„Se může vzteknout a je jí to ho*no platný. Narazila do skály, vostřejší než byl Kalousek!“ Máme mizerné zprávy pro předsedkyni TOPky

18.04.2020 4:52

Koronavirus nezná hranice a ničí životy. To je zřejmě nejčastější zpráva posledních týdnů. Jenomže ono to má i jiné dopady. Politické a mediální. Tím zásadním je fakt, že klíčový novinový a televizní prostor získávají prakticky pořád stejní lidé. Zejména pro opozici je to vzhledem k blížícím se krajským volbám fatální.

„Se může vzteknout a je jí to ho*no platný. Narazila do skály, vostřejší než byl Kalousek!“ Máme mizerné zprávy pro předsedkyni TOPky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Aby vůbec opozice měla nějaký prostor, sahá ke stále častější improvizaci. Jedná se o společná tisková prohlášení, která zaručí, že je televizní stanice odvysílají. „Může to fungovat, ale osobně tomu nevěřím,“ uvedl pro naši redakci jeden z koaličních politiků, který se o tento článek přičinil. „Když je sleduju, málokdy slyším racionální závěr. Vesměs jde všechno na jedno brdo. Říkají, že to vláda dělá špatně, ale čísla hovoří jinak. Zejména díky přístupu této vlády je tu ve srovnání se západní Evropou zcela uspokojivý zdravotní stav obyvatelstva,“ uzavřel.

Že dochází k uzurpaci mediálního prostoru, vnímá také poslanec SPD Radovan Vích. „Za dovoz roušek a respirátorů jsme doposud zaplatili bez výběrových řízení více než 13 miliard korun. Nedivím se, že Hamáček chce držet nouzový stav co nejdéle. Jednak ČSSD potřebuje zaplatit více než 300 milionů korun pozůstalým po advokátu Altnerovi za kauzu Lidový dům a je také potřeba se v červeném svetru ukazovat denně (a pokud možno co nejdéle) v médiích v roli zachránce státu, protože volby se blíží,“ napsal na svém profilu na ParlamentníchListech.cz.

Tento názor není ve Sněmovně ojedinělý.

Další z poslanců, se kterým jsme hovořili, vidí situaci jasně. Největší problém, vzhledem k upozadění menších politických subjektů, bude mít trio STAN, Trikolóra a TOP 09. Pokud bychom se na věc podívali analyticky, tak podle volebních modelů dají tyto tři partaje dohromady zhruba 7 procent. Pětinu toho, co získává vládnoucí ANO.

Jenomže „problém“ tentokrát nejde za Andrejem Babišem.

„ČSSD se díky PR agenturám dostává do České televize mnohem častěji. Třeba Markéta Pekarová se může vzteknout, ale je jí to hovno platný, protože tam bude vždycky jen jako výplň, nebude nositelkou sdělení, nýbrž oponentkou něčeho, co řekl někdo jiný. Přirozeně se na její slova zapomene, protože narazila do Hamáčkovy skály, a ta je silnější, než bývala Kalouskova,“ sdílí myšlenku upozadění malých stran náš jiný zdroj. Ani on nechtěl být jmenován.

Jeho příměr ovšem není tak úplně přesný. Svědčí o tom páteční spor mezi předsedkyní TOP 09 a ministryní Maláčovou. Ta podle všeho ukradla nápad TOPky, aniž by to přiznala nebo se na něj odvolala.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí
Rodiče, kteří se starají o dítě školou povinné, mohou v čase celonárodní karantény žádat o tzv. ošetřovné. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) přislíbila, že navrhne na vládě jeho zvýšení. A hned schytala slovní úder od šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové.

„Doufám, že se, paní Jano Maláčová, aspoň trochu stydíte. Tohle jsem navrhovala ve Sněmovně již 24. března já i další kolegové. Samozřejmě nepřijato, to by bylo, abyste dovolili opozici pomoci občanům. Okopírovaný návrh podpoříme, ač přichází zbytečně pozdě, jak je u vaší vlády zvykem,“ nebrala si servítky Pekarová Adamová.

Analytický pohled je i přesto jednoznačný. Čím déle bude platit nouzový stav, tím horší bude mít opozice manévrovací prostor. „Nevidím to dramaticky, alespoň se pročistí vzduch. Myslím si, že voliči budou inklinovat k silnému ANO, potom bude mít v krajích šanci STAN, pokud začne Vít Rakušan něco dělat, a konečně ČSSD, jelikož Honza Hamáček se teď výrazně profiluje,“ uvedl naší redakci shora zmíněný poslanec. Přiznejme, že je členem sociální demokracie a jeho pohled může být poněkud tendenční.

Je tu ovšem i další názor, a to přímo z Úřadu vlády. Tam se nám podařilo zjistit, že Hamáčkovu televizní angažovanost vnímá negativně početná část kabinetu. Přesně ta, která má problém se na obrazovky dostávat. Koho myslíme? Jmenujme za všechny ministra obrany Lubomíra Metnara nebo ministra životního prostředí a Babišova věrného zaměstnance Richarda Brabce. U nich je opravdu ticho po pěšině.

Východisko? Na to odpověděl taktéž citovaný zdroj.

„Vůbec žádné. ODS nepřináší mainstreamová témata, TOPka také ne, zužuje se to pouze na kritiku vlády, Trikolóra měla nabito, ale už se vystřílela a je vidět jen díky snaze Parlamentních listů, to je patrné. Naopak profitovat ze všeho bude ANO, socdem a SPD. Bokem se snaží zůstat Piráti, kteří pracují precizně, ale jejich složité tiskovky pochopí jen málokdo, což je škoda,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…