„Rusko bude svobodné“, „Putin je zloděj!“ V Rusku to v několika městech vřelo. Do demonstrantů se řezalo obušky

10.09.2018 16:01

V Rusku to o uplynulém víkendu vřelo. Ve více než 80 městech protestovali lidé proti připravované důchodové reformě. Lidé mají za to, že se je teď ruské úřady pokoušejí okrást o budoucnost. Policie proti demonstrantům tvrdě zakročila, jak ukazují videa kolující po internetu.

„Rusko bude svobodné“, „Putin je zloděj!“ V Rusku to v několika městech vřelo. Do demonstrantů se řezalo obušky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Seniorka na sluníčku

Ruský prezident Vladimir Putin, který zemi fakticky vládne nepřetržitě už 18 let, se dlouho těšil velké popularitě. Ale když vláda oznámila, že provede důchodovou reformu, obraz Putina jako milovaného prezidenta dostal vážné trhliny. Mnoha Rusům a Ruskám se nelíbí, že by měli odcházet do důchodu později. Ženy dnes míří do penze v 55 letech. V roce 2036 by to podle vlády mělo být v 60. Ruští muži dnes odcházejí do důchodu v 60, tedy podstatně dříve než Češi, Moravané a Slezané. V roce 2036 by měli mířit do penze v 65 letech.

Podle informací agentury Reuters se proti důchodové reformě protestovalo ve více než 80 městech po celé Ruské federaci. Policie tvrdě zakročila a zjednala pořádek. Zatčeny byly stovky lidí, přesněji řečeno 839 protestujících. Videa kolující po internetu ukazují, že policisté v rukavičkách nejednali ani s mladistvými. Strážci zákona mlátili do demonstrantů obušky a ty nejvzpurnější násilím tahali z davu.

Protest zorganizoval jeden z nejznámějších vůdců protiputinovské opozice, Alexej Navalnyj, který se z vůle úřadů také několikrát ocitl za mřížemi. Navalnyj tvrdí, že se Putin chová jako car, který Rusku vládne už příliš dlouho. Prezident na oplátku prohlašuje, že Navalnyj se těší podpoře Washingtonu, který se skrze něj snaží vměšovat do záležitostí Ruska.

V Petrohradě bylo zadrženo 354 osob. Úřady tam demonstraci původně povolily, ale své rozhodnutí si poté rozmyslely a demonstraci zakázaly. Protestovalo se i v Moskvě. „Rusko bude svobodné“ nebo „Putin je zloděj“ skandovali demonstranti v hlavním městě federace.

„Přišel jsem protestovat proti důchodové reformě. Musím žít v této zemi a chci věřit, že budu mít dobrý život a klidné stáří,“  prozradil novinářům dvaadvacetiletý Nikolaj Borodin. Lidé mají za to, že jim úřady kazí budoucnost, a oni si ji nechtějí nechat kazit. Sluší se dodat, že ruští muži se dožívají v průměru 66 let, ženy 77 let.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…