Skrytý záměr. Akce „Rusové pošlou atomovku do vesmíru“ odhalena

15.02.2024 10:42

Šéf zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner vyrukoval s výbušnou zprávou, že Rusko může ohrozit Spojené státy z kosmu. Jeho kolegové v Kongresu však jeho vyjádření mírnili. Jak to tedy je se snahou Rusů ničit americké družice přímo v kosmu, před čímž Turner varuje? Podle agentury Reuters a americké zpravodajské stanice CNN se Turner nedávno vrátil z Ukrajiny a jeho varování může být jistou formou tlaku na členy Kongresu, aby neotáleli se schválením další pomoci Ukrajině.

 Skrytý záměr. Akce „Rusové pošlou atomovku do vesmíru“ odhalena
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Předseda zpravodajského výboru americké Sněmovny reprezentantů Mike Turner, republikán z Ohia, přišel s informací, že Rusové usilují o to dostat do kosmu jaderný protidružicový systém.

Turner ve svém prohlášení vyzval Bidenovu administrativu, aby odtajnila „všechny informace týkající se této hrozby, aby Kongres, administrativa a naši spojenci mohli otevřeně diskutovat o akcích nezbytných k reakci na tuto hrozbu“.

Demokratický člen s hlubokými zkušenostmi s národní bezpečností řekl, že během svého působení v Kongresu ještě nikdy neobdržel tak naléhavé předvolání ohledně záležitosti národní bezpečnosti – a že zpravodajské informace, které viděl, když dorazil, nebyly dostatečně naléhavé, aby ospravedlnily Turnerovo vyvolání poplachu.

Předseda dolní komory Kongresu Mike Johnson řekl novinářům, že „není žádný důvod k poplachu“ a naznačil, že o zpravodajských informacích věděl přinejmenším od ledna.

Americká zpravodajská stanice CNN však s odvoláním na další zdroje z Kongresu uvedla, že nejde o bezprostřední hrozbu pro zájmy USA. Systém je stále ve vývoji a podle tří amerických úředníků obeznámených se zpravodajskou službou ještě není na oběžné dráze. Není jasné, jak daleko technologie pokročila.

Hans Kristensen, ředitel projektu Nuclear Information Project ve Federaci amerických vědců, varoval, že takový systém by představoval značné nebezpečí pro americké družice velení a řízení. „Pokud je orbitální, je to nová úroveň ohrožení (systému), ať už je to jaderné, nebo ne,“ řekl Kristensen, který dodal, že i konvenční zbraně na orbitálním protidružicovém systému mohou představovat významnou hrozbu pro USA.

Zákonodárce Jim Himes, nejvyšší demokrat výboru, ve svém prohlášení uvedl, že „utajovaný zpravodajský produkt, na který včera v noci upozornil poslanec sněmovního zpravodajského výboru, je významný, ale není důvodem k panice“.

Podle zprávy Agentury obranného zpravodajství (DIA) z roku 2022 o vesmírné bezpečnosti však Rusko roky prosazovalo protiprostorové systémy určené k neutralizaci amerických vojenských a komerčních vesmírných systémů. Ruská doktrína volala po schopnosti zaměřit nepřátelské satelity ze země, vzduchu, v kybernetickém prostoru a z vesmíru pomocí útoků, které sahají od dočasného rušení až po úplné zničení družice.

Turner veřejně podpořil pokračování ve financování válečného úsilí na Ukrajině.

„Někteří zákonodárci a američtí úředníci soukromě spekulovali, že jeho snaha informovat zákonodárce o zpravodajských informacích – o čemž výbor Sněmovny zpravodajských služeb hlasoval v úterý večer – by mohl být pokusem podpořit ochabující podporu Ukrajině,“ napsala CNN.

Agentura Reuters se vyjádřila v podobném duchu.

„Turner se nedávno vrátil z vedení dvoustranické kongresové delegace na Ukrajinu, načež varoval kolegy zákonodárce, že Ukrajině se krátí čas v jejím boji proti ruským vetřelcům,“ napsala agentura.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak se mi zdá že ho Banderovci pěkně podmázli., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipeso , 15.02.2024 12:07:26
Rusové mají přece jen tupé lopatky z první světové jak psali naše media a já jim bezvýhradně věřím. Tečka.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…