Senátor, který prohrál volby: Podlá a odporná kampaň. Můj protikandidát, profesor Hampl, používal estébácké metody

21.10.2014 12:17

Neúspěšný kandidát do Senátu, který neobhájil svůj mandát, Zdeněk Schwarz se na svém profilu na ParlamentníchListech.cz ohlíží za předvolební kampaní. Podle něj žádná předchozí kampaň ještě nebyla tak podlá a odporná, jako ta letošní. V odpovědi čtenářce uvádí hned několik nefér útoků, které zaznamenal. Kandidát lidovců, který nakonec zvítězil, Václav Hampl, podle něj používal estébácké metody a v kampani ukázal, že nemá vlastní názor.

 Senátor, který prohrál volby: Podlá a odporná kampaň. Můj protikandidát, profesor Hampl, používal estébácké metody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Schwarz

Senátorem za Prahu 1 bude bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL). Ve druhém kole senátních voleb porazil dosavadního senátora za ODS a ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze. Od čtenářky ParlamentníchListů.cz dostal stávající senátor Schwarz otázku, zda se raději neměl ucházet o křeslo v horní komoře na kandidátce jiné strany než ODS. Zároveň vyjádřila lítost nad tím, že se do Senátu tentokrát nedostal. Ráda by ho prý podpořila.

Zdeněk Schwarz jí poděkoval a přiznal, že takové ohlasy, jaký dostal od ní, ho hřejí na duši. „Je to milé číst, že jsem byl dobrý senátor a že je škoda, že končím. Je to upřímné a hřeje to na duši. Bohužel se nedá nic dělat a je potřeba se s tím smířit. Jak se říká: Sláva vítězům, čest poraženým. Gratuluji vítězům a jsem rád, že mám svou čest,“ píše lékař.

V odpovědi čtenářce zároveň hodnotí předvolební kampaň. „Asi žádná předchozí kampaň ještě nebyla tak podlá a odporná, jako ta letošní. Je smutné, když někdo vystupující jako morálně čistější a pracovně úspěšnější se chlubí za své 8leté působení v nejvyšší funkci pouze kauzou se jmenováním homosexuálního profesora a odporem k prezidentovi,“ povzdechl si Schwarz.

Na otázky nemá jasný a vlastní názor

Šéf záchranky zkritizoval Hamplovy sliby v kampani i jistou neznalost práce a možnosti senátora. „Neví, že jako senátor již nemůže změnit veto prezidenta. Chlubí se transparentností, ale má nevyjasněnou transparentnost během svých 8 let na univerzitě, kdy odmítal zveřejnit smlouvy a svůj vysoký plat (plat vyšší než platy dvou senátorů),“ dodal.

„Na otázky nemá jasný a vlastní názor, papouškuje naučené obecné fráze a v mnohých odpovědích zůstávají nezodpovězené podstaty otázek. Často se přikloní k odpovědi protikandidáta nebo zůstává uprostřed, tj. že neodpoví jednoznačně ani na jednu stranu názoru. V zásadních otázkách, které reprezentují zastupující strany (KDU-ČSL a SZ), má dokonce odlišný názor. Za zcela nepřijatelné a odporné považuji StBácké praktiky, kdy si nechává lustrovat protikandidáty a zjišťuje si o nich informace, které jsou medializovány,“ kritizuje Schwarz svého úspěšnějšího soupeře.

„Představy kandidáta do Senátu, že senátor může ovlivnit komunální politiku nebo činnost ministerstev a vlády, je opravdu dětinská. Na pozici rektora za 8 let neprokázal, že by byl schopen ovlivnit školství, což podtrhnul i svým odmítnutím být náměstkem ministra školství, tj. pozici, ze které by nejlépe mohl školství ovlivnit a měnit. Stejně tak plamenně působilo jeho sdělení, že ovlivní cestu a realizaci dokončení části Pražského okruhu mimo Suchdol, když jako senátor bude docházet na zastupitelstva a vystupovat veřejně,“ uvádí Schwarz a poukazuje na skutečnost, že Hampl doposud nebyl na zastupitelstvu, kde mohl jako občan stejně aktivně vystoupit k tématům, takže se podle něj jedná nejspíše pouze o nereálné sliby voličům.

Zdeněk Schwarz vzpomněl i další útoky proti své osobě, které se před volbami objevily a které byly podle něj nefér.

Celou odpověď senátora Schwarze čtěte ZDE.

Podle Schwarze nešlo v těchto volbách o vybrání výrazných osobností, ale o politiku. Voliči prý raději volili strany, které zde delší dobu nic nedělaly a logicky nic také nepokazily.

„Budu další vývoj a činnost nového senátora sledovat a jsem velmi zvědav, jak své sliby dodrží a jak svou prací splní přání voličů. Stejně tak jsem v očekávání, jaké čestné prohlášení ke svému financování předloží, protože i laik jasně viděl, že jeho kampaň nemohla být jen za půl milionu korun.“

Nepřevlékám dres a neměním identitu

Zdeněk Schwarz také vysvětlil, proč se jako nezávislý kandidát nepokusil kandidovat na listině jiné strany než ODS. Podle svých slov není zvyklý převlékat dres. „Pakliže jsem byl nezávislým senátorem, zůstal jsem i nezávislým kandidátem. Pokud jsem byl v uplynulém období na kandidátce ODS, tak jsem logicky i nyní kandidoval na kandidátce ODS. Bylo jasné, že to bude velká přítěž a diskvalifikace, ale já členem ODS nebyl a nic špatného jsem neudělal a za chyby některých bývalých v ODS nenesu zodpovědnost. To voliče nezajímá a hází mě asi do jednoho pytle. Nemyslím si, že by kandidatura za jiný politický subjekt mohla dopadnout lépe. Voliči chtějí změnu, tak ji mají. Respektuji to a dívám se dopředu. Nejde o život. Už jsem v životě zažil mnoho mnohem horších věcí a chvil,“ uzavřel šéf záchranky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…