účetního specialisty ale nyní naopak mluví ve prospěch spekulace. Oficiálně byl majitelem Martin Shenar a druhá část firmy podle něj prý patří firmě Wilesa. „V životě jsem Rittiga neviděl v té společnosti, nekonzultoval jsem s ním žádné rozhodnutí. Nezískal jsem dojem, že by tu společnost nějak ovládal, vždy jsem měl pocit, že jsem ji manažersky ovládal já. A byl jsem poloviční vlastník,“ cituje MF Dnes Shenara. Připustil prý však, že do struktury firmy Wilesa nevidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…