„Rusové vám dají vaši vlastní medicínu.“ Varování Ukrajině, situace je vážná

11.01.2023 10:35

Wagnerovcům se podle dostupných zdrojů mělo podařit prolomit část obrany v bachmutské oblasti a dobýt značnou část více než 10tisícového ukrajinského města Soledar v blízkosti půl roku obléhaného Bachmutu. Byť se zřejmě Ukrajině daří bránit jeho západní část, BBC varuje, že pokud by město padlo celé, mohli by Rusové využít tamních podzemních tunelů či odříznout hlavní zásobovací linie, čímž by prý „mohli dát Ukrajině ochutnat její vlastní medicínu“, jež stála za mnohými neúspěchy Rusů. Američané mezitím informují o startu výcviku Ukrajinců k používání raketového systému Patriot.

„Rusové vám dají vaši vlastní medicínu.“ Varování Ukrajině, situace je vážná
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinští vojáci pozorují situaci u Soledaru

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Situace v Soledaru má být i nadále dosti nepřehledná a ruské zdroje tvrdí, že měla být obsazena centrální část města, což již v dřívějších prohlášeních uvedla i ruská žoldnéřská skupina wagnerovců. Ruská média přinesla podle BBC prohlášení šéfa skupiny Jevgenije Prigožina, který uvedl, že Ukrajinci jsou nyní obklíčeni v centru města. Ukrajina však upozornila, že město není okupované zcela. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanny Maliarové ve městě nadále „pokračují těžké boje“.

Tvrzení obou stran aktuálně nelze nezávisle ověřit, nejčastěji však dostupné zdroje uvádějí, že by Rusové měli držet centrální část města a Ukrajinci pak oblast kolem železniční stanice a solných dolů.

BBC upozornila, že Prigožin ve svém úterním tvrzení měl hovořit o „kontrole nad celým územím Soledaru“, což však ostatní zdroje vyvrací. Prohlášení Prigožina mělo dle serveru také zdůrazňovat, že nejde o úspěch ruské armády, nýbrž se mají útoku účastnit pouze wagnerovci.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již v pondělí prohlásil, že v Soledaru „nezbyl téměř žádný život“ a „nezůstaly zdi vcelku“ a výjevy z místa označil za „šílenství“. V úterý pak pochválil ukrajinské síly za odolnost.

Britské ministerstvo obrany ve svém monitoringu dění na Ukrajině uvedlo, že Rusko po čtyřech dnech postupu pravděpodobně dobylo většinu města. Bojovat se má přímo u vstupů do solných dolů. „Část bojů se soustředila na vstupy do 200 km dlouhých nepoužívaných tunelů solného dolu, které vedou pod oblastí. Obě strany se pravděpodobně obávají, že by mohly být využity k infiltraci za jejich linie,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

BBC upozorňuje, že ze strategického významu může být hluboká sít tunelů solných dolů pro Rusko důležitá, jelikož by po jejich ovládnutí mohli ruští vojáci skrze podzemní cesty proniknout na území kontrolované Ukrajinou. Zároveň by dobytí města mohlo pomoci ruským silám k přiblížení se k Bachmutu, který se Rusko neúspěšně snaží dobýt již půl roku za extrémních ztrát.

Dobytí Soledaru by navíc fakticky odřízlo Bachmut od hlavní zásobovací linie z nedalekého Slovjanska, čímž by ruské síly dle BBC „mohly dát Ukrajině ochutnat její vlastní medicínu“, která stála za úprkem Rusů z mnoha oblastí na severu Ukrajiny.

Ruský vojenský blogger Rybar tvrdí, že se wagnerovcům skutečně mělo povést obsadit centrum města a dosáhnout prý měli až na jeho západní okraj, který má být pod kontrolou Ukrajiny.

Britský historik a novinář Owen Matthews pro agenturu Al-Džazíra podotkl, že význam zapojení wagnerovců je v tom, že jsou „postradatelní“ a není tak důležité, že trpí pod vysokými ztrátami. „Smrt bývalých zajatců a žoldáků v podstatě nebude mít potenciálně takový politický dopad na domácí veřejné mínění, jako by měla smrt ‚obyčejných vojáků‘ z obyčejných měst,“ řekl Matthews pro Al-Džazíru.

Oproti běžné ruské armádě mají být navíc ruští žoldnéři z Wagnerovy skupiny ochotni bojovat a to za peníze, nebo za svobodu, jelikož mnoho z nich jsou naverbovaní věžní, kteří byli častokrát odsouzeni za velmi vážné násilné delikty včetně vražd.

Kromě bojů u Soledaru se hovoří také o dalších zbraních pro Ukrajinu, přičemž američtí představitelé uvedli, že ukrajinští vojáci již v Oklahomě budou moci absolvovat výcvik v používání raketového systému Patriot a Pentagon dle BBC potvrdil, že již příští týden dorazí z Ukrajiny na základnu Fort Sill přibližně 90 až 100 ukrajinských vojáků na několikaměsíční cvičení.

„Jakmile bude systém Patriot nasazen,… přispěje ke schopnostem protivzdušné obrany Ukrajiny a poskytne ukrajinskému lidu další možnost obrany proti pokračujícím leteckým útokům Ruska,“ řekl mluvčí Pentagonu Pat Ryder novinářům na úterním brífinku.

Ryder taktéž uvedl, že výcvik těchto ukrajinských vojáků bude zahrnovat práci v učebně, praktický výcvik se systémy Patriot a také simulační laboratoř. „Výcvik bude přizpůsoben tak, aby poskytoval relevantní taktiku, techniky a postupy založené na podmínkách na ukrajinském bojišti a umožnil jim je použít s maximálním účinkem, jakmile se vrátí na Ukrajinu,“ shrnul.

Spojené státy baterii raket Patriot přislíbily Ukrajině během návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ve Washingtonu minulý měsíc a má tak jít o naplnění tohoto slibu.

Hovoří se také o nových sankcíh od EU. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v úterý podle agentury Reuters prohlásila, že Evropská unie uvalí nové sankce na Bělorusko, protože pokračuje v tlaku na Rusko, aby ukončilo válku na Ukrajině, a rozšíří opatření na země, které Rusko podporují.

„Budeme na Kreml tlačit tak dlouho, dokud to bude nutné, pomocí kousavého sankčního režimu, rozšíříme tyto sankce na ty, kteří vojensky podporují ruskou válku, jako je Bělorusko nebo Írán,“ řekla von der Leyenová na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Svět, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseamej , 11.01.2023 14:07:02
Západ, pod vedením NATO, už to začal přehánět. V podstatě způsobili už spoustu neštěstí a válek po celém světě. Vždy samozřejmě pod záminkou demokratizace a osvobození. Otázkou zůstává, jakým právem posílají své jednotky tam, kde o ně nikdo nestojí, jakým právem svrhávají "diktátory" a mění politiku jiných států. Už je na čase, aby se světové uspořádání od základů změnilo.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…