Školáci si myslí, že Češi jsou rasisté

04.07.2014 12:40

Projekt Společně proti předsudkům zjišťoval názory frýdlantských školáků na romskou menšinu. Čtyřicet procent respondentů a respondentek považuje Čechy za rasisty. Téměř polovina dětí pak má s Romy negativní zkušenost.

 Školáci si myslí, že Češi jsou rasisté
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Romský festival v Chanově

Ve Frýdlantském výběžku se uskutečnilo dohromady deset besed, jichž se zúčastnili téměř čtyři stovky mladých lidí ve věku od dvanácti do devatenácti let. „Průzkumu se zúčastnilo 327 lidí, z toho 176 dívek a 151 chlapců. Celkem dvacet respondentů a respondentek bylo romského původu, zbytek přísluší k bílé většině," řekla iDnes.cz jedna z přednášejících Zuzana Labudová.

Z napětí mezi Romy a většinovou společností viní šedesát šest procent účastníků obě strany. „Děvčata v drtivé většině volila možnost, že za napětí mohou obě strany (76,3 procenta), na Romy jich ukázalo 19,2 procenta z nich a na bílé 4,5 procenta. Chlapci uváděli podíl obou stran v 54 procentech, ve 44 procentech vinili romskou menšinu. Pouze dvě procenta uvedla jako viníky bílé," konstatovala Labudová.

Za hlavní příčinu etnického napětí pak respondenti označili nespravedlivý sociální systém. K napětí podle nich přispívá i nepřizpůsobivost Romů, vysoká nezaměstnanost v některých regionech nebo rasismus Čechů. „To, že jsou Češi rasisté, si myslí 38,2 procenta dotázaných," uvedla přednášející.

Besedu se pořadatelé snažili koncipovat tak, aby nestranila ani jedné ze stran. „Aby byla beseda vyvážená, zmínila jsem také jak žhářský útok na romskou rodinu ve Vítkově, tak mačetový útok v Novém Boru či případ napadení mladého páru skupinou Romů v Duchcově - obojí je špatné a odsouzeníhodné," sdělila redaktorům iDnes.cz Labudová.

Ředitelé škol, na jejichž půdě se besedy konaly, podobné aktivity vítají. „Téma besedy, které je pro naši lokalitu velice aktuální, přineslo mezi žáky určitě potřebnou informovanost a osvětu. Přestože máme mezi žáky vysoké procento romských dětí, byla přednáška i mezi nimi přijata kladně," uvedla Michaela Smutná, ředitelka základní školy v Novém Městě pod Smrkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…